15,970    17    2  

Rehabgips - Sparkle mellom platene - Nødvendig å bruke tape?

 12     0
Hei.

Har satt opp 6mm gipsplater i et rom på 20 kvadrat. Nå skal jeg sparkle sprekkene mellom platene. Sprekkene er ganske bra på de fleste plasser til tross for at jeg la gipsvegg for første gang.

I går forsøkte vi oss på sparkling og la først litt sparkel og deretter sparkeltape for å forsterke sprekkene mellom platene. Men dette mener jeg blir for mye - altså blir faktisk skjøtene/sprekkene de høyeste punktene på veggen. Skal man bruke tape mellom sparkellagene på rehabgips? Det er ikke mange milimeterne dem "skråer" mot hverandre og jeg føler egentlig at sparkel er nok, men vil likeve likke ha sprekker.

Hva foreslår man - kan jeg bruke akryl i mellomrommene og deretter sparkle, eller bør jeg sverge til tapen? Kan jeg la være og og kun sparkle? Jeg skal tapetsere den ene veggen og male dem andre. Grunner selvfølgelig først.

   #1
 6,705     Akershus     1
Bruk sparkel og papirremse. Alt annet vi sprekke. Det er en fordel å ikke legge for mye sparkel i skjøten, da slipper du å pusse til du blir gal for å få det jevnt. Så heller litt for lite enn litt for mye, så får du heller sparkle en ekstra runde for å få det fint.

Det er også viktig å stryke godt over etter at du har lagt i papirremsa. All overskytende sparkel skal bort. Deretter lar du det tørke før du sparkler neste runde.

Fortvil ikke, du er ikke den første som synes skjøtesparkling av gips er krevende. Det krever en del trening og litt håndlag før man mestrer det. Jeg er langt fra utlært, men har fått rimelig god dreis på det etterhvert.
  (trådstarter)
   #2
 12     0
Takk for svar.

Men jeg skal sparkle og deretter bruke tape mens sparkelen er våt.
Deretter måtte jeg vente 24 timer med lag nr. 2 med sparkel oppå tapen?

Så du det jeg skrev med at jeg følte at skjøten er det høyeste punktet på veggen, altså at det blir ujevnt fordi tapen gjør at skjøten blir høy?

Er det viktig at man skjuler hele tapen bak sparkel, eller er tapen også vanskelig å se etter grunning og maling?

Takk på forhånd,
   #3
 6,705     Akershus     0
Ja, legg papirremsa i den våte sparkelen og gå over med sparkelspaden slik at all overskytende sparkel under og på siden av remsa dras bort. Vent til neste dag før du sparkler videre.

Papirremsa er jo syltynn, så det er ikke den som gjør at det buler. Enten har du ikke dratt av nok sparkel, eller så er skjøtene ujevne. Jeg vet du har limt platene til veggen. Dersom veggen ikke er helt jevn vil du kunne oppleve at platene har ulike "høyde". Det skaper selvsagt litt problemer.

Men det virker som om du har litt problemer med å se om det buler eller ikke. Bruk sparkelspaden og sett den med "eggen" tvers av skjøten. Da ser du enkelt om du har en bul eller ikke. Det er også en grei metode for å se om hele skjøten er fylt med sparkel. Slipper det lys gjennom må du sparkle mer.

Jeg dekker hele remsa når jeg sparkler, men om det er avgjørende er jeg ikke sikker på. Men om den ikke dekkes innbiller jeg meg at den vil synes som en kant når det males.
  (trådstarter)
   #4
 12     0
Nok en takk for gode svar.

Har noen litt dårlige hjørner enkelte steder, f.eks. inn mot en list, hvor det er et ganske ujevnt mellomrom og kan kan skimte veggen bak, altså ikke helt rett/slett mot lista. Blir det da riktig å tette sprekken med akryl først og så sparkle oppå? Altså forsøke å skyve inn akryl så det fuller bunnen av sprekken.

Har lest litt rundt på nettet og det står at hvis man har litt større sprekker osv, så kan det se bra ut i ukesvis etterpå, før det plutselig sprekker i sparkelen. Hvor store gliper kan man sparkle?
   #5
 1,813     Sør-Trøndelag     0
Nok et tips. Ikke puss av sparkelen plant med fordypningene i skjøten, da får du synlig kant.

Sparkle et tynt lag bredere enn forsenkningen. Selvsagt blir det en bul, men med bred sparkling er dette knapt målbart - og du slipper synlig kant.

Jeg pusset meg ihjel på et tak og pusset helt til skjøtene var plant med platene, og dette er i følge maleren feil. Man skal sparkle utenfor forsenkningene.
Signatur
   #6
 6,705     Akershus     0
stefanvh sier det bedre enn jeg klarte - hør på ham!

Jeg mener Jotun sier at glipper mellom platene på over 3 mm bør fylles med grovsparkel før man sparkler for å legge i remse.

Sikkert greit med akryl før sparkling i hjørnet. Er det gips på veggen ved siden av også? I så fall skal dette også strimles.
  (trådstarter)
   #7
 12     0
Hei. Det er gips på alle fire vegger, så jeg er i gang nå, takk for hjelp.

Videre er ikke platene skrudd på veggen, men limt. Dette medfører (antar jeg) at nedsenkingen mellom platene er noe mindre, for allerede etter første strøket med sparkel og tape, viser rettholtet at skjøten faktisk er noe høyere enn selve veggen, eller at jeg allerede nå har en rett vegg. Tapen er også meget synlig foreløpig, se bilder. Blir redd for å pusse ned i tapen i morgen. Forslag?

Skal ta læring av det dere skriver, er mitt absolutt første prosjekt dette.



Rehabgips - Sparkle mellom platene - Nødvendig å bruke tape? - image.jpg - kenlada
Rehabgips - Sparkle mellom platene - Nødvendig å bruke tape? - image.jpg - kenlada

   #8
 6,705     Akershus     0
Liming av plater på vegg krever litt mer arbeid for å få et pent resultat. Man kan ikke tvinge platene inntil på samme måte som når man skrur. Dessuten er det ikke rare ujevnhetene som skal til for å lage trøbbel. Har erfart det når jeg har skrudd gips på gamle panelvegger.

Ellers er det ganske normalt at skjøten er plan med resten av platene etter første runde sparkling med strimmel. Man drar jo av sparkel jevnt med kanten på forsenkningen. Deretter sparkler man bredere og bredere for hver gang for å få en jevn overgang, normalt tre ganger. Og pusser mellom hver gang, selvsagt.
   #9
 1,813     Sør-Trøndelag     0
Det skal ikke være nødvendig å pusse mellom hvert lag.

Jeg strimler slik du viser på første bilde. Tørke. Deretter legger jeg på et lag over strimmelen, ca 10-15 cm bred kanskje, ikke veldig tykk men nok til at den dekker tapen. Tørke. Deretter bruker jeg en bred sparkel på hver side. Total bredde 30-50cm. Tørke. Pusse.
Signatur
   #10
 6,705     Akershus     1
Om man må pusse mellom hvert lag avhenger vel litt av hvor flink man er til å dra av overskytende sparkelmasse og sparkle ut i null. Jeg pleier å pusse mellom hvert lag (dog ikke laget jeg har lagt remsa i), men det er ikke alltid nødvendig å pusse så mye.
   #11
 1,813     Sør-Trøndelag     0
Skal ikke skryte på meg å være særlig flink, men jeg opplever dårligere heft dersom man pusser og IKKE rengjør før neste runde med sparkel. Om man rengjør så går det nok fint.
Signatur
   #12
 6,705     Akershus     0
Ja, må alltid rengjøre. Bruker en tørr mikrofibermopp, er veldig effektivt.
  (trådstarter)
   #13
 12     0
Hei igjen,

Takk for svar, jeg skal følge deres anvisninger.
Dere kan se på det første bilet hvordan det blir etter et strøk med sparkel og så tape. Til høyre ser dere hvordan det blir etter at jeg sparkler oppå der igjen, tapen er fortsatt synlig. Skal nå pusse og ta på minst et lag til med sparkel.

De andre bildene viser også et par steder jeg har lagt på to lag med sparkel, tapen synes godt. Merk at jeg til nå ikke har pusset og kun har et skikkelig lag med sparkel over tapen. Trur dere dette til slutt kan bli godt nok til at jeg kan grunne og så male over? Eller er dette et dårlig tegn? Tar gjerne konstruktiv kritikk rundt "arbeidet" mitt da dette er absolutt første gang jeg driver med lignende.
Rehabgips - Sparkle mellom platene - Nødvendig å bruke tape? - 4.jpg - kenlada
Rehabgips - Sparkle mellom platene - Nødvendig å bruke tape? - 1.jpg - kenlada
Rehabgips - Sparkle mellom platene - Nødvendig å bruke tape? - 2.jpg - kenlada
Rehabgips - Sparkle mellom platene - Nødvendig å bruke tape? - 3.jpg - kenlada
   #14
 1,813     Sør-Trøndelag     0
Sparkling er ikke enkelt, men når du først "mestrer" det så går det greit.

Er selvfølgelig vanskelig å forklare skriftlig og vurdere fra bilder, men du kan med fordel førsøke å sparkle i null mot sidene. Da slipper du unna mye pussing. Jeg gjør dette ved å "vri" spaden på et vis og holde trykket mot siden som treffer veggen. Vanskelig å forklare, enklere å vise. Pleier også å glatte ut senter etter å ha sparklet sidene.

Trenger ikke mye sparkel over tapen egentlig, og den kan godt synes gjennom. Men det bør være nok sparkel til at du ikke pusser tapen når du pusser.

Bredden ser grei ut, bør ikke være noe smalere synes jeg.

Som sagt, jeg er ingen maler - kun en ivrig amatør.

Og vedr. grunning. Hos oss var første strøket med maling grunningen. Vi malte bare to strøk. Bruker vesentlig mindre maling på andre strøk. Dersom du blir anbefalt en dyr grunning fra malebutikken så vet jeg ikke hvor nødvendig dette er. Vi benyttet ingen dedikert grunning.

Norgips har forresten en egen sparkle-veiledning.
Signatur
   #15
 6,705     Akershus     0
Enig med stefanvh i at det er vanskelig å vurdere ut fra bilder. Men jeg må si at jeg synes det ser ut som om tapen ikke bare er synlig, men at den danner en kant. Altså høyere enn sparkelen. Det er godt mulig jeg tar feil. Hvis jeg har rett bør du sparkle denne kanten jevn med resten av sparkelen.

Jeg synes du kan prøve å gjøre deg ferdig med noen skjøter og teste hvordan det ser ut når det overmales. Det som er viktig da er at du har fått pusset nok, slik at du ikke har behov for å pusse på overmalt sparkel. Akrylmaling er et lite helvete å pusse på, det kladder seg bare i pussepapiret.

Jeg kan prøve å forklare det stefanvh sier på en litt annen måte. Man vinkler sparkespaden litt, og legger trykk på den delen som peker bort fra sparkelmassen. Drar man av på høyre siden av skjøten vil venstre siden av sparkelspaden være vinklet mot taket og man legger trykk på høyre siden. Denne teknikken gjør det som sagt enklere å sparkle ut i null.

Jeg synes det er greit å grunne. Sparkelen og kartongen på gipsen suger ulikt og kan gi et skjoldete resultat. Men om man bruker nok maling med kun to strøk går det sikkert fint. Jeg kan vanskelig innbille meg at stefanvh har masse skjoldete gipsvegger i sitt hus :)

Det ligger også masse instruksjonsvideoer om skjøtesparkling av gips på Youtube, blant annet fra Jordan.
  (trådstarter)
   #16
 12     0
Hei igjen. Her går det unna. Skal til med tredje sparkelstrøk rundt hele, men ser at et par av skjøtene har fått gode bobler i tapen. Hvordan bekjemper jeg disse? Kutte dem bort og sparkle over? Rive av hele tapen og legge ny?
   #17
 5,337     Tromsø     0
Bobler: De er der også når det er helt tørt? Det ideelle om man er perfeksjonist er sannsynligvis å gjøre det på nytt, men selv har jeg skåret vekk noen bobler og sparklet over, noen har neg også snittet hull i og puttet trelim i. Og så så det bra ut et par år. Men nå har det dukket opp noen nye bobler etter at huset har vridd seg litt i et par vinterstormer...
Signatur