796    18    1  

Høyt strømforbruk i ny bolig?

 45     0
Hei,

Vi har en ny 2020-bolig på 230 m2 BRA. Er det vanlig å ha et årlig forbruk på rett rundt 18.000 kWh når man ikke har elektrisk oppvarming?

Dvs. vi har vannbåren varme i alle rom og drives av en bergvarmepumpe, ingen varmekabler, ingen panelovner.

Forbruket ligger på ca. 30-40 kWh per dag om sommeren, og 60-80 kWh per dag om vinteren.

På sanntidsforbruk med strømmåleren fra Tibber ser jeg at det hvert minutt slår inn ett eller annet varmelement som kjører på ca. 1700 W i 15-30 sekunder. Dette skjer konstant gjennom hele døgnet. Jeg testet meg frem med noen sikringer, og kom frem til at det kunne være den balanserte ventilasjonen. Den er forresten stilt inn på 12 grader (bør denne være høyere om vinteren kanskje?) og har varmegjenvinning på. Dette er 33 % av strømforbruker på en gjennomsnittlig vinterdag, er det vanlig? Legger ved et bilde som viser dette.

Varmtvannet i kranen er ca. 70 grader.

I dag har vi ikke vært hjemme i det hele tatt, og snittforbruket har vært 2550 Watt i løpet av dagen. Alt er da skrudd av. Om natten er det som regel aldri under 1,5 kWh per time i forbruk, mye på grunn av dette mystiske varmeelementet som konstant slår inn.

Noen andre som har erfaring fra strømforbruk med et slikt oppsett?
Høyt strømforbruk i ny bolig? - Screenshot_20211227-233914_Tibber.jpg - Huskrus

jaf
   #1
 6,305     tromsø     0
Du kan styre ventilasjon , med en co måler. Så slipper du å varme opp kald uteluft. Når du er på jobb. Det er litt sløsing.
   #2
 3,277     I huset mitt     0
Det balanserte ventilasjonsystemet har et element for ettervarme, denne bruker jo strøm når den legger inn. Men rart den skulle gjøre det hele året/med varierende utetemperatur.

Men mener også at en bergvarmepumpe har et passe stort strømforbruk om noe feiler og elektrisk element legger inn for å holde temperatur på vannet oppe.
HSt
   #3
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Går varmegjenvinneren ? Med 12 grader setpunkt vil jeg tro at varmegjenvinner stopper på mange anlegg

Sjekk temperatur på tilluft med ettervarme avslått
TSt
   #4
 14,509     0
Er det virkelig 12gr i luft som en kjører inn ? Kan heller ikke forstå at gjenvinner kjører optimalt med så lav temp. Sjekk hva temperaturen er på luft som kommer ut for å sjekke hvor mye den har tatt ut.
   #5
 24,668     Akershus     0
Sidesprang:
På en roterende varmeveksler, hvordan bestemmes optimal rotasjonskastighet ut fra temperatur og luftutskiftning?
Signatur
TSt
   #6
 14,509     0
Tror ikke bruker påvirker dette. Dette tror jeg anleggene styrer selv. Men det er med så lavt set punkt at flere av oss lurer hva den gjør. Gjennvinning tror vi ikke kan være optimal med dette. Men da skulle en ikke få tilleggsvarme, derfor vi også lurer på noe mere er galt.

HSt
   #8
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Jeg hører at ved nattsenking (som forøvrig ikke sikkert er lønnsomt lengre) så er det noen anlegg som stopper gjenvinner mens temperatur i huset faller (bruker ønsker jo at temp skal ned) Energimessig er det feil men viser jo at noen anlegg er stein dumme.
KE
   #9
 3,673     Hordaland     0
Jeg ville nå slått av varmeelementet i ventilasjonen og sett om du klarer deg uten. Endel ventilasjonsaggregater kan erstatte elementet med ett vannbatteri slik at du får varmen via vannbåren varme.
Når du har 70 grader på varmtvannet klarer ikke varmepumpen å produsere dette uten å bruke elektriske varmeelementer. Regner med varmepumpen har legionellaprogram, da kan du fint senke til 55 grader. Da sparer du endel strøm på varmtvannet.
Ellers finner jo du ut ganske mye ved å legge inn og ut sikringer. Varmepumpen kan sikkert vise hvor mye energi den produserer, kanskje har du effektmåler på den også.
Også gir det jo utslag om du har elbil selvsagt.

Du kan jo også slå av alle de store kjente lastene, ventilasjon, varmepumpe og lys så ser du hva huset bruker på "tomgang". Altså apparater som ligger og trekker strøm her og der, alt fra kjøleskap, tv og standbyapparater.
   #10
 166     1
Du kan muligens spare en del på å justere på innstillingene på varmepumpa. 70 grader i vannet er unødvendig som KE nevner ovenfor. 55 grader i tappevann og øke det til 70 en gang i uka er vanlig (gjøres som regel automatisk). Da kan du bruke tilskudd kun en gang i uka, og varmepumpa klarer resten. Sjekk også gjerne når ellers den er stilt inn til å bruke tilskudd. Min hadde som standard å alltid bruke tilskudd til tappevann hvis temperaturen ikke nådde 55 grader i løpet av 20 minutter, med andre ord brukte den litt tilskudd hver eneste gang den skulle varme tappevann. Den sto også innstilt på å bruke tilskudd til gulvvarme hvis utetemperatur var under +15 grader. Denne har jeg endret til -10.