3,804    35    1  

Vanskeligheter med å varme opp stue

 249     Oslo     0
Har kjøpt nytt hus ganske nylig som jeg enda ikke har rukket å bli så godt kjent med.

Huset har varmekabler i nesten alle rom, og oppvarmingen er utelukkende basert på dette (med unntak av de få gangene vi fyrer i peisen).

Imidlertid så sliter jeg med å få varmet opp stua. Varmekablene der virker til å gå for fullt hele tiden (termostaten skrudd inn), men likevel blir det ikke mer enn ca 18.5 grader der. Riktignok har det vært kjølig i Oslo de siste dagene (rundt 5 minusgrader), men bør kunne forvente å oppnå en bedre innetemperatur enn som så.

Stua er på ca 50 kvm og med ekstra takhøyde (rundt 2.70-2.80). Vet ikke effekten på varmekablene, men ser i sikringsskapet at det er to kretser til varmekabler stue (hver med 13A) og i tillegg en krets som omfatter belysning + styrestrøm til varmekabler.

Gulvet (tregulv) kjennes ikke særlig varmt selv om varmekablene virker til å stå på full fres, men heller ikke iskaldt. Har et teppe liggende i deler av stua, og under dette kjennes det litt varmere, så tror ikke kablene er ødelagt.

Det er åpent mellom stua og rommene ved siden av, men gulvet i stua ligger ca 30 cm lavere enn i naborommene (taket er like høyt).

Til tross for dette bruker huset veldig mye strøm om dagen, rundt 200 kWh pr dag. Siden vi flyttet inn for ca 2 måneder siden har vi brukt ca 150 KWh pr dag (og høsten har alt i alt vært mildere enn normalt).

Er også varmekabler i andre rom (blant annet på kjøkkenet under fliser), men der virker det langt enklere å varme opp, god temperatur på ca 22 grader og termostat som ikke står på hele tiden.

Huset er bygget i 1996 og har også ventilasjonsanlegg fra omtrent da (Flexit VG 700), ser ut som det også har varmegjenvinning, byttet nylig sommerkassett med vinterkassett uten at det virker til å ha hatt så stor betydning for strømforbruket. Huset er forøvrig på 272 kvm BOA over 3 plan (der kjeller og 2. etg har begrenset flate og 1. etg utgjør ca 180 kvm), men flere rom varmer vi ikke opp eller har kun veldig begrenset oppvarming (kjellergang, kjellerrom, vaskerom) + at soverommet i 2. etg holdes ganske kaldt (ca 14-15 grader vil jeg tippe).

Noen tips om hvordan jeg bør gå frem for å få dette undersøkt? Hva kan en elektriker gjøre som kan hjelpe meg her?

jaf
   #1
 6,305     tromsø     1
Tipper at du trenger å sjekke isolasjon i gulv. Hadde et badegulv selv, som ikke ble varm før jeg byttet isolasjon fra undersiden. Temperatur gikk opp 10 grader og forbruket ble halvert. Skikkelig isolering er en kunst.
  (trådstarter)
   #2
 249     Oslo     0
Er garasjen som ligger under rett under, og betongskille ned dit, så ikke så lett å komme til underfra. Er ikke veldig keen på å ta opp hele gulvet, det vil sannsynligvis bli dyrt. Og et pent og dyrt gulv er det også (men det kan hende uansett gjenbrukes?)

Ville jo være merkelig hvis det ikke ble ordentlig isolert under da det ble bygget i 1996?
jaf
   #4
 6,305     tromsø     0
Betong er iskaldt. Kanskje er det bare 5 cm isopor på betong dekke. Noen gjorde slikt i 1996. Det er nesten 20 år siden. La selv gulv på den tiden. Med bare 5cm isopor, fordi kunden insisterte på at 5cm var rikelig. Gulvet vart jo naturligvis etterpå i praksis umulig å varme med varmekabel. Varmetapet nedover ble nesten ubegrenset. Måtte montere panel ovner, siden de sender varmen opp.
  (trådstarter)
   #5
 249     Oslo     0
Det er ganske store vindusflater i stua ja, to store karnappvinduer (dobbeltisolerte), så forstår jo at det forsvinner noe energi ut. Men likevel rart at gulvet ikke kjennes særlig varmt når varmekablene går for fullt? Vil nødig begynne å montere panelovner i stua, litt av poenget med gulvvarme er jo at det ikke er synlig.

Vil nødig ta opp gulvet med mindre det er helt nødvendig, alle møbler må jo da også ut. Er det sannsynlig at varmekablene ligger løst under treplankene, eller er de mest sannsynlig støpt inn? Noen som har ide om hva en slik operasjon vil koste?

Hvordan kan jeg finne ut av dette, om det er dårlig isolasjon som er årsaken, eller om det er andre ting, som f.eks. at anlegget bare er underdimensjonert (noe jeg har vanskelig for å tro med 2x13A kretser)? Kan termofotografering av betongflaten være veien å gå her? Taket i garasjen bør jo ha en høyere temperatur når kablene er på enn når de er av dersom all varmen "lekker" nedover. Hva slags type ekspertise bør jeg hente inn for å vurdere videre?
jaf
   #6
 6,305     tromsø     0
En tømrer kan lett sjekke det. Ta av et kledningbord og lys inn med en lommelykt. Ved montering av panel ovner, kan varmekabel kobles ut. På grunn av for stort varmetap. En vil jo ha effekten inn i rommet. 200 kwh i døgnet skal varme.
HSt
   #7
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Er gulvsensor montert under teppe så vil den jo slå ut tidlig. Husk at tepper og varmekabler er oppskriften på å ta liv av parkett så det er kanskje lurt hvis det er slik.

  (trådstarter)
   #8
 249     Oslo     0
Hadde gulvsensoren slått ut ville vel varmekablene skrudd seg av? Men de er på hele tiden, og klarer ikke å varme opp rommet nok til at de skrus av.

Ikke bare enkelt å komme til for å se under heller, må nok i så fall ta opp deler av gulvet vil jeg tro.

Mener å huske at det varmet langt bedre før (og at gulvet var varmere i rommet), men kan så klart ha noe med høyere utetemperatur å gjøre.

Kutte ut varmekablene og montere panelovner er ikke noe alternativ, det ville være et stort steg tilbake komfortmessig.
   #9
 974     0
Første punkt burde vel vere å sjekke kor mykje effekt varmekablane faktisk leverer.
Har du undersøkt dette?
(150 kWh/dag i heile huset tyder vel på at dei verkar, men du kan ikkje vere sikker)

For å sjekke det, må du slå av alt anna (ta alle andre sikringar er vel det enklaste),
og sjå kor mykje effekt som er att. Effekten les du av ved å telje blink/rotasjonar
på målaren på ei viss tid, og så rekne ut.
jaf
   #10
 6,305     tromsø     0
Det går å teste med panelovner. Bare for å sjekke differansen i forbruk. Billigere en å få inn håndverkere. Teste temperatur og forbruk med noen gamle panelovner og sammenligne med varmekabel noen døgn med 10 minus ute. Med et forbruk på 200kwt, så skal du kunne gå med korte bukse. Bruker selv 70kwt i døgnet og har 23`C inne.
Det kan være lurt å sjekke historisk forbruk. Men det hender at når varmekabel er dårlig isolert, så velger kunde å slå dem av. Varmetap nedover kan være ubegrenset. En panelovn kan bare sende varmen opp.