13,364    12    0  

Oppussing av trevegger med rehab-gips/veggfornyer eller tapet?

 551     0
Jeg lurer på hva som kan være beste måten å fikse veggene på (se bilde) i denne leiligheten. Veggene ser bedre ut på bildet enn de er i virkeligheten. Det er som man kan se større sprekker mellom trebordene. Hva vil være beste måten for å få fine vegger her? Veggfornyer, rehab-gips etc? Personlig heller jeg litt mot 6mm rehab-gips, men er litt usikker på hvor pent det blir på toppen mot stukkaturen (ikke sikkert overgangen under stukkaturen blir pen). Kunne jeg brukt noen form for veggfornyer, helsparkling etc som hadde vært enklere, så skulle jeg selvsagt vurdert det også. Så tar imot tips!

Det andre er at el-anlegget er litt så som så (se på høyre del av bildet). Hvis man først legger rehabgips,ville det vært mulig å slisset sport i treveggene til ledninger slik at de blir skjult under rehab-gipsen, og vips så har man skjult anlegg?
Oppussing av trevegger med rehab-gips/veggfornyer eller tapet? - vegg.JPG - kjakan2005

   #1
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Personlig ville jeg revet treveggene og lagt på gips.

Da får du lektet ut og avrettet veggen 100%, samt du slipper å gjøre rommet mindre ved å bygge det innover.

Gjør du dette, er det også enkelt å legge inn skjult elektrisk anlegg.
   #2
 1,110     Oslo / Østfold     0
Vanskelig å se panelet på bildet. Men rommet kan virke som hentet fra en 1880-talls murbygning. Rappet tak og stukkativ, brede furubord til gulv (slipt) og speil under T-post vinduer. Antatt romhøyde 300-340cm. Siden det er stukkativ i taket og speil under vinduene har det sansynligvis vært tapet på veggene. Denne har i såfall vært festet til jutevev strukket over rupanel. Vil tro noen har forsøkt å pusse opp rommet tidligere ved å gi det et "rustikt" preg. Er det rupanel på veggene er dette aldri ment å synes. Har jeg rett er bygningen reist i tegl uten noen isolasjon. Utlektet, påsatt rupanel og tapetsert. Jeg ville med det utgangspunkt fjerne panelet, rette opp lekter, isolere, legge inn dampsperre, sette opp gips og tapetsere i rett stil til rommet.
Å slå gips direkte på panelet er dømt til å misslykkes. Panelet "lever" og følger fuktigheten i rommet. Gipsplatene vil derfor slå sprekker i skjøtene.
  (trådstarter)
   #3
 551     0
Takk for svært gode svar. "Akeleie"; du har mye rett i det du skriver. Det er en teglmurbygning (tror byggår er rundt 1890). Høyde i rommet er relativt riktig iforhold til slik du skisserer. Hva som er under panelet idag har jeg ingen formening om, men det kan meget vel være noen form tapet.

Hvordan isolasjonen er i bygningen har jeg ingen formening om, men det virker jo svært rart hvis en stor bygård ikke er ordentlig isolert (greit nok at det ikke har vært det fra orginalt av, men må jo være gjort noen form for etterisolering vil jeg tro.

Selve stukkaturen er lagt utenpå panelet, så er ganske mye jobb å fjerne alt panelet (hvis man ikke skal fjerne stukkaturen må man kutte panelet rett under stukkaturen). Fjerne panelet og legge på gips fungerer nok, men dette er en svært tidskrevende jobb. Det jeg var hovedsaklig ute etter var å finne ut om det var noe jeg kunne legge rett utenpå panelet slik at jeg slipper å fjerne panelet. Rommene med disse panelveggene er store, så er uproblematisk å miste litt romplass...
   #4
 1,110     Oslo / Østfold     0
Er nok ingen isolasjon bak panelet. Det var helt alminnelig å skru/spikre stukkaturen fast i panelet. Den er laget i seksjoner a 50-70 cm. lengde. Vil tro at du finner rester av strie og tapet hvis du finleter oppunder gipsen. Tapetet er nok bare skåret av like under stukklisten. Mulig du misforsto, men det er ingen tapet under panelet. Denne lå utenpå og er fjernet. Det var strukket jutevev/strie fra vegg til vegg og gulv til tak med pålimt tapet. Du får tenke det et maleri malt på lærret. Strien ble fuktet og strukket, festet med nelikkspiker (tacks) og strammet seg opp når den tørket. Rupanelt bak kunne da leve sitt eget liv uten at tapet slo buler eller sprakk alt ettersom luftfukt og temperatur. Er det rupanel i dag er denne original, og under finner du bare lekter og tegl. Eneste mulighet for isolasjon er enten utvendig med mineralull og betongplater. Og det er det ikke på denne bygningstype. Eller også etterisolert innvendig. Hvis så er tilfellet har du ikke rupanel og stukklisten ville vært dypere i veggen enn det fremkommer av bildet. Synes klart at listen er festet på panelet slik du også skriver.
Som skrevet kan du ikke bruke rehabgips direkte på panelet fordi dette rør på seg. Men siden du har stående panel så har du liggende lekter. Hvis du fjerner et bord for hver 60 cm. kan du feste nye stendere direkte i lektene. Disse må du kutte litt nedenfor stukklisten, men du beholder de fleste. Finnes fine multimaskiner til dette, men kan også bruke en vippesag eller bor/drill. Nye stendere (gjerne stålprofiler) fester du så til lektene. Er nok tilstrekkelig med 2", men har du romplass nok ville jeg brukt 3". Da har du også plass til 5 cm. mineralull. Diffsperre og 13mm gips.
Det er også en forenklet versjon: Du fester stålstendere utenpå panelet, men sørger for at du har nok klaring mellom panelbordene til at disse kan "gå". Da må du skru stenderne fast i de liggende lektene (gjennom panelet) slik at stenderne ikke flytter seg. Panelbordene kan så bevege seg på de 60 cm. mellom stenderne, men uten at de bordene du har skrudd fast følger med. 13 mm. gips på stenderne.
Ulempen er at du får stukklisten dypere enn veggen. Men dette blir ikke så gale. Du kan avslutte utforingen noen cm. under listen. Jeg vil ikke anbefale å ta ned stukklisten da dette er et omstendelig arbeide. Stor mulighet for at noe kan gå i stykker og du må til med gips. Er du så heldig å ha en intakt stukklist og kanskje også en rosett må dette tas vel vare på. Vi snakker kulturhistorie.
  (trådstarter)
   #5
 551     0
Måten du skisserer kan fungere, spesielt med tanke på tanken om isolering, men min motivasjon bak hele saken her er å få gjort veggen glattere. Videre etterisolasjon er jeg ikke så opptatt av egentlig. Med tanke på ”alt” jeg ønsker er en slettere å finere vegg enn den ”sprekkete” panel-veggen er i dag, så må jeg vurdere ulike alternativ.

Selvsagt er det å lekte på nytt, legge gips eller fjerne panelet og deretter legge ny gips alternativer, men jeg er først og fremst ute etter løsninger hvor jeg legger et eller annet utenpå dagens panel. Jeg skjønner at rehab-gips blir vanskelig i så måte, men er det mulig å strie/tapet på nytt som klistrer seg mot panelet? Eller er det andre muligheter??
   #6
 1,110     Oslo / Østfold     0
Det optimale er å trekke ny strie. Men dette er et glemt fag. Kan nok bli vanskelig å finne noen som kan jobben, men det foregår jo restaureringsarbeider rundt om.  Tror ikke det er dette du er ute etter. Lime strie på panelet kan bli spennende. Som skrevet finner du ingen isolasjon og heller ikke diffsperre i veggen. Fuktigheten vandrer ut og inn gjennom teglen. Derfor vil også panelet utvide og trekke seg sammen alt etter fuktighet ute eller inne. En limt strie vil derfor bli som en trekkspillbelg under en god bryggedans.
Skal du ha minst mulig arbeide bruk gips. Men spander i allefall en utlekting på 6mm.
Lag 10cm. brede remser av rehabplater. Fest rupanelbordene på hver 60.cm. Skru de godt fast til lektene. Skru rehabremsene oppå disse. Deretter 13mm. gips kun festet til de panelbordene som er skrudd fast i lektene. Du burde da kunne få en levende vegg bak gipsen uten at denne sprekker. Det er store krefter i gang når trevirke utvider eller trekker seg sammen.
  (trådstarter)
   #7
 551     0
når jeg ser meg rundt på finn.no, ser jeg at dette med panel på vegger (hvor det er litt sprekker mellom panelbordene) er ganske så vanlig. Personlig har jeg ingenting mot panel, men synes det virker ganske uferdig og ikke direkte fint når det er større sprekker mellom hvert bord (se eksempel på bilde).

Er det virkelig ingen andre måter å utbedre disse tingene (når kun det visuelle betyr noe, og ikke isolasjon etc betyr noe) enn å gjøre kjempejobben med å fjerne panel og sette opp gips istedenfor.,..?
Oppussing av trevegger med rehab-gips/veggfornyer eller tapet? - panel.JPG - kjakan2005

   #8
 1,110     Oslo / Østfold     0
Panel er så mangt. Noe panel er beregnet å være synlig, noe tildekket. Felles for alt trevirke er at det beveger seg med fuktighet. Det er derfor panelbordene er pløyd med not og fjær. Når nota ligger inne i fjæra har bordene mulighet for å bevege seg noen mm. Du har nå lagt ut et billede av kjøkkenet. Dette kan se ut som en annet panel. Ville trodd at det på et kjøkken burde være faspanel. Men så var det denne stukklisten oppunder taket. Er dette rommet leilighetens opprinnelige kjøkken eller har det hatt en annen funksjon tidligere. Faspanel og andre som er beregnet å være synlige er som regel av bedre kvalitet enn rupanel. Tidligere ble trevirket sortert etter det formål det skulle brukes til. Normalt vil det i denne leilighetstype være faspanel av god kvalitet på kjøkken, ganger, pikeværelser osv. Mens det i stuer og soverom vil være tapet med underliggende rupanel. Slik rupanel er som tidligere skrevet ikke beregnet å være synlig. Den er derfor av dårlig kvalitet med mye kvist, kvaelommer osv. Er heller ikke satt pent opp og derfor ikke egnet som synlig ytterflate. Gammel faspanel kan bli meget fin med pensellasering. Rupanel kan aldri bli annet enn interessant rustikk overflate.
   #9
 1,110     Oslo / Østfold     0
Har sett nærmere på bildet. Dette er bestemt ikke leilighetens originale kjøkken. Man har dog ikke tofløyet dør fra kjøkken til stue. Dette rommet har nok også hatt tapet som er fjærnet. Altså rupanel også her. Dette panelet kan aldri bli pent fordi det er frasortert som bord av dårlig kvalitet. Helt naturlig at du har store sprekker mellom bordene. De skulle jo likevel ikke synes.