129    4    0  

Smarthus for dummies? Strømsparing!

 1 177     Rogaland     0
Hva trenger man for å IKKE få:

Varmtvannsbereder til å gå på den dyreste tiden.

Panelovner til å ikke gå på i hytt og vær.
Signatur

   #1
 3 531     Asker     0
Kan starte med en liten ting. Det er stooooor sannsynlighet for at det du her prøver på vil kreve mye dyrere installasjon enn den reele besparelsen, slik at vi har det på det rene. To aspekter er drivende, at de små dingsene, evt dyrere varmtvannstank (smarttank), koster en god del tusen totalt, ink installasjon, og pengene du sparer ikke er tusener, men hundrelapper (dersom en gang så mye). ROI blir en hod del år.

Nr 2, så er det utfordringer ved å avvente oppvarming, som medfører antall kWh man må bruke etterpå blir høyere. Med andre ord er månedsforbruket potensielt høyere, og det må balanseres mot den fluktuerende prisen.

Det sagt, tilbake til spørsmålet, så er det mange mange måter å gjøre det du spør om. På varmtvann er det i praksis 2 måter. Enten en tank man kan styre, OSO har noen sliket, eller en bryter som man kan styre fra smarthus. Koster typisk 1-3 tusen (bryter) + installasjon. Går en del strøm, så ikke noe slurv på den bryteren.

Oppvarming må alle ovner og annen varme ha smarte brytere/termostater. 1-2 tusen per ovn/kurs vil jeg tippe. Kan være noe mindre. Men igjen - enkelte drar mye strøm, så husk brannfaren. Så må du ha smarthusstyring, som har en fallback dersom du mister nett. Homey Pro eller liknende.

Varmtvann er en ting, men man sparer nok mye mer på 1-3 varmepumper. De gir fort en 1:5 COP.
Signatur
   #2
 22 853     Akershus     0
Har mange sider det der. Ofte med redusert komfort:

Varmtvannet kan en flytte på siden det er en stor tank. Med stor nok tank kan den lades om natten. Panelovner er verre. Med bindingsverkhus har du svært liten varmekapasitet i huset.
Når termostaten (du) ber om mer varme, sier smarthussystemet: nei, vent, strømmen er dyr, frys i to timer i stedet.
Signatur
TSt
   #3
 12 091     0
Men det kan hende at det går ann å benytte når potetene skal koke og en nærmer seg et effekt steg.