7,845    16    0  

Hvilke energitiltak lønner seg??

 189     0

Sitter å leser på enova sin hjemmeside, og lurer på hvilke tips som gir mest for pengene?

Blir rimelig dyrt å velge alle, og kan det overhodet lønne seg?

Hva velger dere i huset?


  • Vannbåren varme med eller uten borhull

  • Ventilasjon med varmegjenvinning

  • 3 lags vinduer

  • Enegi effektive hvitevarer

  • LED belysning

  • Strømstyring

  • Nattsenking



Osv osv

   #1
 974     0
Alle løner seg ... i visse situasjonar. Men det er heilt avhengig av kva du har frå før, og om du likevel må/skal gjere noko.

Dersom du må skifte vindauga likevel, vil (sannsynlegvis) tre-lags løne seg. Men om du ikkje treng skifte (av andre grunnar), er det ikkje sikkert det løner seg.

Dersom du har eit 15 år gammalt kjøleskap, kan det kanskje halde 5-10 år til. Du vil spare straum om du kjøper eit nytt av beste energiklasse - men det er ikkje sikkert du sparer pengar (fordi du må betale det nye). Det er ikkje ein gong så sikkert at du sparer noko energi totalt sett, fordi det kostar energi å lage det nye.

osv.

Det enklaste og mest lønsamme kan vere å slå av lys i rom du ikkje er på, og å senke temperaturen i huset.
   #2
 21,481     Enebolig     0
Det er vanskelig å vite hvordan det går med strømprisen bortsett fra at den blir dyrere.

Som jeg har sagt før så er innvesteringskostnadene med vannbåren varme ofte høye. Ofte så mye at det (sannsynligvis) vanskelig lar seg tjene inn, hvertfall hvis det er lånte penger. Men så har man veldig allsidige valg angående hvordan man vil varme opp vannet. Og ikke minst kan man kose seg med lav strømregning og varme føtter.

Noen mener at oppvarming av vannet med vvb er dyrere enn å varme opp med varmekabler. En jeg kjenner sier at han varmer opp gulvet i 80 kvadrat kjeller med en vvb, dvs 2000w. Det kunne man bare glemt med varmekabler. Det sier litt hvis det stemmer.

Bruker man feks luft til vann varmepumpe for å varme opp forbruksvann, så kan jeg ha tro på at det lønner seg. Målte en tid hva som spiser mest av strømregninga, og det var uten tvil vvb. Men så dusjer vi mye.

LED belysning gir ikke så store besparelser. Det er fremtiden, men belysning er ikke en strømsluker.

I dag får man ofte nattsenking integrert i termostaten, og det gir endel besparelser på varmekabler ol.

Luft til luft varmepumper er det jeg har mest tro på. Relativt lav inversteringskostnad og ofte ikke lånte penger. Ulempen er at jeg elsker varmt gulv. Jeg kommer til å kombinere dette  Smile
   #3
 177     0
Hei!
Vil tro de fleste luft/luft varmepumper er nedbetalt etter 1 til 4år Smile
Signatur
   #4
 629     Bergen     0
For tre-fire år siden kjøpte jeg en nobø energistyringssentral med en håndful termostater og fem moderne panelovner, type glass, glassfylt og oljefylt.  Merket faktisk en nedgang i strømforbuket på ca. 20%, med varme i flere rom en før. I tilleg gir disse ovnene fra seg en herlig strålevarme, noe helt annet en tradisjonele panelovner. -Skikkelig digg å stille seg opp foran et panel og varme seg litt. (Det ene panelet er et speil, så da kan du bli både varm og narsissistisk.. Tongue )

For ca. 10 000,- og et par dagers arbeid, synes jeg det var et særs vellykket prosjekt. -Neste blir  å få isolasjon i veggene.. Wink
   #5
 22,342     Akershus     0


Sitter å leser på enova sin hjemmeside, og lurer på hvilke tips som gir mest for pengene?

Blir rimelig dyrt å velge alle, og kan det overhodet lønne seg?

Hva velger dere i huset?


  • Vannbåren varme med eller uten borhull

  • Ventilasjon med varmegjenvinning

  • 3 lags vinduer

  • Enegi effektive hvitevarer

  • LED belysning

  • Strømstyring

  • Nattsenking



Osv osv
Det kommer an på huset ditt hva som er mest lønnsomt.

Generelt:

Bruker du panelovner sparer du lite på å bytte til LED/sparepærer og et A++++ kjøleskap.

Vannbåren varme vil du heller ikke spare noe på hvis du varmer vannet elektrisk (uten vp) Vannbåren varme med vp med borehull er antagelig så dyrt at det ikke er lønnsomt.

Ventilasjon med varmegjenvinning, bedre vinduer og mere isolasjon er alltid vinnere, men det skal ikke koste mere enn det smaker.

I noen hus er nattesenking ok, men fungerer dårlig der det er betonggulv som varmes med kabel eller vannrør da reaksjonstiden er så lang.
T2T
   #6
 156     0

Dette med tre lags vinduer slår begge veier. På nordvendte flater vil det nok lønne seg, men på sørvendte eller andre flater med sol om vinteren kan dobbeltvinduer lønne seg mer. Solinnstråling er gratis varme og lys. Trelagsvinduer kutter innstrålt effekt ganske så mye mer enn tolags. Å beholde gamle vindu og heller investere i gardiner med isolerende effekt kan være ganske så lønnsomt. Disse kan også brukes om sommeren til å regulere varmen ved å stenge sola ute.

Selv har jeg gjørt enøktiltak på sparebluss hjemme. Kjøpte to 2000w vifteovner med termostat og satte de på tidsstyring. De lar jeg de gå en tid før vi står opp og en tid før vi kommer hjem fra jobb/skole/barnehage. Det gjør at det er varmt i huset, før vi fyrer opp i vedovnen. Så langt i høst har det virket veldig bra komfortmessig og strømforbruket har sunket dramatisk.

Isolasjon er en vinner, spesielt hvis huset er eldre (vi bor i 74'modell). Men vel så viktig er det å gå over alle dører, vinduer, skjøter, ventilasjon osv og stoppe unødvendig trekk. En investering på noen hundrelapper i acrylmasse og neoprenlister kan raskt betale seg tilbake. Veldig effektivt tiltak for oss.

De fleste lyspærene er nå byttet ut med sparepærer.

Motorvarmer til bil går på tidsbryter

TV, PVR, tuner, stereoanlegg, bredbåndsruter, trådløst nett m.m. står nå på tidsbryter. Ikke store pengene å spare på det, men alle monner drar og så minker kanskje brannrisikoen litt?

Hvitevarene lønner det seg etter min mening å bytte ut når de gamle ryker eller av andre grunner skal byttes alikevel. Å kjøpe nye hvitevarer fordi de bruker mindre strøm er en vurdering man må gjøre en totalvurdering på. Sannsynligvis vil det ta lang tid å spare/tjene penger på et slikt tiltak. Kjøper man en forbruksmåler til 149,- på Clas Ohlson kan man gjøre noen målinger på de enkelte hvitevarene og beregne hva man evt. kan spare pr. år ved å bytte. For min del var det lite lønnsomt.

Framtidige investeringer for meg er etterisolasjon og ny vindsperre. Nye vinduer (de gamle er fra 74 og er slitne). Isolerende gardiner. Selvbygging av solvarmeanlegg. Lavtbyggende vannbåren varme i gulvene. Ventilasjon med varmegjenvinning. Varmeveksler på avløpsvann. Vinterhage på sørsiden med trombe vegg. Luft til vann varmepumpe om 5-8 år når prisene faller. Bor 90 meter fra golfstrømmen, så luft til vann vil være mest lønnsomt for oss. Dette akter jeg å strekke ut over en lang tidshorisont, men det er greit vite hvor man vil.

Når jeg er i mål skal det ikke være mye den lokale strømpusheren får av meg.
   #7
 343     0
Bare en liten kommentar til brannfare.

De to vifteovnene dine representerer en større brannfare enn de andre produktene du nevner som er på tidsbryter. Eller iallfall etter mitt hode....... ;D

Jeg hadde aldri turt å ha vifteovn på 2kW stående å suse uten tilsyn!

T2T
   #8
 156     0
Ok.

Det er dobbelt overopphetingsvern på de og de står plassert slik at det ikke ligger noe over eller foran de (jeg ønsker jo maks luftsirkulasjon når de går). De er også fullt synlige så vi ser om noe blir lagt i nærheten av de.
Brannvarsler like over i begge rom, selv om mye av skaden alt kan ha skjedd hvis det skulle ta fyr.

Hva er risikoen her i forhold til panelovn på 2000w? Ja, det er høy overflatetemperatur inne i ovnene, varmt foran og luftinntak bør ikke blokkeres. Men så lenge man vet og følger med på dette, hva er risikoen i forhold til andre metoder?
Ikke misforstå svaret, jeg er ikke i forsvar, vil bare ha et realistisk bilde av risikoen.

   #9
 22,342     Akershus     0

Hva er risikoen her i forhold til panelovn på 2000w? Ja, det er høy overflatetemperatur inne i ovnene, varmt foran og luftinntak bør ikke blokkeres.
Panelovnene er bygget slik at de ikke trenger noen mekanisk luftsirkulasjon for å være trygge. Jeg har vært borti tilfeller der viften på en vifteovn har stoppet og overopphetningssikringen ikke har løst ut. Panelovner pleier også å ha sikring mot overtemperatur, men man skal aldri basere seg på at slike fungerer.

Panelovner dessuten fastmonterte og ofte uten stikkontakt. Som er en fordel.
   #10
 362     0
"Panelovner dessuten fastmonterte og ofte uten stikkontakt. Som er en fordel."

Men ikke i forhold til denne diskusjonen.

Bare for å bry meg. ;D

Det eneste jeg synes virker negativt med denne oppvarmingen, er støvet som virles rundt i rommet. - Og kanskje brent også.

Jeg tror  ellers det er litt mye hysteri rundt enøk for tiden.  Lytt til hva som oppleves som god komfort i boligen og  hold deg unna Enovas statlige råd. Cool