78,853    20    8  

Fjerne gammel strie og papirtapet

 33     2
Strien har lange hårete tråder, og når den rives av, kommer det til syne noe tykt papir som er klistret  fast til veggen. Kjedelig, når vi vet at alle vegger er kledt med dette, og skal ned!! Enkelte plasser er det mur bak.
Har leid dampmaskin, men man får ikke ned mye om gangen før man må bytte vann, og det går utrolig trått.

Vi prøver å fjerne det meste, så må vi vel grunne, sparkle og pusse. Må vi legge noe veggfornyer på, eller holder det med sparklingen?

Noen tips som kan gjøre dette arbeidet enklere?

   #1
 189     0
Alt jeg kan gi er min sympati...  Har en gang (som student) kapitulert og malt strien igjen som den var.  Tekstiltapeten med sånne tråder i var til alt overmål klistret opp med våtromslim - i gangen og stua.  ??? ::)
   #2
 163     1
Det kommer an på hvilken lim som er brukt. jeg har brukt en spruteflaske med vann, da gikk papiret i oppløsning, og var lett å skrape bort. jeg brukte en bred sparkelspade til å skrape tapeten bort, tok litt tid,men resultatet ble bra.
   #3
 531     Nordland     0
Svamp er bra. Har brukt det på ett par rom. Synes med svamp så kommer vannet liksom mere inn i "papiret"
Signatur
   #4
 68     1

Vi prøver å fjerne det meste, så må vi vel grunne, sparkle og pusse. Må vi legge noe veggfornyer på, eller holder det med sparklingen?


Hvis du likevel må sparkle og pusse kan du vel like gjerne helsparkle over tapeten? Kjenner problemet med gammel tapet som skal overmales og å rive av sånt er ikke lett, selv med damp! Resultatet blir halvveis og du må likefullt sparkle og pusse noen omganger.

Alternativ er vel veggfornyer som du selv nevner men det har jeg ikke forsøkt.
   #5
 5,569     1
IKKE helsparkle over tapeten. Sparkelen fungerer som en effektiv tapetfjerner. Det er ikke artig å rive bort kvadratmeter på kvadratmeter med sparkel fordi tapeten den ligger på løsner. Jeg snakker av erfaring :)

Vi hadde samme problemet. Tapet på ALLE vegger. I tillegg var det gipsvegger under, så vi kunne ikke bruke damp. Det tok sin tid. Men, det som tok lengst tid, var å fjerne veggfornyeren som vi la på.

Her er noen kritiske erfaringer vi gjorde oss:

- Veggfornyer fungerer sikkert fint, men da må ALL tapet være borte, eller INGEN tapet være borte. Veggen må være "jevnt ujevn" for at veggfornyer skal fungere. Vi endte opp med å fjerne ca 10 løpemeter med veggfornyer etter at det ble ujevnt. Anbefales ikke.

- Hvis du først har fjernet alt, er helsparkling ikke så ille egentlig. Vi har helsparklet omtrent 25 løpemeter vegg og resultatet ble bra. Brukte rullesparkel fra jotun, men vi klarte aldri å rulle den på. Sparkle, slette med sparkelskeier, pusse, flekksparkle ujevnheter, pusse, så male. Tar litt tid, men resultatet syntes vi ble bra. Det vi imidlertid sleit med var at det alltid var litt smårester av tapet som hang igjen. Disse løsnet under sparklingen, og lager "striper" når man sletter sparkelen. Selv en ørliten bit med tapet lager synlige striper. Vær også veldig nøye med pussingen. Vi brukte arbeidslamper som vi satte helt inntil veggen. Når de lyste langs veggen ser man godt skyggene av ujevnhetene. Bruk egnet pussepapir. Brukes for fint pussepapir, blir man stående en stund. For grovt, så fjerner man lett en halv cm i slengen hvis man tar litt i :)

Neste gang vi gjør noe lignende kommer vi til å bruke rehab-gips (6 mm). Dette er gipsplater som settes opp på den eksisterende veggen. Såvidt jeg forstår trenger man ikke fjerne tapet eller noe som helst, og resultatet blir en vegg som fremstår som ny.

Vi brukte ikke veggfornyer utenpå sparkelet, og jeg tror det fungerer godt. Det eneste må være at veggen blir relativt sårbar for hakk og skraper osv...

Konklusjonen blir: veggfornyer var noe dritt, men sikkert fordi vi allerede hadde fjernet litt tapet her og der. Fornyeren sank etter hvert inn i disse "hullene" og alle ujevnheter blir ekstremt synlige når man maler det. Sparkling fungerte fint, men det var litt arbeid (dog, mindre enn vi hadde trodd og mindre enn vi ble forespeilet). Rehab-gips er nok også et godt alternativ. Det har jeg blitt anbefalt av flere, men ikke forsøkt.

Lykke til!
  (trådstarter)
   #6
 33     1
Takk for mange gode svar og tips!
Det jeg ønsker, er å helsparkle, men jeg er ingen maler og mine venninner som skal hjelpe meg er heller ikke faglærte. Det virker som om mange mener at dette er en jobb for faglærte.
Men jeg tror vi går for å helsparkle et rom først iallefall. Der er det en god del murvegger, og jeg tror resultatet blir bra.

På et annet rom vurderer jeg tapet, rett og slett fordi det virker enklere! Da trenger man vel ikke å sparkle så grundig har jeg skjønt!
   #7
 163     0
Det kommer an på hvilken tapet du velger, velger du en tykk tapet med ruglete mønster vil du ikke se så mange ujevnheter. Vi har valgt en overmalingstapet med mye mønster i stue og gang. Vi har et hus fra 47 med porøs huntonit. Når vi fjerner tapet fra disse veggene vil alltid noe av platene bak følge med. I tillegg har vi byttet vinduer, og skadet litt i platene der også. For å slippe ene sparkelspannet etter det andre valgte vi denne tapeten. Resultatet er ikke helt bra, men det er til å leve med, alternativet var å sette opp nye plater.


   #8
 5,569     1

Takk for mange gode svar og tips!
Det jeg ønsker, er å helsparkle, men jeg er ingen maler og mine venninner som skal hjelpe meg er heller ikke faglærte. Det virker som om mange mener at dette er en jobb for faglærte.


Det var den beskjeden jeg fikk i butikk nr 2 også (butikk nr en solgte meg sparkel). Fyren i butikken fortalte at jeg "bare måtte drite i" å helsparkle. Det krevdes årevis med erfaring osv.. Det klarte vi å motbevise ganske greit, syntes jeg. Jeg har aldri tatt i sparkel før, og er bare helt "normalt" nevenyttig. Men etter en prøvevegg, fant vi teknikker som fungerte, og nå går det som en lek. Jeg har faktisk helsparklet flere vegger enn strengt tatt nødvendig fordi det var enkelt, og det ble bra.

Det eneste som er noe dritt er selvsagt pussingen, det lager MYE støv (bruk støvmaske), men vi syntes det er verdt det.

Dersom du går for sparkling, her er noen amatørmessige triks jeg lærte meg. Dersom noen som faktisk kan dette leser dette og har noen innspill må dere gjerne komme med dem, men dette fungerte godt for oss:

Utstyr:

Sparkel (vi brukte Jotun rullesparkel)
Gummihansker
Sparkelskei (vi ble anbefalt 50 cm, men har funnet at det er lettest å bruke 30 cm)
Flyttbare arbeidslamper (Clas Ohlson, 189 kr)
Fugesprøyte til hjørnene

Fremgangsmåte:

Med gummihansker på, tok vi en god neve med sparkel og "klinte" utover veggen litt frem og tilbake (skikkelig deilig). Dette gjør vi for å få ut luftbobler i sparkelen som ellers ville laget trøbbel senere. Jevnet ut med sparkelskei. Vi bruker alltid nok sparkel til at det blir relativt jevnt uten at man ser gjennom (tenker meg ca 1-3 mm lag eller noe sånt, men der gjør du det som blir logisk). For avslutning mot tak og vegger bruker jeg ikke "kline på vegg"-metoden, men bruker sparkelskeien direkte med sparkel på. På den måten har vi god kontroll på at det ikke blir søl på tak/gulv osv...

Angående søl; det skjer. Papir på gulv og malerklær er et must :)

Som sagt, dette er bare basert på mine erfaringer etter å ha lært meg dette selv de siste ukene, men det funker for oss. Andre har gjerne bedre tips å komme med.

Det viktigste er uansett pussingen. Den må være jevn og fin. Alle ujevnheter blir forsterket når de males...
   #9
 361     Bortevekk     0

I tillegg var det gipsvegger under, så vi kunne ikke bruke damp.


Teit spørsmål -- hvorfor ikke? Fordi dampen vil løsne gipsen/papplaget utenpå gipsen?

Hvis så, hvordan kan man egentlig fjerne 6+ lag med gammel papirtapet? Jævelskapet sitter veldig godt, nemlig, og jeg vet ikke helt hvordan det er lurest å gå fram. Planen var opprinnelig å rive tapet, sparkle (helsparkle), male over. Men skal man stå og fjerne hver eneste lille tapetbit for hånd med sparkelspreder, tar dette en evighet (maaaaange kvm med vegg (trodde aldri jeg skulle si det om krypinnet mitt)). Skrape vekk går, men skrapen lager fort sår i murpuss/underliggende gipsplate (rommet har nemlig både betong og gipsplatevegger) og skrapingen tar absurd lang tid.
   #10
 5,569     0

Been there, done that. I tillegg prøvde vi oss med veggfornyer. Når vi la på syntes vi det ble veldig bra, så vi la på to vegger med en gang. Men etter 2 dager begynte alle ujevnhetene å komme frem. Da var det på'an igjen, men denne gangen måtte vi rive bort det vi selv hadde lagt på. Med rikelig med lim...

Årsaken til at du ikke kan bruke damp er at det løser opp pappen på gipsen ja. Du må regne med litt småskader på gipsen, det er ikke krise. Vi tok av all tapet, og helsparklet. Du kan i teorien sparkle selv om ikke all tapet er borte, men vært obs på at du fort kan få en kjip sparklejobb hvis du gjør det. Hver eneste lille tapetbit som løsner under sparkling lager striper når du sletter sparkelen. Og det er ikke enkelt å finne en liten bit tapet i sparkelen...

Vi brukte tapetfjerner som vi smurte på med malerkost. Det fungerer nok like greit å bare pensle på lunkent vann med malerkost. Ikke bruk for mye, slik at gipsen overlever. Der vi fikk hull på pappen, slik at gipsen ble våt, skjærte vi ut litt gips før vi sparklet, slik at all bløt gips ble fjernet.