169,932    161    39  

Gipsplater i tak: Montering, sparkling og maling

 4     3
Er det noen som har lagt gips i tak før? Trenger noen tips i forhold til spakling og valg av maling? Hvordan få et glattest mulig utseende uten synlig spakling eller sprekker? ???

   #1
 250     3
Du må i hvertfall huske å bruke papir strimler over alle skjøter , ellers vil de sprekke opp over tid. Kan også være lurt å legge inn ett feste til gips`n i alle tverr skjøter.
De gjør du me å legge in en tynn plate me finer eller lignende på baksiden av gips`n , slik at du får skrudd de godt hele veien , ikke bare i stenderene.
   #2
 41     Tromsø     4
Dersom du snakker om nybygg, så anbefaler jeg at du venter et helt år før du legger siste finish op gipstaket.

Har smertelig erfart det selv... Taket var perfekt de første ukene etter sparkling og maling, men så begynte skjøtene å bli synlige. Det ble mer og mer tydelig ettersom tiden gikk.

Det samme skjedde med gipshjørner i veggene, synlige sprekker kom frem over tid.

Malemesteren vi brukte var hyggelig og hjalp til, men vi var nødt til å ta en del av kostnaden. Hans begrunnelse var at oppsprekking er nærmest uungåelig så lenge materialene i stendere ikke har samme RF (relativ fuktighet) som huset forøvrig, i tillegg er det sesongmessige variasjoner mellom sommer og vinter.

Etter et år gikk vi over med sparkel og maling på nytt, siden det har vi vært fornøyd.
   #3
 130     Sarpsborg     0
Er vel x antall tråder rundt her fra før som inneholder mye info og gode tips om dette.

Ellers er guidene nederst her veldig fine!
Signatur
   #4
 240     Ålesund     1
Vi holder på å bygge nytt hus nå og skal ha gipstak i alle rom. Snekkerne er ferdig med taket og en maler (som vi kjenner til og som har gode referanser) var der for å ta en titt og gi oss pristilbud på sparkling/maling. Han fortalte at platene er feil lagt og at det er sjanse for at det kan bli dårlig. Hva kan vi kreve av husfirmaet siden de har lagt platene feil? Surt Sad
   #5
 246     0
Er det noen spesielle gipsplater man legger i tak eller er det helt "standard" som veggplatene? Hvordan er det rett å legge dem da?

Sorry at jeg ikke kan bidra med mer enn flere spørsmål Bianca.. Smile
   #6
 240     Ålesund     0
Kan ikke si jeg vet så mye om legging av gipstak, hehe, men det var noe med at det i vårt tak er glipper mellom platene, og det skulle visst være litt overlapp noen steder eller noe sånt (jeg er helt på dypt vann her, var mannen som pratet med maleren).
   #7
 1,093     Skjetten     2
Gipsplater bør ideelt sett monteres med kortsiden på lektene og langsidene som går over flere lekter raster. Da slipper man å legge inn spikerslag bakom platen i kortskjøytene.

Kortskjøytene bør det skjæres en ørliten skråkant, så maleren har noe å legge sparkelet i/slipper papirkanten.

Om du vil ha det absolutt beste resultatet kan du handle 4 sidet falset gipsplater. De er falset på både kort og langsiden, og du er da ikke like avhengige av spikerslag på kortsideskjøytene, ettersom maleren kan bruke godt med sparkel og papirbånd for å få en sterk skjøyt.
Signatur

   #8
 240     Ålesund     0

Vi holder på å bygge nytt hus nå og skal ha gipstak i alle rom. Snekkerne er ferdig med taket og en maler (som vi kjenner til og som har gode referanser) var der for å ta en titt og gi oss pristilbud på sparkling/maling. Han fortalte at platene er feil lagt og at det er sjanse for at det kan bli dårlig. Hva kan vi kreve av husfirmaet siden de har lagt platene feil? Surt :(


Noen som vil komme med innspill her?
   #9
 21,481     Enebolig     2
Ja, er det maleren eller tømreren som vet om platene er montert riktig?  ;)

Men etter det jeg har hørt, så har det ikke så mye å si om de ligger på langs eller tvers av bjelkelaget så lenge det er spikerslag i skjøtene. Og at man ikke bør bruke små rester av plater. Jeg er ikke tømrer, så jeg bør korrigeres hvis jeg tar feil.
   #10
 240     Ålesund     1
Ja, er det maleren eller tømreren som vet om platene er montert riktig? 


Hehe, ja, si det Sopp :)

Men det er flere som har vært innom og bemerket at gipsarbeidet generelt er dårlig i tillegg, og det klarer vi også å se (brukt for få skruer, mange skruer som stikker ned/ikke er langt nok inne, desse glippene osv).