52,156    12    10  

Hvordan sparkle overgang vegg/tak når en ikke skal ha taklist?

 429     1
Hei

Noen som har tips til hvordan man skal sparkle overgangen fra vegg til tak, pluss rett tak til skråtak? Skal man:

1: Bruke papirstrimmel som vanlig i hjørner og skjøter?
2: Bruke acrylfugemasse

Har blitt anbefalt begge teknikkene. Vi skal ikke ha taklist, så det er viktig at overgangen blir glatt med skarpe hjørner. Jeg tror nr. 1 vil fungere best, men er usikker om jeg klarer å skjule papirstrimmelen godt nok.

Takk for tips!

   #1
 67     1
Hei,
vi brukte acryl fugemasse, og det ble kjempefint!
Både vegger og tak var i gips og hvis skjøtene går nokså pent sammen er det ikke vanskelig å få det til. Vil tro det hadde blitt vanskelig å bruke papirstrimmel, da den jo ikke skal vises og man ikke har noe spor å legge den i...
   #2
 1,943     0
Hos oss var nok forutsetningane veldig ulike, men kan nå nevne det likevel. Vi bur i murblokk frå 70-talet, med betongvegger og betongtak.  Der var lister oppe når vi flytta inn, men dei reiv vi ned. Bakom lista var ei lita glipe på 5 mm opp mot taket. Her dytta eg inn husfix og deretter sparkel. Pussa godt. Avslutta med ei stripe acryl oppe i sprekken mellom vegg og tak og glatta over med fuktig klut.

Det ser superbra ut!

   #3
 715     Bergen     0
Sansynligvis vil det sprekke og se stygt ut uansett hvilken av metodene du velger.

Men størst sjanse for suksess er det med akrylfugemasse. Det er hvertfall min erfaring.

Sprekkene kommer som oftest første året, så om du må ta en ny runde med akryl og malingsflikking etter et år så pleier dette å holde.
   #5
 34     2
Jeg var i utgangspunktet rimelig amatør når det gjaldt sparkling men har - etter kyndig veiledning fra en malermester - sparkla hele huset vårt på egen hånd. Vi har heller ikke taklister og jeg fikk streng beskjed om å bruke papirstrimmel i alle skjøter og hjørner, også mellom vegg og tak.

Dette har fungert over all forventning, selv med de setningene man må forvente i et nybygg. Et av soverommene i 2. etg har noen små sprekker i overgang vegg/tak, men det er også alt. Noen av naboene valgt løsningen med akryl - som selvsagt er mye mindre tidkrevende - og der har noen av hjørnene sprukket opp i full lengde.

Når det gjelder fremgangsmåte ved sparkling bør du legge akkurat tynt nok lag med finsparkel til at strimmelen henger. Tips fra malermester var at en akkurat ikke skulle kunne se pappen i platene gjennom sparkelen. Så legger du strimmelen i og stryker over med en sparkelskje. Sparkle så på nytt, men bare på den ene siden - enten vegg eller tak. Så tar du andre siden dagen etter når sparkelen har tørket. Da blir det mye enklere å få det fint.

Skulle det være noen sprekker mellom vegg- og takgips før du begynner å sparkle (større enn et par millimeter) bør du fuge disse med akryl dagen før du sparkler.

Lykke til - uansett hvilken metode du velger! Men som sagt, sparkling kan anbefales for et godt sluttresultat - selv om det er noe mer arbeid.

  (trådstarter)
   #6
 429     0
Huff - da er jeg like forvirret...

Men takk for mange gode tips. Tror nok jeg går for papirstrimmel og sparkel. Innbiller meg at dette blir best selv om det krever mer arbeid.
   #7
 12     Bergen     2
Hva resultatet blir til slutt er avhengig av noen grunn forutsettninger. I hovedsak dreier det seg om det er dødt eller levende grunnlag du sparkler overganger imellom. Dersom det er et betong bygg er ikke utfordringen større enn å fylle i mellomrommet. Utfordringen kommer når enten tak eller vegg, eller begge er bygget 
opp av tre. Tre lever med fuktigheten i huset. I så måte så er ekspansjonsevnen til fyll materialet avgjørende for i hvilken grad sprekker vil oppstå. Merk at det kan ta opp til et år før huset har satt seg og det endelige resultatet kan evalueres. Min erfaring er definitivt at papirstrimmel gir det beste resultatet.  Angående påføring så er instruksen over dekkende. Vær nøye med oversparklingen så vil papir strimmelen skjules.

Det kan tilføyes at malerfirma ofte er lite villig til å gi garanti mot sprekk danelser i skjøter på nye hus. Dette på bakgrunn av fuktigheten i huset. Det er noe de ikke kontrollerer.

Lykke til!
Signatur

   #8
 199     Bryne     0
Her står det at en må ha en vinkelprofil i overgangen vegg/tak.

For real?

Edit 2: siden jeg så i feil forum viste det seg å være svar andre steder. http://www.byggebolig.no/index.php?topic=3485.msg30902 sier en kan bruke papirstrimmel i overgangen. Ved å bruke en bred sparkelspade så skal jeg nok få papirstrimmelen til å "forsvinne"


Hvordan bør en sparkle overgangene på kortsiden i tak? Det er jo ikke mulig med papirstrimmel her, sant?

Roy

Edit: shit, feil forumkatalog. Finner ikke slett- eller flyttknapp. Sorry!
   #9
 1,103     Oslo / Østfold     1
Til tak eller andre store flater bør brukes fks. Norgips plan, som er avfaset på alle sider. Hvis veggplater nyttes må endene avfases med gipsrasp eller kniv. Platene legges i forband slik at ikke skjøtene blir på linje. Det er svært vanskelig å unngå slepelys når papirstrimmelen legges oppå platen. Selv ved bruk av bredsparkel og 50-60 cm sparkelbredde unngår du ikke slepelys. I disse tilfeller bør eventuelt takarmatur henge lavt. Jo nærmere taket armaturen henger, jo lengre skygger. Likeles vil det oppstå slepelys fra vinduer hvis skjøtene kommer på tvers av lysretning.
   #10
 940     1
Tror jeg ville ha gått for acryl fugemasse,lettere å fixe når det sprekker.Men etter boka skal en bruke papirstrimmel,men mere jobb når papirstrimmel krølller seg.
Signatur