414    11    1  

Behandling på forskjellige vegger, tips og forslag?

 17     0

Hei! Jeg har funnet en del nyttig informasjon på forumet og er takknemlig fort de kyndige som tar seg tid til å hjelpe de profane som meg å forstå seg på oppussing...


Jeg skulle få byttet et vindu på et soverom men bestemte meg like godt for å rive ned strien og få maling på veggene. Da jeg rev ned strien kom det naturlig nok overraskelser.


- 1) Veggen mot ytreveggen / vinduet er i grunnet gips. Det er den jeg er mest bekymret for.

Det var 2 lag med papirtapet og et lag med malt strie. Det satt tett, men var ikke vanskelig å fjerne strien. Det er ikke fjerningen som har laget skadene, det var løst under indre lag med tapet. Jeg regnet med at skadene oppsto pga. fukt fra vinduet og varme fra panelovn. Dette vinduet skal byttes. Burde platene byttes, i så fall med hva? Tre eller gips? Burde platene byttes før eller etter vinduet? Siden listene er så dårlige (firkantede trappetrinn) og parketten skadet og lagt på et lag laminat og et lag med lino tenker jeg å skifte parketten, dersom mulig fjerne mellomlaget med laminat og få smalere lister. Hva ville vært den beste rekkefølgen i så fall? 1 parkett 2 vindu 3 plater 4 lister?

På bildet er det "lysegrå" det ytre, grunnede papplaget til platene. På de "mørkegrå" områdene er grunning og ytre papplag borte. Kanskje fuktsperren ble punktert når panelovn ble satt opp. Er den del skruehull der.







2) En vegg og baksiden av peispipen er i betong som "støver ned" (med ikke smuldrer). Jeg har skjønt det slik at man skal fjerne alt som er løst fra veggen og børste den. Skal de grå og gule flekkene som ikke er løse stå eller skal de skrapes bort? Er redd for å lage store hull, men om det må av fant jeg ut at det kan gjøre skånsomt med speedheater cobra. Tar dog en evighet.

Jeg forstår meg ikke på forskjellen mellom primer og grunning. Jeg forstår det slik at jeg skal prime for å gi hefte og binde støvet. Jeg har kjøpt en blå primer fra Ifra / Coop. Jeg har skjønt det slik at man skal mette pusset over flere strøk med en blending primer / vann 1:5.

Til å fikse skadene (de er ikke mange millimeter dype) har jeg kjøpt Casco Husfix. Jeg har også superheft fra Jotun. Skal det grunnes med superheft etter at man har primet? Eller etter at man har sparklet med Husfix? Eller ikke i det hele tatt? 

Videre er planen å rullesparkle (skal det igjen grunnes?) og å male. Helst uten veggfornyer, fordi katten min liker å rive ned tapet. Veggen som var grunnet i grå skal males med Jotun Vegg og Jotun Minerals. Veggen med den gule grunningen, som utgjør baksiden av pipen (den er i hvet fall bak peisen) skal males med Pure Color.





- 3) En vegg er i grunnet treplate (mdf? usikker) med noen få skader

Skjøtene ser fine ut. Den nederste delen har noen skader. Går det greit å slipe, grunne godt, sparkle skadene (snekkersparkel eller noe annet?), slipe, flekkgrunne sparkelen, og male? (Jotun Pure Color). jeg skal selvsagt fjerne alt av tapetrester før.




Den siste veggen er fin og glatt så der skal der holde med slipping og grunning.



Tar imot all tips dere kan komme med! Takk Smile

  (trådstarter)
   #1
 17     0

Jeg finner ikke ut av det og vet ikke hvor og hvordan jeg skal begynne... setter pris på litt hjelp. takk. Det er en del skader på både gips- og spon(?) platene.
Gipsplatene er 10mm og det er plastfolie bak dem.

Behandling på forskjellige vegger, tips og forslag? - 2020-12-01 07.22.37.jpg - Hallohallo

Behandling på forskjellige vegger, tips og forslag? - 2020-12-01 07.22.25.jpg - Hallohallo

Behandling på forskjellige vegger, tips og forslag? - 2020-12-01 07.22.41.jpg - Hallohallo

Behandling på forskjellige vegger, tips og forslag? - DSCF4657.JPG - Hallohallo


Behandling på forskjellige vegger, tips og forslag? - 2020-11-21 17.12.48.jpg - HallohalloBehandling på forskjellige vegger, tips og forslag? - DSCF4667.JPG - Hallohallo

   #2
 562     Nord-Jæren     0
Det finnes et produkt som heter rehabplater. Dette er typisk 6mm tykke gipsplater som du bare smeller utenpå eksisterende. Da kan du starte med blanke ark.
  (trådstarter)
   #3
 17     0
Hei, takk for svar. Ja, jeg har sett på de. På spon/treveggen er det sikkert lett å lime, men hvordan fikse overgangen med sidelistene?

Til den andre veggen (vindusveggen med gips) er det vel ikke optimalt å slenge gips på gips?
   #4
 562     Nord-Jæren     0
Gips på gips skal gå helt greit. Tror du kan skru disse platene om du vil slippe å bale med lim.
   #5
 1,883     Sandefjord     1
I dette tilfellet ville jeg valgt å sparkle veggene. Det ser ut som om veggene kan brukes slik de er.
Jeg mer det gir mindre arbeid enn å kle veggene med nye rehab-gipsplater: ta av gulv/taklister, montere gipsplater, sparkle alle skjøter og tilslutt helsparkle (for at ikke sparkelskjøtene skal synes).

Forslag til fremgangsmåte:
  • ta av deksel på stikkkontakt/lysbrytere

  • Fjern alt som er løst (løs tapet og annet)

  • Puss lett over med grovt sandpapir på forlengerskaft (80 korning) for å fjerne evt ujevnheter som står ut

  • Vurder å vaske veggen med "spesialvask før maling" eller tilsvarende for å fjerne evt fett og sikre heft til underlaget.

  • skift vinduet

  • sparkle med rullesparkel. Kan normalt fylle opp hull til 5mm(?). Dersom hullene er dypere, må du sparkle flere lag. Bruk en bred sparkel (30cm) og dra fra taket og ned til midt på vegg. Og fra gulv og opp til midt på vegg. Ha løst trykk på sparkelen på den siden som overlapper forrige "drag".

  • puss med sandpapir, 120(?) på forlengerskaft

  • gjenta sparkling og pussing inntil du er fornøyd

  • tapetser med slettvegg for et pent resultat, eller mal rett på sparkelen

  • Monter vindusforinger og vinduslister. Lister og foringer males om du ønsker et absolutt penest sluttresultat


TSt
   #6
 14,509     0
Pass bare på at det er spenning på metall deler i kontakter / brytere. En kan evt sette på deksler midlertidig mens en jobber andre steder.
  (trådstarter)
   #7
 17     0
Pass bare på at det er spenning på metall deler i kontakter / brytere.  En kan evt sette på deksler midlertidig mens en jobber andre steder.  

Jeg regner med du mente IKKE spenning?
Jeg har lyskastere så jobber jeg uten strøm på det rommet.
@Pal.ah
Takk for detaljert fremgangsmåte. Jeg tenkte jo at veggene kunne fikses uten bytting / utepålegging.  Det er omtrent det jeg forsto. Skal slipe spon- hhog gipsveggene, flekksparkle bredt hullene med husfix og sparkel avhengig av dybde, så rullesparkle og legge en tykkere veggfornyer en jotun slettvegg (som ikke er en veggfornyer). Skal jo være mulig å oppnå en grei resultat, er vel ikke rakettforskning? I verste fall er det trening. Oh well...

   #8
 1,883     Sandefjord     0


Personlig foretrekker jeg ikke veggfornyer. Synes den blir for tykk. En slettvegg gir et penere uttrykk. Synes jeg.
TSt
   #9
 14,509     0
Nei hvis sikringen ikke er slått av så er det spenning på alle metallpunkter inne i kontaktene. Ser at mange ikke tar av deksler som en bør for at det skal bli pent men da må en pass på at det ikke skjer noe mens en arbeider. Så en kan gjerne sette på deksler midlertidig mens en jobber med andre deler av rommet. (I alle eldre rom pleier lys og stikkontakter å være på samme kurs og da kan en ikke slå av sikringen hvis en skal ha lys i taklampe)
  (trådstarter)
   #10
 17     0
Hei. Kanskje var eg uklar. Sikringen er selvsagt slått av. Jeg bruker lyskastere på et annet kurs. 

Jeg tar alt av. Det er det som er problemet. Er for detaljfiksert. 

Nå har jeg flekksparklet litt av de grunne skadene på gips / vindusveggen. Brukte medium sparkel. Tenkte å slipe for å så flekksparkle i større flater med gipssparkel og etter det rullesparkle og veggfornye en side av veggen som test.


Jeg stusser over at det er ikke satt ut lufteventil på det rommet. Det er jo et soverom. Så det er igjen en ting som ikke var planlagt og som jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forholde meg til (rommet er et soverom, jeg har aldri brukt det som slik, men planen er at det skal nå brukes som slik).