(trådstarter)
   #61
 5,112     Troms     0

Å regne varmtvannsforbruket i prosent av totalforbruket er håpløst.
En bruker jo ikke mer vann om en bor på 60 m2 eller 300m2.
Spesielt ikke nå som de nye tørrvaskemetodene til golv er blitt populære...

Det eneste er hvis der er lange rørstrekk, og en må tappe lenge før varmtvannet kommer på bad og på kjøkken.

Med ny 200 liter bereder, 2 voksne som dusjer en gang om dagen bruker vi ganske fast mellom 7 og 9 kw i døgnet på berederen.

Eksakt matematikk var det ikke ment å være heller. 20-30% har jeg sett beregninger på hos Enova. Det er nok et veldig generelt tall på hvor mye av total kwh som benyttes til oppvarming av forbruksvann for en gjennomsnittlig familie med 2 voksne og 2 barn/tenåringer. Så, da er nok ikke 6-9 kwh så veldig galt utgangpunkt, alt avhengig av bruksmønster. Enova legger til grunn ca 20000 kwh året for en gjennomsnittlig enebolig tror jeg.
Signatur

bex
   #62
 4,293     Østlandet     0
noen som har lest av strømmen nå da?  mnd skifte på tirsdag og tid for strømavlesning.

flyttet inn her 9januar og frem til nå har vi brukt 2600kw.  hmm er vell bortimot normalt det?  med samme forbruk året rundt havner vi på 19k  uten varme sommerhalvåret  rundt 12-15k? 

Vi bor i 2etg i 4mannsbolig  på 90m2 fra midten av 90 tallet
Signatur
   #63
 3,387     0


Det var vel en tilsvarende diskusjon på gang tidligere i vinter, der noen mente det var lurt å tappe varmt vann fra springen i kjelen dersom man skulle koke opp vann. Varmtvannet i springen er jo gratis (...) mens det koster penger å varme det på komfyren, eller noe i den dur.. Diskusjonen endte opp med nøyaktig samme argumentasjon: Å varme en liter vann til 100 grader tar nøyaktig like mye energi uansett hvordan man gjør det, men diskusjonen sluttet uten av noen var enige om akkurat det ;D


Jeg er ikke enig. :)

Det er mange måter å varme springvanet på som ikke bruker el, evt. bruker el. mer effektivt.


Det ale bør være enige i er følgende. Å varme opp vann fra en bestemt temeratur opp til en annen bestemt temperatur krever en viss energimengde som en kan lese av ut fra vannets spesifike varmekapasitetskurve. Så lenge en holder seg unn å smelte is eller jage for mye av vannet over til damp skulle det være grei skuring.

Det som da betyr noe er hvor mye tap av varme en har underveis. Ved å bruke en varmtvannstank har en et konstant varmetap fra tanken som på de fleste tanker er en kjent størrelse, dessuen bør ikke vann tiltenkt matlaging varmes i varmtvannsberedere.
På tradisjonell platekomfyr skal både plata og kjelen varmes opp før vannet tilføres varme og det tar en del tid. Dvs at det lekker varme over lang tid.
På en "glassplate"komfyr går det hele litt raskere og platene tar ikke like mye varme
På en gassovn går det hurtig men det er mye varme som forsvinner ut til sidene
På en indusjonsovn varmes ikke ovnen opp, kun kjelen og det går enda raskere enn ved gass eller andre typer ovner.

På en "qokker"  ;D er det hele tiden et varmetap slik at om en bruker den kun tre fire ganger daglig så er det en del tap resten av tiden.

Jeg vil si at det er de to siste som helt klart er mest energieffektive. Induksjon er mest energieffektive, men den taper litt på hastigheten.

Om en koker opp i en kjele vil de fleste koke opp en del mer enn de faktisk skal benytte, men i en installert koker vil en tapp av kun det en skal benytte der og da. Det kan være svært viktig.

I tyskland holder de kurs for mennesker som skal bo i energieffektive/plusshus og der er et av momentene at man ikke skal benytte større kjele enn absolutt nødvendig, ikke fylle i mer vann enn absolutt nødvendig etc.

Samme med dusjing. Kun bruke en sparedusj til å få kroppen våt og så såpe og shampo etc før en skyller av kroppen med sparedusj.

Det har vist seg mer enn en gang at livsstil betyr  vel så mye for energiforbruket som ekstra islasjon i veggen.
Når 2 av jentene klarte tømme en 250 liter varmtvannstank med å dusje hjelper det lite å om huset er godt isolert.  ;D

Derfor blir det veldig vanskelig å diskutere hva som er vanlig egentlig. For hva er vanlig. En her inne brukte så lite strøm på varmtvann at det tilsvarte stort sett bare tapet i varmtvannsbeholderen hans. Men når en dusjer 3 ganger i uke, bruker sparedusj og dusjer på 3 min. Ja, da bruker en lite strøm.
I motsetning til en som dusjer med "Jungleshower" som tar 20 l/m og varmt og godt vann i 10-15 min både morgen og etter trening 4 ganger i uka..

Den ene har brukt 50 liter på ei uke mens den andre har brukt 2500 liter. Og dette er ytterpunktene det ligger mellom. Den enes ukesforbruk er den andres årsforbruk.
   #64
 1,027     0
1049kwh, snittemperatur 0,9grader (maks 11, min -7,6)
Fyrt opp ca 120liter byggningskapp, ellers tar en jalla-varmepumpe fra Jula seg av oppvarmingen.
   #66
 116     0

Fikk regning på over 7000,- fra strømleverandør for 01.01 til 28.02. Avlest 7700 kwh  ???
Nytt hus fra 2009, 200kvm, kun en panelovn i stuedel, oppe og nede på 1200w, varmepumpe, ventilasjonsystem, varmekabler bad oppe og nede + gang.
Vi har siden 01.02.09 brukt 32 000 kwh på et år. Vi er 2 voksne og 3 barn.


Du har ikke det ventilasjonsanlegget ditt på maks temperatur så varmeelementet alltidt er innkoblet?
Syns vi har hatt til tider meget høyt forbruk, brukte rundt 24000kwh i 2010, huset ferdig rett før jul 09, 190m2 og hele greia oppvarmet til 20-24 grader....
   #67
 13     Hamar     0
Flyttet inn i nytt hus i September i fjor. Huset er fra 1972 og bruker oljefyr. Har radiatorer i hele huset, som er på 2 etasjer. Prøver å være flink til å skru av lys(mitt spare strøm prosjekt Tongue) Temperaturen i huset er satt til 21 grader, har inne og uteføler på varmeanlegget. Huset er på 220 kvm boa ca. og vi er 2 voksne + 3 barn. Det går ihvertfall 2 dusjer per dag.

Fra 02.02.2011 til i dag ligger vi på 1100 kwh, så jeg regner med at vi ender opp på 1200 i februar totalt.

   #69
 10,486     Akershus     0

Ja, vi fortsetter tråden. Flott om dere deler inn i

Type hus/str på oppvarmet areal
Totalt kwh
Antall paller/sekker ved/olje
Snittforbruk pr døgn
Konklusjon



Huff... 2361 kwh for januar og februar.

Fyrer i stor grad med ved, men soverommet holdes lukent med panelovn pga. 1-åring som sover der sammen med oss. Må dessverre lufte litt også for å ikke dævve i hjel i løpet av natta. Da går det mye strøm ut vinduet.

Mye strøm forsvinner nok også i badegulvet, der varmekablene ligger rett på støpt etasjeskille.
Signatur
   #70
 282     Tønsberg     0
2194 kw/h fra 01.01.11 til 28.02.11 kl 23.35
Hus fra 1962 105 kvadrat på en flate, 30 cm glava på loftet, 10 i veggene, org vinduer med 2 glass i ramme med luft i mellom. Fyrer med ved i en La Nordica Gaia fra Bye.no, strøm til bad og 6 stk Siemens ovner styrt med felles termostat, og en 200 l OZO. Fordelen med Gaia'en er at den kan det varmes mat i Shocked