364    3    0  

revet ned 80talls-strie, kan jeg sparkle rett på dette underlaget?

 31     0
Jeg holder på å pusse opp et kjøkken og har oppdaget at 80talls-stria ikke sitter så hardt fast som jeg trodde. Det vil si, når jeg river den av er det papiret utenpå gips-platene under som gir etter, og jeg står igjen med en grov papiroverflate.

Denne overflaten er mye jevnere enn stria, og bør være enkel å få fin med rullesparkel, men vil det gå bra å sparkle rett på denne papir-overflaten?

Fordelen må jo være at jeg trenger mye mindre sparkel, da papiret er en jevnere overflate. Spørsmålet er da om dette vil sitte? Vil papiret gå i oppløsing? Å rive av den gamle stria vil nok forenkle hele jobben ganske mye - om dette er en ok fremgangsmåte...

Dette er et lite kjøkken med mange kanter og rare vinkler, så det er nok lettere å sparkle over enn å bytte platene...
revet ned 80talls-strie, kan jeg sparkle rett på dette underlaget? - post-119760-1089549.jpg - Ibaneeez

   #1
 5,569     0
Vanskelig å se hva det brune papiret er. Men siden det ikke er spor etter lim eller noe (?) antar jeg at det er en del av strien. Ikke selve gipsplaten. Om man kan sparkle på det er ikke godt å si.

Jeg gjetter på at det går greit, men du kan også fort oppleve at sparkelen fungerer som en tapetfjerner ved å tilføre fuktighet, og så løsner papiret.

Eneste måte å finne det ut på er å prøve! Evt kan du jo teste på et lite område.

Anbefaler at du tar av lister, og fjerner så mye strie du klarer. Det verste som finnes er bittesmå papirbiter som løsner og lager striper i sparkelen. Umulige å finne/fjerne, men stripene blir veldig synlige. Du kan vurdere å dra over et tynt slør med sparkel først for å binde fast.

Anbefaler at du påfører sparkel med en bred sparkelskje. Den rullinga har jeg dårlig erfaring med. Ikke ta på for mye sparkel, da blir det bare masse, masse puss etterpå, og sannsynligvis dårlig resultat.

Prøv å få det så jevnt som mulig. Utnytt at underlaget allerede er jevnt. Bred sparkelskje kan være lurt.

Når sparkelen er helt tørr (samme temperatur som veggen uten sparkel), pusser du bort de siste ujevnhetene. Bruk fint papir, lange, lette bevegelser. Dersom du har påført for mye sparkel, kan du avrette med grovt papir før du går på det fine. For å sjekke resultatet underveis kan du bruke et sterkt lys, langs veggen (slepelys) - da vises ujevnheter godt. Ikke bli helt perfeksjonist - det trenger ikke bli perfekt for å bli bra.

Et alternativ du kan vurdere før du går på med helsparkling er rehab-gips. Tynne gipsplater (6 mm) som limes rett på eksisterende vegg. Det er mye enklere, og blir som regel bedre, enn helsparkling. Du må da fore ut listene 6 mm før de settes på igjen.

Et tredje alternativ er å bare legge helt nye plater. Det har en del fordeler. Du slipper 6mm ekstra vegg, og du kan benytte sjansen til å få flyttet en stikkontakt eller legge inn noen spikerslag. Du vil også få en sterkere vegg. Sparkel tåler ingenting og det blir lett striper og hakk. Men jeg forstår at du helst ville unngå dette.
  (trådstarter)
   #2
 31     0
godt poeng - det beste er vel bare å prøve på det feltet som er avbildet, og se hvordan det går Smile

dette kjøkkenet er så lite at å miste 6mm faktisk er litt problematisk. Under gipsplatene er panel, kanskje fra 1800-tallet. Jeg kunne plukket ned gipsplatene, men det er som sagt veldig mye tilpasning som skal til for å sette opp nye.

Nye gipsplater gjør det heller ikke mulig å flytte strømpunkter, da all den gamle strømmen er utenpåliggende.
En del av hele prosessen her er at jeg legger om til sjult anlegg (jeg trekker kablene, elektriker kobler), men det gjenstår å se hvor gjennomførbart dette er. Jeg setter i gang den delen i morgen, så får vi se om jeg har revet ned det som er av vegger i frustrasjon innen jeg er ferdig Tongue
   #3
 5,569     0
Helsparkling i kombinasjon med utenpåliggende strøm er ikke det enkleste. Da bør ledninger og kontakter av, mens du holder på.