(trådstarter)
   #11
 45     0
Såpass ja...Dette blir en papirtapet som e ferdig malt. Bare å henge. Type grå aktig med mønster. Skal male veggene med fargen singel. Litt sånn grå

   #12
 349     Drammen     0
Skeptikeren i tråden gjetter på 2 lag pluss et siste lag med flekksparkling på tapetveggen, og pluss et lag på de øvrige veggene for at det skal bli helt bra. Det er selvfølgelig avhengig av tapeten du skal ha over, og lysforholdene i rommet. Er spent på bilder :l
   #14
 5,569     2
Helsparklet i sin tid en stue + to kjøkkenvegger. Jeg er i "aldri mer"-klubben. Her er mine erfaringer:

Vi fjernet løs tapet, og startet med rullesparkel som skulle påføres med rulle. Sparkelen passet tydeligvis ikke sammen med rullen, og sparkelklatter fløy overalt. Det ble et forferdelig griseri. Etter en stund gikk vi over til å påføre sparkelen uten rulle, med brett eller rett og slett med hendene. Det første problemet vi støtte på var at sparkelen fungerer utmerket som tapetfjerner, og selv en veldig liten papirbit lager svært tydelige striper når sparkelen skal slettes. Vi endte opp med 3-4 påføringer av sparkel. Det var også utfordrende at etter pussing måtte støvet fjernes fra veggen. Vi gjorde det med en myk kost, og det støvet tilsvarende mye.

Siste veggen vi tok, etter å ha lært et par ting, gjorde vi på følgende måte, som på en måte blir mine beste råd for helsparkling av vegger som er tapetserte:

(Vi startet egentlig med "veggfornyer", som var en komplett katastrofe. Basert på det bestemte vi at veggene måtte helsparkles.)

1) Fjern tapet. Fjern mer tapet. Fjern så mye tapet at du har mareritt om tapet i månedsvis fremover.
2) Dra over et tynt slør med sparkel for å binde opp alle løse tapetbiter som du ikke fjernet i pkt 1. La tørke
3) Dra over enda et tynt slør mer sparkel. De tynne slørene skal helst være nesten gjennomsiktige, men kan godt fylle inn forsenkninger osv mellom tapetbitene du glemte å fjerne i pkt 1. La tørke.
4) Puss lett over dersom det er behov for det, men sannsynligvis kan du hoppe rett på pkt 5:
5) Legg på et dekkende lag sparkel. La tørke.
6) Puss lett (!) over med et grovt papir. Grovt papir spiser sparkel, så her må du være lett på hånden. Lange, lette drag. Noen steder skal papiret ta bort utstikkende sparkel, andre steder skal ikke papiret ta noe som helst.
7) Kost lett over veggen for å fjerne støvet (flytte støvet fra veggen og ut i resten av huset)
8 ) Legg på et nytt dekkende lag sparkel. Puss lett over med et fint papir. Lange, lette drag.

For å sjekke at sparkelen er tørr: Kjenn på temperaturen. Kald sparkel = våt, romtemperert sparkel = tørr.

Jeg sverger til en kombinasjon av medium og små sparkelskjeer. Medium størrelse (30 cm) brukes for å slette, mens de små brukes for påføring.

Bruk slepelys aktivt for å ha noenlunde kontroll på resultatet: Legg en arbeidslampe eller annet sterkt lys helt inntil veggen, slik at den lyser langs veggen. Skygger vil da vise deg hvor det er ujevnheter.

Tenk smått når du sjekker resultatet, men tenk stort når du jobber. Dersom du begynner å "flekkpusse" er løpet kjørt. Lange, lette drag.

På de neste rommene som stod for tur til å helsparkles, gjorde vi dette:

Første rommet: La rehabgips i stedet. Det fungerte helt greit. Litt plunder med utforing rundt dører osv, men betydelig bedre enn helsparkling.

Andre rommet: Rev gamle vegger ned til reisverket, la nye gipsplater.

Av disse fire metodene anbefaler jeg først og fremst å rive og legge ny vegg, sekundært å legge rehabgips.
  (trådstarter)
   #15
 45     0
Hehehehe dette var nå voldsomt. Høres ut som du har gått på en smell der. Vet ikke hvordan det er å helsparkle på papirtapet, men jeg skal sparkle på glassfiber strie. Var med på det en gang før, og det gikk egentlig ganske ok. Men alle tips og erfaringer tar jeg med et stort takk Smile jeg kjøpte en bred sparkel skje. Og en mindre en. (Vanlig str.) Men hvilke rulle brukte du som var så dårlig? Jeg kjøpte bare en vanlig grønn en...finnes det egne ruller til rullesparkel??
   #17
 5,337     Tromsø     0
Vet ikke, men har jo sett noen aldri mer... kommentarer fra andre som tyder på at du er fornøyd når du er ferdig ...

Man er som regel ikke fornøyd med resultatet når man er ferdig, men man er er ferdig når man er sånn noenlunde fornøyd. Når man sier at dette er godt nok.

Første gang jeg sparklet skjøter på gipsplater, sa jeg ikke bare "aldri mer sparkling", men aldri mer gips. Med litt mer erfaring ser jeg mer positivt på det, og har ved noen tilfeller helsparklet gipsvegger i stedet for å skjøtesparkle, og kommet til at det er lettere.

Det skal jeg gjøre. Skal begynne på skjærtorsdag. Har då hele påsken på meg. Har vært med å helsparkle før, så vi får se hvordan det går. Men på den ene veggen skal jeg henge tapet. Er det nok med en gang sparkling på den veggen?

Optimistisk med bare fem dager på ei hel stue, synes jeg. Lykke til. Smile

En runde med sparkling er aldri nok, men tapet med mønster kan ta bort oppmerksomheten fra endel skavanker/ujevnheter i underlaget.
Du kan jo også vurdere slettveggstapet eller rehabgips før du tapetserer?
Signatur

   #18
 85     0
Får ta en telefon til han maleren på "Tid for hjem". Han er jo helt hinsides entusiastisk når det kommer til å helsparkle, tapetsere og den slags. Er visst kjempegøy og enkelt, men når jeg leser her blir jeg skeptisk til hvor gøy det er for den glade amatør Grin

Har noen vegger jeg har lyst til å ta, men vurderer å plate med ny gips når den tid kommer. Kan vi flytte og kanskje legge om litt på det elektriske i samme slengen.
   #19
 349     Drammen     0
Man er som regel ikke fornøyd med resultatet når man er ferdig, men man er er ferdig når man er sånn noenlunde fornøyd. Når man sier at dette er godt nok.

Dette er nok sakens kjerne for min del..
Synes aldri det blir bra nok. Man må jo se i hardt lys i liten vinkel og kjenne med hånda, men når jeg vet at veggen er ujevn vil jeg tenke på akkurat det hver gang jeg ser veggen..
   #20
 677     Norge     0
Jeg synes sparkling er helt greit, enten det er plateskjøter eller helsparkling.
Det er riktignok en del arbeid, men helt overkommelig.

Rullesparkel er fint. Fordelen er at man får forholdsvis jevnt med sparkel på veggen, og det går litt fortere, men det er fremdeles viktig at man drar av så rett som mulig med en sparkelspade.

Fiks først blåser og større ujevnheter, dersom det finnes, så rullesparkles veggene, og pusses lett over, gjenta en gang til, for deretter å lime opp ferdiggrunnet Slettvegg. Da får du en slett fin vegg som er klar til å males.