12,787    14    0  

Maling av trapp

 745     Sponvika     0
Har tidligere bruk Oxan gulvmaling som er slitesterk og bra, men kunne tenke meg en maling som ikke stinker. Hva finnes av alternativeer?

   #2
 435     0
Har også en lakkert furutrapp som skal males. Men gruer meg til å mattslipe denne. Hva skjer dersom den ikke mattslipes, men bare kvistlakkes, grunnes og males?
taz
   #3
 3,840     Haugesund     0
Det første du bør gjøre er å få oversikt over hvilken lakk som er benyttet. Det er ikke sikkert den er kompatibel med den du vil benytte. Eks. akryl vs polyurethan.

Passer lakken sammen, bør du uansett mattslipe for å få god nok vedheft. Du har sikkert sett de gamle teak dørene, som bare er blitt lakket hvert år. Ikke spesielt fint når den ser ut som en sebra... :-\
Signatur
   #4
 141     0
Har du vurdert linoljemaling? Men jeg har ikke greie på dette, og det er godt mulig linoljemaling er best egnet for utendørs bruk. Aner ikke om den stinker, men den tørker sakte.
Når jeg endelig en dag kan begynne med maling i mitt gamle hus, skal jeg i hvert fall sjekke ut dette grundig. Etter som jeg har sett kan riktig blandet linoljefarge få helt spesielle fargeløder som ikke uten videre kan oppnås med alkydmaling og desslike.

Uansett har jeg skjønt at det er STOR forskjell på linoljemalingene, og forståsegpåerne har visst konkludert med at den beste heter Allbäck og forhandles av Molo på Bærums verk. Litt langt unna deg, kanskje?

Hvis du ikke orker å styre med dette vil jeg tro at Oxan kan være et greit valg.
Forresten er det et tregulv i huset jeg leier nå, og dette gulvet har veeeldig fin farge. Nylig oppdaga jeg at det er malt med Oxan, og fargen finnes i det siste fargekartet derfra. Har det ikke her, men den er halvmørk brungrå på et vis. Kan anbefale denne fargen, den passer til alt og er tradisjonell og moderne samtidig. Tidløs heter det vel! Men om den passer til trappa di og om du liker den vet jeg jo ikke... ???
(Å anbefale farger til andre er egentlig helt teit, unnskyld meg, ble bare litt revet med...)

Håper uansett du finner en bra løsning. Malt trapp er fint!! ;)

Skal dere som skriver i denne tråden ha hele trappa i samme farge, eller skal dere gjøre forskjell på trinn og rekkverk osv? Bare lurer, jeg skal jo også male trapp en dag. (Gleder meg! Grin)
  (trådstarter)
   #5
 745     Sponvika     0
Tror jeg går for Oxan m. en sterk salmiakkvask !  Linolje er vel til utvortes bruk og mener at svartsoppen er glad i den... Vipp opp i 20 % antiparasitt !
   #6
 141     0
Ja, Petter'n har nok rett i at linoljemaling er mest aktuelt utendørs. Trur eg.

Men det med svertesoppen er ikke helt riktig. Den er i hvert fall ikke verre enn andre malinger. "Alle" hus rundt her hadde svertesopp det året det var så fuktig, og ingen av disse var malt med linoljemaling, nei. Faktisk har linoljemaling bedre egenskaper i forhold til sopp/råte enn alkydoljemalinger, bl.a fordi den er mer diffusjonsåpen enn noen annen maling til samme bruk, og fordi den slites ned på overflaten lenge før det oppstår problemer med fukt inne i selve materialet. Den kritter, og så ser du at det er på tide å male igjen. Andre malinger kan se helt nye og fine ut på overflata, mens forråtnelsen er i full gang under malingsfilmen. Har et glimrende eksempel her ute på verandaen utenfor der jeg sitter nå...

Uansett, om noen skulle være interessert står det en del interessant her.

Jeg prøvde å kopiere og lime inn de viktigste sitatene, men dette dokumentet var visst beskyttet mot slikt.
  (trådstarter)
   #7
 745     Sponvika     0
Ammatørn.

Mulig jeg blanda korta og mente tjære, er ikke helt sikker..
Har brukt maling fra den gang alt var tillatt, fikk svartsopp der og. Brukte 20 % Antiparasitt i hvit vindusmaling for 5-6 år siden og de er like fine, ikke en prikk.
Garasjedørene malt med samme maling er fulle av sopp, merkelig dette.
Leste at linoljemaling tilsettes mye sinkhvitt, har hørt av maler at det er strengt forbudt. Ikke til å bli klok av dette heller. Bygg i stein / mur, for jeg har aldri sett svartsopp på en grunnmur !!!!!!!!!!!!!!!

taz
   #8
 3,840     Haugesund     0
Kanskje ikke så pent med mose heller  ;D ;D ;D
Signatur
   #9
 141     0
Eller alger. Eller saltutslag. Eller ekte hussopp som gladelig jafser seg gjennom mur!  Tongue Tongue :P

Jeg vet ikke om sinkhvitt er forbudt, (det kan det vel nesten ikke være siden det vitterlig sies på Riksantikvarens side at dette tilsettes....) men kan det tenkes at maleren mente BLYhvitt?
   #10
 516     0
Blyhvitt og blyrødt er strengt forbudt og har ikke blitt brukt i Norge på mange år.
Hold deg unna linoljemaling innendørs. etter en stund begynner fargen å falme og å farge av. Linolje sparkel derimot er et meget godt produkt til innendørs bruk.
Signatur