40,779    37    13  

Vanskelig med sparkel og sparkelremse

 276     Nordland     5
Har fire soveromsvegger som jeg har lagt gipsplater på. Så langt så greit. Nå har jeg prøvd meg på sparkling av plateskjøtene. Bruker finsparkel og sparkelremse, og plages så inn i H...... at det er like før jeg hiver alt i søpla. Måten jeg har gjort det på er å først legge itt sparkel i forsenkninga i skjøten mellom platene. Så har jeg presset remsa inn i dette. So far so good. Men når jeg prøver å legge mer sparkel oppå for å fylle igjen, så går det heller dårlig. Trodde noe av poenget var at remsa til slutt skulle være dekt av sparkel? Men når jeg skraper av sparkelen med en bred sparkelbrett så forsvinner sparkelen på oversiden av remsa.. Og noen plasser er det små buler i remsa....Hva gjør jeg feil her? Er akkurat nå egentlig mest stemt for å finne noe enkelt som jeg bare kan lime utenpå gipsplatene for å bli ferdig på en enkel måte. Trenger litt krisetips her...

Ebe
   #1
 4,452     Vestlandet     0
Jeg skrudde både sponplater og ferdigmalte panelplater på utsiden av gipsveggene nettopp for å slippe denne jobben. Det er en jobb som faktisk krever litt trening, prøving og feiling. Du er ikke alene i denne situasjonen, tro meg.

Min feil var at jeg brukte altfor mye sparkel under papirremsen. Fikk et tips om at sparkelen under har kun skal fungere som et lim, altså et veldig tynt lag er nok. Det hjelp meg litt, men er så deilig å bare feie over med panelplater istedet :D

Ps. Ferdigmalte panelplater gir jo en helt annen finish, så det passer vel ikke inn i alle hus og stiler. Og litt dyrere blir det jo. Men utrolig digg å bare kunne dunke inn spikere der man vil også :)

Ps, bruk store brede sparkler, minst så bred at den dekker hele nedsenkinen i skøten. Da skal du i prinsippet ikke dra av for mye sparkel.

Lykke til uansett hva du gjør, ikke gi opp! Du er i godt selskap Wink
Signatur
   #2
 21     Lillestrøm     0
Slik som det her har jeg gjort det med hell:

1. Fylle det nedfelte området/skøyten med sparkel
2. Begynne å legge på sparkelremse fra topp og ned, drar over underveis med sparkelspaden for å sikre at det ligger skikkelig og at det ikke kommer luft innunder. Går deretter over en ekstra gang med sparkelspada og ser etter at det ikke er luftebobler. (IKKE trykk den på plass med fingrer/armer, da blir det ofte tull).
3. legger over et tynt lag med sparkel der sparkelremsen er relativt synlig.
4. Når forrige lag har tørket har jeg pusset vegg overflødige hakk uten å skade sparkelremse, deretter lagt et bredere lag med sparkel oppå.
5. Gjøre samme prosess som på 4 en gang til, men enda bredere. Jeg har vell avsluttet med ca. 40-50cm bredde på siste sparkelrunde.
6. Finpussing til slutt for at det skal gå fint i kant med gipsplater.

Har brukt medium og finsparkel.
   #3
 1,806     Sør-Trøndelag     0
Mener det står i manualen fra norgips at finsparkel ikke er egnet for strimling.

Tror dette er fordi den ikke krymper noe særlig. Bruk medium sparkel.
Signatur
   #4
 598     Midt-noreg     1

Mener det står i manualen fra norgips at finsparkel ikke er egnet for strimling.

Tror dette er fordi den ikke krymper noe særlig. Bruk medium sparkel.

Om du ikke har anelse om hva du snakker om så skal du ikke gi andre folk råd heller. Mediumsparkel inneholder alt for lite lim til å bruke som limsparkel til papirremse. Finsparkel/platesparkel er det som er beskrevet for sparkling av plateskjøter fra alle sparkel/malingsleverandører, og det er en grunn til det. Har selv vært med på å "rehabilitere" en hel etasje av enebolig som var remset opp med mediumsparkel.

Problemet her i tråden er vel kanskje at det er brukt aaaalt for mye sparkel under remsa, samt dratt ut alt for slapt. Legg på sparkel i falsen og dra av så det flukter med resten av plata utenfor falsen ca. Deretter legger du i remsa og drar av hardt. Du ser det på papirremsen når den er trykt inn nok ( skyggene i kantene av remsa forsvinner). Når dette har tørket så kan du legge på en tykkere runde mediumsparkel, for så å avslutte med en runde finsparkel/platesparkel til slutt. Eventuelt kan du sparkle alle 3 rundene med plate/finsparkel, men det er noe vanskeligere i mine øyne.

Om du sliter så voldsomt som du gjør allerede nå så vil jeg kanskje råde deg til å leie inn noen. Sparkling av gips er meget vanskelig,og det tar noen år før man får det til 100%.
Signatur
   #5
 1,806     Sør-Trøndelag     0

Om du ikke har anelse om hva du snakker om så skal du ikke gi andre folk råd heller.


Jeg beklager om jeg virket sikker i min sak. Forsøker å poengtere at jeg "tror" og "mener" ved å skrive nettopp dette. Uansett, jeg henviser til sparkelveiviseren til norgips som var det rådet jeg ønsket å gi.
Signatur
   #6
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
1. Vis oss det berømte sitet ditt fra Norgips.

2. Leser du på et spann med finsparkel så står det på "for strimling/skjøting av gipsplater", iallefall de jeg har sett på.

3. Jeg har selv prøvd å strimle gipsplater med mediumsparkel (Scanox). Det gikk rett til helvete. Alt for lite lim. Stor jobb å rette opp.

Med Scanox finsparkel var det lekende lett i forhold. Skjønner ikke hvordan folk ikke får papiret til å sitte fast i det jævla klisset  ;D
Det er jo nesten som tapetlim.


Mener det står i manualen fra norgips at finsparkel ikke er egnet for strimling.

Tror dette er fordi den ikke krymper noe særlig. Bruk medium sparkel.
   #7
 318     2
Her er et par videoklipp med Snekker-Otto som kanskje kan være til hjelp:

Dag 1 http://www.youtube.com/watch?v=N_auCI-JEIs&feature=youtube_gdata_player

Dag 2 http://www.youtube.com/watch?v=Dhuw9AnwOgs&feature=youtube_gdata_player

Vet ikke om jeg helt har tro på bruken av den fiberarmerte tapen..

Denne videoen er kanskje bedre selv om den er på dansk:

http://www.youtube.com/watch?v=9vFnQ33Sx5k&feature=youtube_gdata_player

  (trådstarter)
   #8
 276     Nordland     0
Takk for tips alle sammen! Tror nok at problemet mitt er at jeg har brukt for mye sparkel under remsa og ikke dratt det skikkelig ut, samt at eg aldri har gjort dette før. Jeg burde nok satt opp en "treningsvegg" først. Tror nok jeg skulle fått det til etterhvert. Men akkurat nå har jeg så dårlig tid at jeg ikke orker plages. Har leid inn en maler som kommer på mandag og starter opp med sparklinga.
   #9
 22,342     Akershus     1

Vet ikke om jeg helt har tro på bruken av den fiberarmerte tapen..

Den tapen er ikke på langt nær så bra som remsen.

Skal du ha det helt idiotsikkert legger du først sparkel bare i "sprekken" og limer fast remsen med rikelig mengder trelim. Dette har jeg gjort i fuktige omgivelser. Da slipper den aldri, og har du gjort det riktig blir det heller ikke bobler.