32 856    10    7  

Fjerne tapet fra gipsvegg - male oppå

 5 568     3
Hei!

Har hatt svært mye nytte av mange gode svar her på forumet. Har forsøkt å "sammenfatte" en del gamle svar til det jeg trenger, men det er vel enklere å skrive spørsmålet direkte:

Vi har kjøpt et hus der den forrige eier har hatt egeninnsats. Alle vegger er gipsplater, med tapet. Samtlige hjørner har setningsskader (store folder, krøllete tapet) og tapeten er heller ikke den vi ønsker å ha. Vi kommer derfor til å fjerne den, og forsøke oss på å male veggene helt hvite.

Jeg har revet av litt tapet, og kommer da rett på gipsveggen. Kan se ut som om det ligger en tynn strie (hønsenetting, ca 2-3 mm ruter) mellom gipsen og tapeten. Har videre forstått at tapetfjerning (vannbasert) ikke kan brukes på gips.

Min plan er da å rive bort all tapet jeg klarer å rive av, sparke veggen med rullesparkel og male oppå.

Er det noen som har erfaringer med dette? Hvilke "feller" går jeg i? Er det vanskelig å få sparkelen helt rett (jeg ruller på med malingrulle, jevner ut med brett)?

Hva med hjørner? Den eldre tapeten har litt tekstur, og jeg regner ikke med å få bort alt. Vil det være et stort problem?

Alle svar mottas med takk - kommer til å poste mine erfaringer når jobben er gjort.

   #1
 520     0
Jeg har også gipsvegger med tapet. Pusset opp ett rom hvor det var papirtapet på gipsen. Måtte fjerne en "bord" av tapet som lå utenpå resten av tapeten. Brukte en våt klut og dynket tapeten forsiktig, reiv av så godt jeg kunne, noen plasser dro den med seg tapeten under.

Jeg prøvde altså ikke å rive av all tapet, det ville bare bli tull, men så var denne tapeten uten struktur og dermed helt greit underlag for maling.

Så sparklet jeg alle sår som hadde oppstått når jeg fjernet borden. Så var det pussing, grunning og maling.

Voila! Enkel og grei jobb. Men å fjerne all tapet på platene, trenger du å gjøre det? Hva med å fjerne det du må fjerne, sparkle sårene, grunne og male?

Glassfiberstrie med struktur blir vel en helt annen historie..
  (trådstarter)
   #2
 5 568     2

Takk for svar!

Det er nok dette jeg tenker å gjøre også. Jeg river bort den tapeten som kommer av enkelt og greit (tørt), og sparkler over resten. Måtte du pusse og grunne sparkelen før maling altså? I følge butikken som solgte meg rullesparkel var det bare å male rett på sparkelen. Det skulle heller ikke være noe problem å få det helt fint og beint.

Jeg skal prøve meg på en bortgjemt vegg i kjelleren før jeg går i gang med resten, så får vi ser hvordan det går.

Noe spesielt utstyr du kan anbefale ifm med dette? Dersom jeg må pusse ned ser jeg jo behovet for litt utviding av utstyrsparken - nå har jeg 1 stk rulle og 1 stk sparkelbrett..
   #3
 940     0
Hmm,hva slags butikk kjøpe du sparkel i a????
Du må slipe etter at du har sparkla,det er meget viktig for å få et bra resultat.
Signatur
   #4
 520     0
Rullesparkel er vel for glassfiberstrie, altså tapet med struktur. Du har ikke behov for det når du skal sparkle sår i papirtapet. Med mindre du riper opp hele veggen da, men det har du vel ikke tenkt å gjøre :D

Jeg brukte bare noe vanlig sparkel fra ei stor bøtte, sikkert samme som man sparkler gips med. Siden jeg ikke er noen dreven sparkler ble det to runder med sparkel og pussing enkelte plasser.


Ikke noe fancy utstyr utover det å bruke langt skaft når du maler med rulle. Det gir bedre arbeidsstilling, rekkevidde osv.
  (trådstarter)
   #5
 5 568     0
Kjøpte på Wallendahl i Bergen sentrum..

Nestemann ga meg papirruller og lim. Jeg har ennå ikke fått forsøkt noen av delene - sliter med å få bort all den gamle tapeten.

Jeg skal altså bytte ut tapeten med malt vegg, på gips.
   #6
 520     0
Men igjen, hvis dette er en tapet uten struktur så er det bare å male den, ingen grunn til å fjerne den.
   #7
 339     Fræna i M & R     1
jeg pusset nylig opp ett rom der det er gips. Har prøvd å fjerne tapet fra gipsvegger før og fått med meg noe av gips platen(pappen). Så snakket jeg med en kompis av meg som er i denne bransjen og han sa at vist du legger en list inn til hjørnene og skjærer forsiktig en remse ned på hver side av hjørnene der det er skrukker, fjerner tapeten og sparkler etter på så blir det bra.

Så neste steg er å kjøpe veggfornyer, er som en veldig tykk tapet som skjuler alle spor. det eneste du bør være nøye med er å sparkle bra der du skjærer ut hjørnene. og eventuelle hull ellers på veggen og pusse ned buler.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 5 568     0
Takk for gode svar!

Jeg forsøkte å sparkle med rullesparkel i dag - det var en sørgelig opplevelse. For det første gikk det ikke an å rulle den på - til det var den for stiv. Endte opp med å sparkle vanlig oppå restene av tapet som ikke gikk bort.

Det som ble et stort problem var at små papirbiter løsnet under sparklingen og festet seg til skeien, som igjen resulterte i striper i sparkelen.

Alt løste seg til slutt når det viste seg at papiret fikk "tyngde" av den våte sparkelen, og at papir og sparkel kunne rives bort relativt enkelt. Løste et problem, men lagde et nytt - veggen var like tom.

Jeg gikk så over til veggfornyer, som jeg har bestemt meg for å bruke. Jeg skal forsøke trikset som ble anbefalt her om å bare fjerne hjørnene. Forhåpentligvis går det greit å legge veggfornyer rett på gammel strukturtapet.

Løsning nr 3 er å legge rehab-gips over gammel tapet, det har jeg ikke forsøkt ennå men blir stadig anbefalt det.

Dersom andre er i denne situasjonen er altså sammendrag av mine erfaringer:

- Sparkel er noe søl. Resultatet blir garantert bra dersom du vet hva du gjør. Det gjør ikke jeg, og jeg ga derfor opp å sparkle (rullesparkel). Jeg har brukt "vanlig "sparkel til å fikse skader i gipsen, riktignok.
- Veggfornyer fungerte greit. Jeg er spent på om papiret på veggen gir bobler etter hvert.
- Rehab-gips blir stadig anbefalt, jeg har ikke forsøkt det. Men jeg tror det blir løsningen på en del andre vegger som er vanskelige.
   #9
 339     Fræna i M & R     1
må huske at det må brukes spesial lim på veggfornyer. Jeg skar ut med tapetkniv ellers på veggen der jeg så anntydning til små buler og spaklet de igjen. Har ikke kommet noen bobler i ettertid  :)

Håper resultatet blir bra.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 5 568     0
For de som søker seg frem til denne tråden - her er noen erfaringer jf tidligere innlegg:

Veggfornyer så veldig bra ut i ca 1 døgn etter pålegging. Så skinte det gjennom hvor det var papir og ikke bak den (tapet som ikke var fjernet). Det ble også noen bobler her og der, og det hele var en fiasko.

Vi har nå tatt bort all tapeten - med tapetfjerner (brukt forsiktig). Det har tatt LANG tid å pirke bort alle rester med papir, men vært nødvendig. Vi har så sparklet veggene, slettet og slipt ned, flekksparklet og slipt igjen. Resultatet ble meget bra. Vi har nå malt den første veggen, og er godt fornøyd med resultatet.

Det var kritisk å få bort absolutt alle rester av papir. Slike små biter løsner under sparkling, setter seg på sparkelskeien og lager irriterende striper når man sletter. Det er også helt umulig å finne disse små bitene med papir.

Vi har brukt "rullesparkel", men har ikke rullet den på (det sprutet sparkel over alt). Vi har "klint" den på med hendene (gummihansker er et triks).

Iflg flere fargehandlere (heretter henter jeg aldri inn tips fra bare 1 butikk...) var det OK å male rett på sparkelen (ingen grunning nødvendig) med Lady 10-maling.

Tapetfjerner og vann løste stedvis opp pappen på gipsen. På steder der gipsen ble blottlagt har vi skåret bort "litt ekstra" og lappet med gips-sparkel.

Sliping er svært effektivt med sandpapir. Vi bruker skaft, og står klar med støvsuger - det støver noe helt for***lig...

Mye styr, noen blindveier, men et bra resultat til slutt. Foreløpige konklusjoner:
1) Når 4 fargehandlere sier 4 ulike ting kan det godt være at to av de har rett, men å finne ut hvem de er er vanskelig.
2) Prøving og feiling tar tid, koster penger og kan i verste fall ødelegge mye.
3) Punkt nr 2) er lærerikt og ganske artig når man er nybegynner  ;D