240    5    1  

Skal man prime avrevet brunt papir på gipsplate før sparkling?

 25     0
Jeg har en gipsvegg med noen skader som gjør at det brune papiret i gipsen vises. Skal nå rullesparkel veggen. Sett en del videoer på Youtube og der anbefaler de å prime det brune papiret, hvis ikke får man bobler under sparkelen:

Vancouver Carpenter: "3 Easy ways to SEAL TORN DRYWALL PAPER!" - https://www.youtube.com/watch?v=SkowpaB_IAc

That Kilted Guy DIY Home Improvement: "STOP- Before you Mud over Torn Drywall Paper, WATCH THIS, part 1 of 2" -  https://www.youtube.com/watch?v=MjZRS4f6MIY&t=595s

Finner dog ikke noe informasjon om å behandle brunt papir på Norsk. Gjør vi ikke dette i Norge? Eventuelt hva skal man bruke for å behandle det brune papiret på gipsveggen med?

TSt
   #1
 14,509     1
Jeg grunner det på forhånd men det var en tråd her tidligere i sommer med samme tema der folk visst mente det ikke hadde noe å si. Tror fukt trekkes lettere ut av sparkel uten er min erfaring.
   #3
 392     Rogaland     0
Smøre på litt trelim eller litt maling? Tror ikke det er så mye som skal til.
   #4
 1,883     Sandefjord     0
Jeg har en gipsvegg med noen skader som gjør at det brune papiret i gipsen vises. Skal nå rullesparkel veggen. Sett en del videoer på Youtube og der anbefaler de å prime det brune papiret, hvis ikke får man bobler under sparkelen:


Bobler i sparkel skyldes tett underlag/ikke-sugende underlag. Feks malt overflate som glassfiberstrie. Da kommer luften i sparkelen ut, og man får bobler/porer. Ut i fra den teorien, vil grunning ikke hjelpe. Snarere tvert i mot.

For å motvirke bobler, bør første strøk med sparkel påføres fyldig. Neste strøk har «normal påleggsmengde. Fyldig påføring vil si at overflaten dekkes helt.

En del sparkler i dag gir ikke luftbobler/porer som i «gamledager . Se etter en sparkel som er ment for bruk på malte flater/ikke-sugende flater. Da er risikoen for bobler/porer mindre. Spesielt om du legger på et fyldig første strøk.

Re skader i gipsplater: anbefaler at du ikke legger på alt for mye for å tette dype hull i en påføring. Da risikerer du at sparkelen synker inn etter lang tid, når den endelig har tørket/herdet helt inn. Dype hull (mer enn 3-4-5 mm) bør fylles flere ganger. Evt bruk en herdene masse (pulver som blandes med vann) eller sparkel for grove underlag som kan påføres tykkere. Fordelen med herdene masse er at den tørker kjemisk, og er gjennomherdet etter bare noen timer. Men de er litt harde å slipe, så ikke legg på for mye.