61,467
25
3
Male gipsplater eller legge tapetforsterker
17
0
Vi legger nå gipsplater på kjøkkenet og skal igang med sparkling. Bare det er en hel vitenskap.......ref diskusjoner på dette forumet.
Spørsmålet vårt er hvilke erfaringer dere har på etterbehandling av gipsplatene. Dvs etter sparkling.
1. Grunning og maling
2. Grunning, tapetforsterker og maling
3. Tapetforsterker, grunning og maling
4. Eller en annen kombinasjon
Ønsker at veggen skal være så sterk som mulig. Gips er gips, på godt og vondt.
Tenkte kanskje at den ble litt mer motstandsdyktig med tapetforsterker, muligens tar jeg også feil her. Ble iallefall anbefalt av byggmakker.
mvh
Spørsmålet vårt er hvilke erfaringer dere har på etterbehandling av gipsplatene. Dvs etter sparkling.
1. Grunning og maling
2. Grunning, tapetforsterker og maling
3. Tapetforsterker, grunning og maling
4. Eller en annen kombinasjon
Ønsker at veggen skal være så sterk som mulig. Gips er gips, på godt og vondt.
Tenkte kanskje at den ble litt mer motstandsdyktig med tapetforsterker, muligens tar jeg også feil her. Ble iallefall anbefalt av byggmakker.
mvh
Grunnen er at overflaten blir overraskende sterk og skulle du få en skade (være seg hakk, sprekker o.l) fikser man dette mye lettere med litt sparkel\lapping +ny maling uten at det synes.
Har man strier o.l er man fort ute å kjører mad tanke på lapping, mønster osv osv..
Gipsplater:
Løsningen vi stort sett gikk for var rehab-plater på 6mm. Disse kan festes på ymse måter - pga. mange betongvegger prøvde vi oss frem med Casco setlim / superfix noe som gikk overraskende greit. Er den veggen du skal fikse ujevn, kan platene rette opp dette mer effektivt enn andre alternativer. Ulempe med disse platene er skjøtene, som pga. ujevnhetene i veggen kan bli synlige selv om du sparkler deg ihjel (jmf. tidligere tråd).
Helsparkling:
Vi helsparklet en vegg, som stod igjen etter at vi hadde satt opp gipsplatene. Pga. radiatorer, rør og store vindusflater var det problematisk med gipsplatene (og så var vi jo litt ivrige etter å teste hvordan helsparkling ble). Synes faktisk at jobben var langt mindre problematisk enn forventet, og med tanke på de leie turene jeg måtte ta opp i fjerde etg. med rundt 35 gipsplater på slep så ville jeg nok brukt denne metoden på flere vegger. Ulempe: Støver ned hele kåken, og du kan risikere et evighetsprosjekt der du aldri blir helt fornøyd selv om du er på 7. laget. Prisen er nok en fordel sammenlignet med de andre alternativene. Men hvis du allikevel ender opp med å legge fiberdec kunne du spart deg for et par lag sparkling.
Fiberdec fra Rasch (ikke veggfornyer'n, men jevnere, mindre byggende alternativ - Maxbo):
Vi dampet / skrapte av gammel tapet på noen av rommene, sparklet, pusset og la fiberduk. Med litt brains er det ikke noe stort triks å legge denne duken - du smører Casco New Start på veggen (forholdsvis tynt lag, ikke mengder som man skal ha på veggfornyer'n) og klasker opp tapeten. Etter noen prøverunder fikk vi teknikken, og resultatet blir bra. Overflaten blir omtrent identisk med gipsplatene, men skjøtene mindre synlige. Ulempen med denne løsningen er selvfølgelig at tapet ikke dekker ujevnheter i nærheten av like bra som helsparkling / platelegging. Er veggen stort sett jevn, er dette et greit alternativ for å fikse skjønnhetsfeil / sparkelflekker etc.
Personlig tror jeg at jeg ville prøvd meg på helsparkling, sett an resultatet og eventuelt gått over på fiberdec. Med et par lag sparkel er underlaget mer enn jevnt nok for fiberdecen, og resultatet blir bra. Misliker du sparkelstøv men liker å bære plater på 2.70 kan du jo gå for platene. Det blir bra det også, men skjøtene er altså problemet.
Min erfaring: Sørg for at gipsplatene legges jevnt. Falskanten må stemme overens fra plate til plate, hvis ikke blir sparklingen enn større utfordring enn nødvendig.
mvh
Vi har nettopp helsparklet hele stuen i vårt nye hus. Forrige eier hadde tapet på gipsvegger som vi hadde store problemer med å fjerne. Klarte ikke få jevn fjerning, og dermed var veggfornyer en dårlig løsning. Vi prøvde forsåvidt det også - det så veldig bra ut i ca 24 timer før det tørket helt og la seg inn i alle ujevnheter. Kan forøvrig melde om noen sure 3-4 dagers arbeid med fjerning av GODT limt veggfornyer..
Uansett, helsparkling var ikke så vanskelig som det høres ut som, men det er litt arbeid. Her er noen erfaringer vi har gjort oss:
[/list]
(Som det fremgår av dette innlegget er vi fullstendig amatører på dette feltet, og dette er første gang vi gjør det).
Det jeg imidlertid lurer på, og som muligens ganske mange kan svare på, er hvordan disse veggene vil være å leve med når de bare er sparklet/malt. En tømrer-kompis mente vi burde legge strie utenpå sparkelen også, ellers ville veggene bli veldig sårbare.. Noen som lever med slike vegger?