7 089    6    0  

Oljemaling eller dekkbeis?

 112     0
Jeg handlet meg 10 liter dekkbeis igår, hadde satt av dagen idag til litt maling av vårt nye hus. Etter å gjort meg ferdig med nordveggen, oppdager jeg plutselig at det ikke står dekkbeis på spannet - men oljemaling!  Shocked Hvordan kunne jeg være så kørka å ikke sjekke dette før jeg forlot butikken. Jeg tok rett og slett for gitt at karen i butikken gav meg produktet jeg faktisk ba om.

Men uansett, nå er situasjonen den at jeg har malt huset med oljemaling istedefor dekkbeis, og da er det vel fornuftig å fortsette med maling.

Fint om dere kunne komme med pro-kontras på dekkbeis og oljemaling.

   #1
 18     0
Dekkbeis

Dekkbeis gir et tynnere sjikt på flater enn maling, men tykkere sjikt enn beis. Dekkbeis og maling beskytter begge bedre mot lysnedbrytning enn beis. Strukturen i treverket synes fortsatt godt ved bruk av dekkbeis. Den har kraftigere pigmentering enn beis, og lengre nedbrytningstid. Det kan derfor gå lengre tid mellom hver påføring. Den er også fin på flater hvor du ønsker å skifte farge. I snitt må du regne med å påføre nye strøk dekkbeis hvert sjette til sjuende år.


Maling

Maling beskytter treverket best over tid. Intervallene varierer fra åtte til ti år - forutsatt riktig behandling fra første strøk. Har du et hus med høvlede fasadebord, er disse antagelig så glatte at maling er det eneste som duger.

Wink
   #2
 22 342     Akershus     0
Maling har større sjanse for å flasse, men dette problemet oppstår vanligvis etter flere år når det er malt flere strøk.
   #3
 323     0
Oljedekkbeis er mye tynner og trekker lengre inn i veden enn vanlig maling. Dog får du nesten samme effekt ved å tilsette whitesprit i maling ved første strøk. Skal du male er første strøk viktig og grunning er noe mange påfører for drive ut evt rest at fukt (noe usikker på om dette stemmer) og gi grunnlag\heft for første strøk maling.
Det aller viktigste er at bordene er tørre, TVERS IGJENNOM.
Skal en male på denne årstiden\tidlig vår er å påse at virket er tørt, spesielt i rengfulle områder der material kan virke tørr utvendig men fremdels fuktig inni. Nettene er ofte kalde også og da får man skjolder matt overflate.
Edit:
Ellers er det viktig å mett endeveden godt, gjerne flere ganger vått i vått og alle steder der vann samler seg og hvor det er vanlig at ting begynner å råtne som f.eks
-de nederste kledningsbordene
-vannbord over og under vindu
-listene rundt vindu og godt inni alle sprekker
-IKKE GLEM å male inni vinduskarmen i alle kroker, det er så mange som ikke gjør det
-I underkant klemlist som holder vinu\glesset på plass
-alle dryppkanter
-i enden på vindskier
-underkant hjørnekjøl
-ikke glem å male de ferdigmalte vinduene, det er ofte mange umalte\avkutede ender som ikke er behandlet.
-under terrassedører og inni karmen

Det er ikke midt på veggen det råtner, det er alle krokene vannet får ligge!
   #4
 160     Øygarden     0
Kvifor skal du male inni vinduskarmen?  Då lagar du deg berre problem med vindauge som klistrar seg fast og problem med sopp og f...skap.
Så dette er ikkje noko folk gløymer.

Du treng ikkje beskytta vinduskarmen (reknar med du meiner den delen av vindukarmen som er skjult når vindauga er lukka no) då det verken kjem regn, sol eller anna skit til der.
   #5
 323     0

Mulig de som bor i lite vindutsatte områder ikke plaget meg det.

Her jeg bor blir vinduet søkke vått når det regner vannrett. Da er det vått helt inn til pakningen hele veien rundt