326    10    3  

Male strøk 2 nå eller vente til kledning er ferdig krympet?

 967     Stavangerområdet     0

Har byttet kledning (til imp), og holder på med å male huset. Har sjekket at kledningen er under 15% fuktighet før grunning og maling. Jeg maler med Futura selvrensende maling og maler med mørk brunfarge. Jeg har stående kledning, og jeg ser den krymper litt og etterlater seg lyse umalte striper i mellom bordene. Jeg har malt ett strøk nå. Første strøket dekket veldig bra (bedre enn ventet).

Bør jeg gå på strøk nr 2 snarest (som anvist) og heller gå over synlig krymp med liten pensel om noen måneder, eller bør/kan jeg vente tilsvarende med strøk 2 for la bordene krympe mer?

   #1
 1 769     Sandefjord     0
Ettersom vi nærmer oss høst og et fuktigere vær, er det vel usikkert hvor mye kledningen kommer til å krympe fremover. Litt, men trolig kommer den til å krympe mer i løpet av senvinteren/vår/sommer neste år.

Når det er sagt, så tror jeg allikevel at jeg hadde malt strøk nr 2 nå, og heller flikket der det er nødvendig på forsommeren neste år.
Maler du nå har du et perfekt underlag. Helt rent og ikke behov for å vaske. Venter du med å male til neste år, må du minimum vurdere å, og kanskje, vaske hele huset før du maler.

HSt
   #2
 35 438     Lillestrøm kommune     0
Den skal vel grunnes først ? Ser det hjelper ikke TS men …
   #3
 1 177     Rogaland     0
grunning og maling.

Den skal vel grunnes først ? Ser det hjelper ikke TS men …


Han skriver jo grunning, men det jeg lurer på hva du måler med og hvor når den krymper med 15% fukt? Det kan ikke stemme, det er jo mindre enn tørr ved om jeg ikke husker feil.
Signatur
HSt
   #4
 35 438     Lillestrøm kommune     0
Impregnert kledning finnes i tørket utgave fra produsent (Bergene Holm)

Jeg ga panelen et strøk olje beis før jeg satte den opp, på underliggere tok jeg ikke kantene kun «flaten
   #5
 1 769     Sandefjord     0
men det jeg lurer på hva du måler med og hvor når den krymper med 15% fukt? Det kan ikke stemme, det er jo mindre enn tørr ved om jeg ikke husker feil

Å måle korrekt fukt% er faktisk ganske krevende. De vanligste målerne måler fukten i ytterkant av bordet. Men et kledningsbord kan ha ganske store forskjeller i fukt fra midten og utover. Er kjernen fuktig, vil man kunne oppleve krymp selv om overflaten er «tørr .
Men ja, 15% fukt regnes som lavt og er lavere en kravet som stilles i Norsk Standard til fabrikkmalt kledning. (Mener det er 17/18%+- 5%(?))
jaf
   #6
 6 175     tromsø     0
Bordet kan krympe 5-7mm i bredde til påske neste år. Minst, hvis dette er impregnert , kan det være ganske rått, selv om det ser oppleves tørt. Frosten tørker ut bordet. En bør egentlig. male underligger først. 
  (trådstarter)
   #7
 967     Stavangerområdet     1
For å svare på dette med fukt: Bordene var forhåndstørket, pluss at disse ble kjøpt inn før trevareprisen gikk bananas i sommer, og hadde vært lager 6 mnd i tørr garasje. Fuktinnholdet ble målt med trefuktmåler som stikkes inn i treverket. Malermesteren jeg hadde inne på noe annet sa at når den viser mindre 15% er det ok å male. Poenget mitt med å nevne fukt% var bare å si at kledningen ikke var dryppvåt fra fra byggevaren når den ble oppført...

   #8
 4 057     Sørlandet     2
Angrer på at jeg ikke malte garasjeporten på den milde sida men tørre siden av vinteren. Den krymper hvert år i speilene og er god og tørr fra 97. Iløpet av 4 år siden det ble fargebytte har jeg enda ikke klart å få fingeren ut og flekke skjøtene/speilene

På den andre side: å finne en perfekt maledag etter at man har vasket og alt er ikke alltid så lett. Blir det ett problem hadde jeg malt nå og flekket etterkvart
  (trådstarter)
   #9
 967     Stavangerområdet     0
Forresten, jeg kom over denne guiden fra Bergene Holm: Slik setter du opp kledning | Komplett byggeguide fra Bergene Holm AS - Bergene Holm

På stående kledning viser det at de bakre kledningbordene grunnes og males før de fremre bordene monteres. Jeg forstår hvorfor det gjøres og f.eks. problemet med striper fra kryping blir borte, men blir det praktisert? Jeg tror jeg aldri har sett noen som faktisk har gjort det slik her i distriktet. Her jobber tømrer først og så kommer maler en god stund etterpå.
HSt
   #10
 35 438     Lillestrøm kommune     0
Når mine foreldre bygde så var de ute og beiset underliggere etter at snekker hadde satt de opp, då satte de opp overligger dagen etter. jeg løste det ved å beise bordene før jeg satte de opp.