149    10    0  

Legge tapet

 55     0
Hei, 

Jeg har kjøpt noe som kalles roll on wall, en slags tapet som skal legges oppå tapet for å fjerne striene lettest mulig.. Jeg skulle selvfølgelig fjerne noen store luftbobler, men da jeg dro litt i tapeten var den ganske løs. Så fjernet alt, men gipsplatene har et tynt lag oppå, vet ikke om det er gipsen eller bakside av tapet. Spørsmålet er om jeg legger lim på dette, vil den nye tapeten løsne? Noen som har erfaring med dette?

Legge tapet - IMG_20220212_155405.jpg - amatørsnekkeren

TSt
   #1
 14,509     0
Litt vanskelig å se hva som er hva på bilde. Er det noe igjen å de hvite flekkene eller er det papir på gips som er revet av. Hvis det er dumper og kuler på veggen nå så må det sparkles og slipes. Det vil ikke bli borte med en duk som er beregnet å fjerne et lite gjevnt mønster. Hvis en har luft bobler og skal ha noe oppå så må en enten skjære bort og sprakle først eller så lagere ne et kryss og åpner og limer inntil.
  (trådstarter)
   #2
 55     0
Det hvite er gipsplaten. Det brune vil jeg tro er baksiden av den gamle tapeten som er revet av.
TSt
   #3
 14,509     0
Gips plate er normalt ikke hvite.  Gips har kartong på begge sider.  Er det "fri" gips på de hvite flekkene har en dradd av all kartongen her.  Så en kan sjekke med å prike litt er det hard gips masse så må en sparkle for å reparere platene.  Da er det iså fall varierende mengde kartong en har dradd av over veggen og må trolig hel sparkle.  Grunne først slik at rifter i kartongen blir hardere.  

Jeg skulle ta av fiiser på en kjøkkenvegg og da måtte vi bytte gips plater siden de var limt så godt.  Har sett etterpå at de sier en kan lime på en billig tapet først for å kunne få flislim til å slippe senere.  
  (trådstarter)
   #4
 55     0
Ja da er nok kartong dradd av her. Men hva er grunnen til at en ikke kan sette tapeten direkte på restere de flate? Er det fordi "kartong" delen vil løsne?
TSt
   #5
 14,509     0
Det er fordi duken er beregnet å dekke gjevnt over strien du hadde. Her er det små fordypninger gjevnt utover som duken vil spenne over slik at det blir en gjevn flate.  

Her er det store hull som duken vil legge seg ned i bunn av og vil synes igjennom som bulker i veggen etterpå.  Så er redd at valget ikke var det beste.  Men skal en legge duken til slutt så gjør det ikke med noen små merker i sparkel men flaten må være gjevn i "tykkelse".  

Det er desverre utrolig hva som synes når en får på maling eller tapet.  
  (trådstarter)
   #6
 55     0
Skjønner. Denne tapeten er forøvrig laget for å dekke over på mdf plater også, med store glipper/hull som du ser på bildet. Den skal visst dekke mye.
Så tror faktisk den delen skal gå greit om man fjerner "nuppene". Eneste jeg er redd for er at den kartongen løsner da jeg aldri har gjort det før 🤔

Legge tapet - Screenshot_20220213_131451_com.android.chrome.jpg - amatørsnekkeren
TSt
   #7
 14,509     0
Ja skyggeprofil i mdf er noen mm bred og duken vil spenne over disse slik at de forsvinner.  Men du har mange cm store dumper som duken vil lime i bunn av og vil synes som en dump på veggen etterpå.  Men kanter i avrevet papp vil ikke synes i samme grad men er feltet stort vil det synes på samme måte som de hvite flekkene.  

TSt
   #9
 14,509     0
Ja alle større kuler og dumper må bort. Så må trolig slipes noe også.

Kan legge noe langs veggen, der hvor det er dumper som er store må det fylles opp. Platene er noe svekket ved at kartongen er skadet, det er kartong på hver siden av gips som gir styrken men det tror jeg går bra her siden det ikke er kjempestore felt.