#11
 131     Akershus     1
har heller ikke gode erfaringer med veggfornyer (vi brukte Storeys). Vanskelig å jobbe med og krever så mye forarbeid (fjerning/skraping av gammel tapet, grunning, sparkling, pussing, sparkling, pussing, grunning, to runder med tapetlim + x antall timer med å fikse blærer der veggfornyeren likevel ikke festet seg) at det kanskje er like greit å legge rehab-gips hvis man ikke elsker å helsparkle.  I tillegg som flere andre sier, blir det groper i tapeten hvis du kommer borti med noe og den flerres lett opp av skarpe ting.

Jeg ville heller valgt miljøstrie eller en litt tykk overmalbar tapet hvis jeg hadde en jevn flate (hvis jeg f.eks fikk slett vegg når jeg dro av det gamle tapetet og sto igjen med fiberbaksiden av det gamle tapetet på veggen). Ujevne/hullete vegger er et håpløst prosjekt for en uhandy person som meg og jeg hadde personlig aldri gitt meg på en helsparklingsaffære - verken pga tidsbruken eller resultatet (måtte gi opp og hyre håndverkere til slutt).
Signatur

  (trådstarter)
   #12
 493     Bærum     0
Er det noe "krav" til hvor mange lag man bør ha? Jeg har 2 lag nå. Skal pusse i morgen og evnt. flekksparkle. Bruker Flugger LH+ til ytterste laget.
   #13
 5,569     0
Ingen krav til antall lag, men stort sett må det flere lag til. Sparkle - pusse - sparkle - pusse osv...

Det viktigste med sparklejobben er egentlig pussingen. Det er det som lager det endelige resultatet. Dersom man gjør en slurvete jobb med sparklingen, blir det tilsvarende merarbeid på pussing - og motsatt.

Det er lurt å bruke slepelys for å se ujevnheter bedre. Legg en arbeidslampe tett inntil veggen slik at den lyser langs veggen. Da vil selv små ujevnheter lage skygge.

Hvordan arbeidet best utføres blir litt opp til hva hver enkelt syntes er best, men her er mine tips:

- bruk liten sparkel til påføring av sparkel, bruk større sparkel for å slette
- la sparkelen tørke skikkelig før pussing. Legg hånda på sparkelen for å kjenne om den er tørr: Er den kald, er den våt - når sparkelen har romtemperatur er den tørr.
- puss lett i lange drag. Start gjerne med grovere papir, avslutt med fint. Husk at det grove papiret lett drar bort mye mer sparkel enn man gjerne skulle tro, så vær lett på hånden, bruk lange, lette drag. Bruk gjerne pussebrett montert på stang, mange liker det best, men personlig syntes jeg pusseklosse/svamp som holdes i hånden er enklest.
- Bruk slepelyset aktivt, og vær forberedt på at du nok vil pusse for mye i starten. Nytt lag med sparkel, evt flekksparkling, kan legges rett på tørr, pusset sparkel men det kan lønne seg å koste av veggen med en myk kost først slik at sparkelstøvet ikke tørker opp den nye sparkelen mens du legger den på.

PS! Sparkling/pussing støver svært mye, også i tilstøtende rom.
  (trådstarter)
   #14
 493     Bærum     0
Takker :)
Kanskje man kan si at nok er når veggen bak ikke skinner igjennom ?

Jeg har lagt merke til at i leiligheten min er det blitt brukt papirremser mellom gipsskjøtene på innerveggene. Mens gipsplatene mot ytterveggene har ikke fått papirremser. Bygget er fra 1995 og består av betong. Veldig solid betong ser det ut til.
   #15
 5,569     0
Det skal i prinsippet brukes strimmel i alle skjøter, både for å ivareta veggens brannhemmende effekt samt hindre oppsprekking. Men det er nok ikke nødvendig å gjøre dette i de tilfeller der gips er limt (?) direkte på et annet dødt material, som betong.

Om veggen bak skinner gjennom eller ikke har ikke så mye å si. Det som betyr noe er jo om veggen er slett og fin. Dersom veggen bak har en helt annen struktur enn pusset sparkel, vil det bli synlig - men dersom det er samme (ingen) struktur har det muligens ikke så mye å si.

Eksempel er jo nye gipsvegger der man bare sparkler skjøtene, og maler rett på platene.
   #16
 187     Oslo     0
uansett om du bestemmer deg for sparkling eller slett vegg strie ikke bruk flugger plain, den er kjempestygg, ser ut som man har malt på dopapir
   #17
 3,881     Asker     2
Jeg har akkurat pusset opp et soverom fra 63. Har riktig nok vært pusset opp et par ganger siden det, men veggene hadde ganske gode ujevnheter og stygge skjøter. Jeg gikk for 6mm rehab. og maler rett på. Grunner med 07 maling og Pure Color (helt matt) i to strøk til slutt. Siste strøket går på idag. Kan anbefale det på det sterkeste, da det ble perfekt slett vegg. Vær forberedt på alvorlig mengder støv, og kjøp av en slipemaskin og askestøvsuger (499 på biltema). Maske er sterkt anbefalt!

Men hadde lett gjort det en gang til, tross en del sliping og læring. Evt kan du lekte ut og legge 14mm gips, men i mitt tilfelle var verdien av størrelsen på rommet avgjørende. Naboen har lagt slett vegg, og han har bannet høyt nok til at jeg hører det gjennom brannveggen (nesten hvertfall). Helsparkling ville jeg holdt meg langt unna. Men det er nå meg.
Signatur