254    12    2  

Måle strømtyvene i fritidsbolig (uten smarthusstyring)

 547     Trondheim     0
Hei.
Vi har et lite småbruk som står ubrukt på vinteren. Det er følgende 3 strømforbrukere som står på:
  • Varmekabler på bad står på minimum

  • En panelovn med termostat står på 10 grader

  • Varmtvannsbereder står påI desember brukte disse tre ca 2400 kwh, og jeg synes det er mye. Hvordan kan jeg måle hver enkelt forbruk?
Finnes det en plugg, som lagrer forbruket og jeg kan lese av i ettertid uten at det er koblet til noe smarthusstyring?
Jeg skjønner at varmekabel er vanskelig å lese av.

   #1
 23 621     Akershus     0
Vi brukte 20kWh i løpet av desember. (Tror det er AMS-måleren).
Hytta er tappet ned og står kald. Gjort i 22 år.
Signatur
   #2
 70     0
Vi brukte 20kWh i løpet av desember. (Tror det er AMS-måleren).
Hytta er tappet ned og står kald. Gjort i 22 år.

Vent,

så om jeg forstår deg riktig så bruker selve måleren 20kWh i måneden???
Som jeg som forbruker må betale for? Det virker ikke riktig når jeg blir påtvunget en duppedings fra overformyndighetene
   #3
 23 621     Akershus     0
Lager en egen tråd da dette synes å være AMS-måleren i seg selv. Hvis min antagelse er rett får jeg brått mer sympati for de el-følsomme som ikke vil ha AMS i hus. (Men av andre årsaker Wink
Signatur
   #4
 3 493     1
20 kWt på en måned, 720-744 timer, betyr røfft regnet 1/36 kW, eller rundt 30 watt, kontinuerlig forbruk.

Nei, jeg tror ikke måleren bruker så mye! Hvis det ikke er feil på anlegget, der strøm forsvinner "ned i jorda" på en eller annen måte, så står det nok på ett eller annet. Innbrudds-alarm, frostvakt, mottaker for 'ring hytta varm', ... Eller for den saks skyld: At du kommer til hytta og skur på alt som er av varme, før du en time senere går ut og sjekker måleravlesingen.

KjellG bør skru / slås på ut samtlige kurs-sikringer (ikke hovedsikringen) når han forlater hytta, og deretter lese av målerstanden. Ved neste hyttebesøk avleses målerstanden før en eneste sikring skrus inn / slås på. Hvis det da har påløpt 30W * #timer mellom hyttebesøkene ville jeg forhørt meg med nettleverandør. Hvis de ikke vedkjenner seg forbruket (dvs. at det er måleren), ville jeg kontaktet en el-installatør.

Hvis jeg derimot hører protester: Jammen hvis vi skrur av samtlige sikringer, da får vi jo ikke slått på varmen fra mobilen så det er lunt og godt når vi ankommer! -- da vet jeg at vi er på sporet av 'synderen'.

TS sine 2400 kWt/mnd høres mye ut. 80 kWt/døgn - det er mer enn maksimum-forbruket mitt i huset som jeg bor i til daglig, godt over 3 kW kontinuerlig.

Hvis huset er dårlig isolert og det er sprengkalt kan varmekabler og panelovn komme til å trekke så mye strøm. Jeg har et bad i 2.etg. med varmekabler; da vi hadde "sprengkulde" (vel ... 12-15 minusgrader) og jeg ikke varmet opp naborommene ovenpå, så de var nede på 4-6 grader, hadde 800W golvvarme vanskelig for å holde varmen oppe på badet, med én yttervegg, to kalde rom og en gang på 8-12 grader.

Min VV-bereder trekker rundt 120 W ved null VV-forbruk. Den står i kjellertemperatur; for TS kan omgivelsene være kaldere, med noe større varmetap, men ikke dramatisk.

Innervegger er som regel dårlig/ikke isolerte, så panelovnen kjemper ikke bare mot en (dårlig?) isolert yttervegg, men elendig isolerte innervegger til nabo-rom som kan være nesten like kalde. Regn med at den kan gå på full effekt, at det kreves for å holde både stua og naborommene oppe i temperatur.

Det er lett å glemme bort at man har et kjøleskap, kanskje en fryser som står og durer. En alarm. En mottaker for å kunne ringe hytta varm. Ei lita lampe ved utgangsdøra. En rekke slike småting.

I nærmest enhver elektrobutikk, eller f.eks. Clas Ohlsson, får du kjøpt wattmetere med måling over tid, som du bruker mellom stikkontakt og plugg, av type som https://www.clasohlson.com/no/Strømmåler-til-stikkontakter/p/36-8705 (forbehold: Jeg har ikke brukt akkurat denne - og de to jeg har kjøpt fra CO tidligere har raskt blitt så bleike i displayet at det har vært umulig å avlese dem. Jeg går absolutt ikke god for kvaliteten på noe spesifikt CO-produkt!).

Forutsetningen er at apparatet er tilkoblet via stikkontakt. Det gjelder trolig panelovnen din, og kanskje VV-berederen. Jeg tror at alle smartmålere brukt i Norge har muligheten for å avlese totalt strømforbruk. Du kan avlese det med en gang du kommer til hytta: Viser det rundt 3 kW, men når du slår av panelovnen, varmekabler på bad og VV-bereder går det til null, da behøver du ikke lete mer. Er det stadig et vesentlig forbruk, slå av kurs etter kurs til forbruket faller - da har du et hint om hvor noe står tilkoblet. Hvis du skrur av samtlige sikringer og det er fortsatt et betydelig forbruk, kontakt elektriker!

Et alternativ til å holde stua kontinuerlig varm med en panelovn er å satse på en (evt. to) betydelig kraftigere propanovner til brå-oppvarming av bruket når dere ankommer. En 4,5 kW semi-portabel propanovn behøver ikke koste mer enn en tusenlapp (pluss tilsvarende for ei gassflaske, om du ikke har det), og gir rask direkte varme mens du venter på at den "tradisjonelle" varmen skal få temperaturen opp i veggene. De selges også propandrevne vannvarmere, hvis du er av det slaget som bare ha en dusj umiddelbart når du kommer fram til hytta (type https://www.hyttetorget.no/vera-gassvannvarmer-14ltr - mrk: Jeg går ikke spesifikt god for denne modellen; jeg plukket den kun for å illustrere typen).
HSt
   #5
 33 954     Lillestrøm kommune     0
Pluggbare energimålere er bare tull på
alt som går rundt (Kompressorer i VP, kjøleskap,fryser o.l)

De tar også med reaktiv effekt
   #6
 3 493     1
For det første snakker vi ikke om å finne et svar med fire desimalers nøyaktighet, men å avsløre ganske store forbrukere.

For det andre: Det som er identifisert er tre varmekilder. Ikke motorer etc. Finner du ut sånn omtrentlig hvor mye som går bort i disse forbrukspunktene har du kommet et godt stykke på vei i å finne ut hvor det blir av strømmen.

Slår du av de kjente forbrukerne, og smartmåleren viser stadig et nevneverdig effektforbruk, da har du stadig et uløst problem. Det spiller ingen rolle om den ukjente strømtyven også trekker en reaktiv komponent i din jakt på den. Det er alltid en aktiv komponent også; hvis du kun hadde en reaktiv komponent ville ikke motoren fått gjort særlig mye arbeide! Dessuten, hvis du ikke har funnet strømtyven enda, har du ikke noe sted å plugge inn effektmåleleren for å få det du betrakter som en feilavlesing.

Smartmåleren i mitt hus kan avlese reaktiv effekt, men som privat-forbrukere blir vi ikke belastet for det. Jeg tror at du likevel selv kan avlese det (jeg har aldri hatt behovet). Du kan naturligvis bruke den informasjonen som et hint om hva slags strømtyv du jakter på: Er reaktive effekt betydelig, går du på jakt etter motorer. Er den null, går du på jakt etter varmekilder.

Jeg synes din totalt blanke avvising av pluggbare effektmålere er et klart eksempel på å "la det gode bli det bestes fiende". Særlig når det her er klart at alle kjente / målbare forbrukere er rene varmekilder.
HSt
   #7
 33 954     Lillestrøm kommune     0
Jeg bare informert om at de fleste pluggbare energimålere måler feil på roterende utstyr. Da kan leseren sjekke det når en kjøper enheter evt kun bruke den på ikke roterende utstyr. Det er ikke alle som har teknisk innsikt til å vite dette så når det anbefales energimålere bør de som anbefaler huske på å informere om dette.

   #8
 4 030     0
Hvis TS tester med energimåleren som Keal har linket til så skal den ta hensyn til effektfaktoren. kWh som kommer opp i displayet skal være kWh brukt enten det er varme eller noe induktivt.
Den kan også vise effektfaktoren hvis brukeren lurer.

Jeg sjekket energimåleren jeg hadde liggende i kjelleren, den har eget telleverk som måler kVAr så på den kan en få opp reaktiv måling.

Men på et hus eller en hytte så kan en normalt regne med at avviket er lite mellom aktiv effekt (kW) og reaktiv effekt (kVAr) siden nesten alt forbruk normalt er varme.
Eneste forbruker som både bruker endel energi og trekker reaktiv effekt er i praksis varmepumpe.
Om vaskemaskin, oppvaskmaskin og ventilasjon forsåvidt har motorer så tar motorene lite av totalforbruket på disse tingene. Dermed blir ikke målingene mye feil.

Ett tips for de som har strømmåler fra Kamstrup: trykk to ganger på den venstre av de to grønnaktige knappene på fronten. Da viser måleren antall watt som brukes i sanntid. Da er det lett å finne hvor mange watt som går her og nå, og det går fint å finne effektforbruket på en og en kurs.
TSt
   #9
 12 939     0
Hvis en ikke har jordfeil bryter eller automatsikringer med innebygget jordfeil kan en få strømtrekk hvis en har jordfeil og en annen på samme trafokrets får jordfeil på en annen fase. Dette strømforbruket kan være både stort og lite avhenig av om feil er permanent og om ingen av dere har bryte funksjon i. Kortvarig forbruk kan være en temporær jordfeil på ene eller andre "siden".
   #10
 88     0
Hei.
Vi har et lite småbruk som står ubrukt på vinteren. Det er følgende 3 strømforbrukere som står på:
  • Varmekabler på bad står på minimum

  • En panelovn med termostat står på 10 grader

  • Varmtvannsbereder står påI desember brukte disse tre ca 2400 kwh, og jeg synes det er mye. Hvordan kan jeg måle hver enkelt forbruk?
Finnes det en plugg, som lagrer forbruket og jeg kan lese av i ettertid uten at det er koblet til noe smarthusstyring?
Jeg skjønner at varmekabel er vanskelig å lese av.


Skal jeg gå så langt som å si at det er UMULIG at disse 3 tingene bruker 2400kWh på en måned? Kanskje. Med mindre varmtvannstanken er 1000 liter fra 1965, eller at badet er 20m2 uten isolasjon under.

2400kWh per mnd er 3333 Watt kontinuerlig. En ubrukt varmtvannstank bruker ingenting, en panelovn har ofte maks 1000 watt (moderne) - står sannsynligvis på hele tiden siden det ofte er kaldt ved gulvet når det er kaldt i huset. Så da står varmekablene igjen med over 2000 watt kontinuerlig? I så fall må det isoleres kjapt....

Mistenker at det her må enten være strømtyver med skjøteledning fra naboer, eller at strøm forsvinner et sted.