#41
 3,210     Vestlandet     0
Kraftmarkedet i Norge ble deregulert i 1991. Før det var prisen regulert av staten, og til tider hadde man overkapasitet. Man kastet altså bort penger. Dereguleringen har vi spart penger på. Særlig på nittitallet. Nå har etterspørselen økt, mens produksjonen i Norge ikke har økt i samme takt. Da går prisen opp når det er tørrår, og begrenset kapasitet til utveksling med utlandet. Men jeg syns ikke man skal være i tvil om at dereguleringen var en fornuftig beslutning Smile

   #42
 21,481     Enebolig     0


Er det noe jeg ikke får med meg, eller ligger Statkraft godt under 50% av kapasiteten i Norge?


Det gjør de, men veldig mye er eid av kommuner (altså i offentlig eie, var det jeg mente, ikke at staten i seg selv eier alt). Private aktører utgjør nesten ingen ting.


Nja, men da er vi jo over på et marked som ønsker langt mer profitt enn på 80 og 90-tallet. Anleggene som er eid av kommuner ol er neppe under direkte statlig kontroll. Dette betyr jo at staten ikke har anledning til å kontrollere markedet. Det var mitt poeng.
   #43
 3,210     Vestlandet     0
Det er et marked som blir drevet mer effektivt. Mindre tap, kraftselskapene (stort sett offentlige) tjener mer penger. Dette gjør at vi får mer offentlige tjenester eventuelt betaler mindre i skatt. What's not to like?  Wink
   #44
 10,486     Akershus     0

What's not to like?  ;)


Høye strømpriser.

"det offentlige" burde ikke drives gjennom mer eller mindre tilfeldige avgifter og inntekter som dyr strøm.
Signatur
   #45
 3,210     Vestlandet     0
Har ikke tall på dette tilgjengelig, men tviler på at gjennomsnittsprisen for et år nå er særlig mye høyere enn før 1991 når man justerer for inflasjon.
   #46
 1,519     Oslo     0
Det tar ca 30 sekunder å inngå en fastprisavtale for 3 år for den som er redd for nattesøvnen. Ingen mener at staten burde styre renten, den har mye mer å si for folks privatøkonomi. Om det offentlige ikke hadde hatt inntektene fra strømsalg, så kunne de jo ta pengene inn på skatt, avgifter eller annet. Alternativt kuttet i offentlige utgifter.

Og hadde strømmen vært latterlig billig alltid, så ville i alle fall forbruket gått til himmels.
   #47
 3,210     Vestlandet     0
Amen! Det er jo et kjempepoeng. Mye strøm blir brukt veldig ufornuftig, og det tyder på at prisen bør opp.

   #48
 159     Hedmark     0
Til opplysning så er mange av vannkraftverkene i Norge de siste 10 år oppusset og forbedret betrakelig, Noe som for flere av disse verkene har medført mange % kapasitetsøkning, I tillegg er det faktisk bygd flere nye vannkraftverk. Nye tyin økte f.eks med 160 GWh etter utbedringer, ikke så stor %-økning det men det gjøres med hjelp av mindre mengde vann en tidligere noe som medfører mer kraftproduksjon over lengre tid og med samme magasin.
Dette er det flere verk som også har gjort.
Men ja etterspørselen etter kraft har økt og det skal da ikke være noen stor overraskelse at den gjør det så lenge antall innbyggere og husstander øker i dette landet. Man behøver ikke engang å regne på det for å skjønne det.
Er det satt maks og minimumsgrenser på vannstanden så forventer jeg at kraftselskapene forholder seg til den, sånn at jeg kan få min leveranse av strøm som jeg faktisk betaler nettleie for å ha muligheter for å få levert. Men når magasinet "er tomt(noe det ikke er)" og strømleveransen ikke kan komme i den mengden som er forventet eller uteblir helt...Så må jeg likevel betale nettleie...Og det for en vare som jeg da ikke får.
Vurderer faktisk å kjøpe eget diesel agregatt sammen med naboene for å være selvforsynt. Tar man strømprisen og nettleie og fordeler på utgiftene for å produsere strøm så er det faktisk ikke noe dyrere...I følge naboen som har sittet å regnet på dette
Signatur
   #49
 21,481     Enebolig     0
Tovas;  Jeg er enig i det, men jeg mener at folk som har mindre penger enn normalen skal få mat, bolig og varme uten å måtte spare til vinteren. Og da mener jeg ikke nødvendigvis lavtlønnede yrker, men minstepensjonister, studenter osv. Og det uten å måtte sende søknad til NAV.