63,828    12    31  

Forskjellen mellom vannbasert-, oljebasert-, og akrylmaling?

 20     11

Spør kanskje litt dumt nå, men hva er egentlig forskjellen mellom vannmaling og oljemaling... Er klar over at den ene er vannbasert mens den andre er basert på olje, men nå tenker jeg på "egenskapene". Også var det dette med akrylmaling...

Hva er det som er best å bruke av de tre? Fordeler og ulemper?

Smile

   #1
 278     Sandefjord/Larvik     0
Akryl vet jeg ikke så mye om, men når det gjelder forskjeller på olje- og vannbasert maling, så har jeg erfart at vannbasert tørker "umiddelbart", mens oljebasert må ha et døgn eller to på å tørke. Bakdelen med så rask tørketid, er at du ikke kan stryke ut et sig dersom du oppdager dette 2 minutter etter at du har malt det (jeg setter det kanskje litt på spissen nå). Vannbasert lukter minimalt. Rengjøring av pensler går som en lek under rennende vann.

Oljebasert flyter gjerne litt sammen, slik at det er enklere å få en fin overflate.
Denne gulner etter noe tid.

Hva som er best kommer nok an på hvem du spør. Da jeg kjøpte maling på Maxbo her i Sandefjord, var dem ikke i tvil; vannbasert. Så jeg brukte dette på vegger og listverk. Da jeg skulle male dører inne, gikk jeg til Byggmakker Carlsen i Sandefjord, og her ville dem ikke selge meg vannbasert en gang. Måtte ikke finne på å bruke det. Så da ble det oljebasert på dører. Senere har jeg fått høre at dette kan være uheldig å ha begge deler da oljebasert gulner etter noe tid, og dette ser man visstnok veldig lett dersom man har vannbaserte lister rundt som ikke gulner.

-Nils
   #2
 23     4
I bunn og grunn kan man skille mellom to typer vannbasert og oljebasert. Hvor de respektive har forskjellige løsemidler. En vannbasert maling er en maling der bindemiddelet løser seg opp i vann.

En akrylmaling faller under blant vannbaserte malinger. Malingstypen regnes som luktsvak og mer miljøvennlig. (flere har både Svanemerket og EU-blomst). Og har gjort hverdagen betraktelig bedre for yrkesmalere og personer ømfintlig for dunsting under malejobben.
Akrylmalingen har omtrett tatt over på interiørmalingsfronten, og leveres i dag til og med spesielt utviklet for treverk.

En bakdel med akrylen i forhold til oljemaling er at den har en utrolig lang herdetid (til flaten blir tilstrekkelig slitesterk) 2-3 uker.

Akrylen kan brekkes i stort sett alle farger og finnes hele spekteret fra matt til blank.


   #4
 8     4
Min erfaring er at oljemaling dekker bedre, så du kan hoppe over minst ett strøk sammenlignet med vannbasert.

Mulig det ikke gjelder lenger med de "moderne" vannmalingene, men før i tiden var vannbasert visstnok minst like "giftige" som oljemalingen. Bortsett fra at du ikke kunne lukte når vannmalingen var ferdig med å forgifte omgivelsene, dvs hadde herdet ferdig. Derfor var oljemaling anbefalt på barnerom (pluss at oljemaling var noe mer slitesterk).
  (trådstarter)
   #5
 20     1

I bunn og grunn kan man skille mellom to typer vannbasert og oljebasert. Hvor de respektive har forskjellige løsemidler. En vannbasert maling er en maling der bindemiddelet løser seg opp i vann.


Håper ikke det er slik at malingen kan bli vaska bort med vann selv om den har tørka. Fikk meg av en eller annen grunn til å tenke på akvarell.
   #6
 71     Fredrikstad     1
...tror ikke de hadde solgt den som interiørmaling om den hadde vaska vekk med vann.

Uansett! så forsvinner oljebasert maling snart.
Og det er noe vi må ta konsekvensene av.
Vi kjører allerede vannbasert i vårt sprøytemale-anlegg, så vi har vært føre vár.

Jeg synes ofte vannbasert kan være en mare å male selv (med kost), spesielt om det er litt varmt i været.

Er det noen malere som har noen gode tips på bruk av vannbasert maling (av alle typer)??
Signatur
   #7
 23     0


I bunn og grunn kan man skille mellom to typer vannbasert og oljebasert. Hvor de respektive har forskjellige løsemidler. En vannbasert maling er en maling der bindemiddelet løser seg opp i vann.


Håper ikke det er slik at malingen kan bli vaska bort med vann selv om den har tørka. Fikk meg av en eller annen grunn til å tenke på akvarell.



Så lenge produktet har herdet fullstendig, tåler det like mye sammenlignet med oljemalinger av samme glansgrad.

   #8
 3     telemark     3
Jeg er plaget med astma, og når vi kjøpte hus for 10 år side og malte alle rom innvendig, brukte vi vannbasert maling. dette ble anbefalt fordi dette var bedre for astmatikere...men det endte med at jeg blei veldig syk og var det i flere måneder. Det var så ille at jeg faktiske trodde vi måtte flytte. Jeg tok kontakt med miljø hygenisk avdeling på sykehuset og hang opp målere som skule måle hva det var for slags stoffer som gjorde meg så syk.  Og vet dere hva : det var stoffene i den vannbaserte malingen, som fremdelse stod å dampet. dette etter flere måneder altså.
Jeg ble anbefalt å bruke oljemaling ved senere opppussinger, fordi den dampen veldig mens du malte, men var ferdig avdampet når den var tørket orntlig.  dette har jeg gjort seinere og da gikk det bra med meg.... og enda da påstod de i malingbutikken at vannbasert var best !!! forstå det den som kan.... ???  derfor er jeg faktisk også skeptisk til den nye sens.....
   #9
 390     1

I bunn og grunn kan man skille mellom to typer vannbasert og oljebasert. Hvor de respektive har forskjellige løsemidler. En vannbasert maling er en maling der bindemiddelet løser seg opp i vann.


Ikke helt riktig. Man har vanntynnet maling og maling tynnet med petrokjemiske løsemidler. Man ønsker å unngå maling som er tynnet med eksempelvis white spirit, derfor fases disse produktene sakte men sikkert ut. En oljebasert maling kan være vanntynnet, oljebasert betyr bare at bindemiddelet er oljebasert, eksempelvis alkyd. Feilaktig har lateksmalinger blitt kalt vannbaserte, det er jo ikke riktig, de er som regel vanntynnede, men bindemiddelet er uansett lateks. Og ironisk nok er lateks et oljeprodukt, slik at man kan faktisk påstå at også disse er "oljebasert".Når det kommer til lateks er de vanligste handelsvarene enten basert på PVAc (eks Jotaplast) og akryl (eks Lady). Om det er en akryl eller en PVAc sier i utgangspunktet lite om kvalitet, en god PVAc kan være bedre enn en billig og dårlig akryl. I moderne malinger har man også en hybrid som kalles akrylmodifisert alkyd, disse tynnes gjerne med vann og har egenskaper fra begge verdener, både olje og vann. Eksempel på en slik maling er Optimal. Hva som er best er avhengig av hvor du skal bruke malingen og hva du legger vekt på. Er lite lukt, rask tørk og stabil farge (ikke gulning) viktigst så velger du en vanntynnet maling. Er finish, bearbeidelighet og mulighet å rette opp sig viktigst så velger du en løsemiddeltynnet maling. Forhandleren anbefaler det de har hørt er best, du får sjelden førstehåndskunnskap der...
   #10
 190     Oslo     1
I sommer forsøkte jeg Jotuns sk. vannbaserte oljemaling. Det ble ikke pent. Slipte vekk alt sammen og malte igjen med oljemaling. Ette å ha forsøkt den vannbaserte var det nesten en nytelse å male med oljebasert igjen, til tross for lukten. Men som de andre sier her også, det går fort over. Har ellers gjort meg gode erfaringer med linoljemaling. Man må bare venne seg til å stryke den veldig tynt og stryke den godt ut med forholdsvis stiv pensel. På profilerte liste gir den fint resultat. Ettersom den strykes så tynt, beholdes detaljeringen i profilet fint. Noen linoljemaligner er tynnet med terpentin og noen for utvendig bruk har en del tilsettning av sink for å motvirke soppangrep. Man kan også få maling som stort sett er basert på fargepulver og ren kokt linolje. Den er luktsvak og ikke farlig å puste i. Brukte den på listene på det siste barneromet vi pusset opp. Det blir linoljemaling på meg fremover.