10 366    12    4  

Kommer jeg til helvete om jeg maler trepanel med Jotun Lady Vegg 10?

 5 333     Tromsø     0
Jotun Lady Vegg 10 er en billig og lettmalt akrylmaling jeg har gode erfaringer med å rulle på gipsvegger, men nå skal jeg male noe panel fra ca 1970. Tidligere ubehandlet, nå har det fått et strøk med Jotun kvist- og sperregrunning. Panelet er til overmål sandblåst, så det er veldig tydelig trestruktur.

Jotun anbefaler Lady Interior Finish, akryl, glans 10, 40 eller 80, eller Lady Supreme Finish, oljemaling, glans 15, 40 og 80 til panel. Disse er ca tre ganger så dyre som Lady Vegg 10.

Hva går galt om jeg bruker "billigmalingen"? Ser jeg forskjell? Er det synlig forskjell finish, eller er det mest merkbart på høvlede, ikke sandblåst panel? Er de dyrere malingene lettere å arbeide med når panel skal kostemales? Er de anbefalte malingene verdt merprisen?
Signatur

   #1
 3 562     buskerud     0
Mindre synlige penselstrøk, og litt mere treblank finish. Har en panel vegg i stua, fikk samme maling som resten med glatte flater. Den nye lady matte malingen. Funker fint det Smile
  (trådstarter)
   #2
 5 333     Tromsø     1
OK, "finish"-malingene flyter bedre ut så penselstrøk jevnes ut, mens med Lady Vegg 10 (og Pure Color supermatt 01, var det den du brukte?) gir mer synlig kostemalt struktur? Høres helt OK ut for meg, men jeg prøver et strøk i vindfanget før jeg kjøper til den indre gangen. Smile
Signatur
   #3
 6 690     Akershus     0
Har faktisk malt panel i en hel etasje med Lady vegg 10. Vi synes den matte finishen er fin på panel. Mulig den ikke er så holdbar/motstandsdyktig som Supreme Finish, uten at jeg synes det har vært noe problem de tre årene vi har hatt det slik. Blant annet på et barnerom.

Hos oss er det tale om "godt brukt" og litt rufsete panel fra 1924.
Signatur
   #5
 567     bare ett av gangen, helst     0
Det går nok lukt til Lucifers rike. Laughing


Ifølge Mark Twain er det stedet for den som er villig til å ofre klimaet for å få bedre selskap ...

KjellTS får i hvert fall selskap av undertegnede, etter at denne tråden endte i at jeg solgte sjela mi for et spann sperregrunning: http://byggebolig.no/farge-tapet-og-maling-(inne)/hva-slags-grunning-burde-jeg-ha-brukt-og-hva-bor-jeg-bruke-n/msg674480  

Det gav en del "malingsrullestruktur", men det var rett og slett velkomment for noen som synes treverk er for hyttelivet og ikke for hjemmet.
   #6
 3 153     0
En av mine favoritt Calvin & Hobbes-striper (alias Tommy & Tigeren) er en søndags-stripe der de to har klatret opp i et tre og ligger over hver sin grein og søndags-filosoferer. Dialogen går omtrent slik (sitert etter hukommelsen):

- Where do you think we end up when we die?
- No idea... Pittsburgh, maybe?
- You mean, if we are good, or if we are bad?

(Jeg hadde en prosjektleder som var født og oppvokst i Pittsburgh, og hun var usikker på svaret på det siste spørmålet.)
   #7
 3 562     buskerud     0
Jepp 01 malingen er så matt at det ser forbausende strøkent. Har malt noe panel med ny vannløslig oljemaling fra jotun, og den ser egentlig verre ut( drittmaling)
Kjøkkenet er malt med god gamneldags oljemaling og er helt smooth

HSt
   #8
 29 930     Lillestrøm kommune     1
Kjenner til et hus som måtte selges, der vsr det mye malingsrulle struktur på panel, 2år etter har nestemann renovert alle flater og byttet badet som også ble pusset opp på feil måte, og han fikk ut de siste 1.5Mill av markedet som 1. mann trodde han skulle fått. Så lenge strukturen er ok så kan dere velge hva dere ønsker. Det nomale er vel en fordriver etter rulle på panel. De aktuelle malingstypene kjenner jeg ikke i detalj så gir ingen råd om dette
   #9
 3 562     buskerud     0
Ps. Jeg maler altid panel med kost inne, uansett maling, syns jeg sparer lite tid med rulling først og griser mere.


Utendørs derimot.. Annen sak
  (trådstarter)
   #10
 5 333     Tromsø     2
Jeg bruker også kost/pensel på panel. Både inne og ute. Hvis man allikevel må bruke pensel i de lave partiene, og fordriver etter rulle på de høye, ser jeg ikke besparelsen i å rulle, det blir bare ekstra plunder.

Men konklusjonen på spørsmålet i tittelen er kanskje at man gjør ikke noe galt i å bruke "feil" maling, med noen forbehold. Jotun (og andre malingsprodusenter) vil gjerne tilby oss spesialprodukter for forskjellige formål. Det er nyttig hvis man skal ha en vegg som godt tåler å vaskes eller vannsøl samt til fuktige rom som bad, eller man ønsker en helt spesielt struktur glans eller fravær av glans, men det får neppe noe uheldige følger om man kjøper samme maling til en gips- og en panelvegg i samme rom.

Det også interessant at sirkelen kanskje er i ferd med å sluttes: Mens man da jeg var barn malte alt inne med oljemalingen Fenom som garantert dekket med ett strøk, eller alt med latexmalingen Strax hvis man ville ha kortere tørketid eller søtkvalm lukt i stedet for whitespirit-lukt, har vi vært gjennom en periode med et utall forskjellige malinger og grunninger. Men nå markedsføres det igjen alt-i-ett-malinger: BUTINOX Interiør Stue, Gang & Sov 3-i-1, en og samme maling til vegg, panel og list. Jeg ser også at de har BUTINOX Interiør Sperrende maling, hadde jeg visst om denne for noen uker siden, hadde jeg sluppet å kjøpe sperregrunning. Maling kan gjøres enkelt.
Signatur