115    2    0  

Sparkling

 46     0
Hei, 

Jeg har nettopp revet tapeten på en vegg. Bak den var det som om baksiden av tapeten hang igjen, med mindre det faktisk var limt på et slags mellomlag av noe slag, før tapeten ble limt på. Kan nesten minne om gipsplater om man skraper på den. 

Spørsmålet er om jeg bør fjerne dette laget også før jeg helsparkler?

Legger ved bilder. Det grå er altså det jeg snakker om. De brune flekkene er om man graver i dette laget. 
Sparkling - IMG_20210916_222131.jpg - amatørsnekkeren

   #2
 5 568     0
Dette er enten et lag av tapeten, eller ytterste lag (pappen) av gipsen. Du kan snitte litt i den med en tapetkniv, eventuelt, så finner du ut. Du ser lett når du kommer inn til selve gipsen. Du kan godt forsøke å fjerne mer dersom det er tapet. Men det er ikke enkelt å fjerne tapet limt rett på gips, uten å ødelegge gipsen. Her har du tre alternativer:

1) Riv hele gipsen, legg på nye gipsplater rett på eksisterende reisverk
Da kan du også få justert på elektrisk anlegg og slikt om du trenger det. Dette er den beste løsningen. Du kommer ikke til å gjøre dette, men det er den beste løsningen Smile

2) Helsparkle
Forstår at dette er planen. Det er et grisearbeid - spesielt når du gjør det på topp av gammel tapet. Her er noen råd: Riv av så mye tapet som mulig. Når du ikke gidder mer, legg et tynt slør av sparkel. Formålet er kun å binde opp alle de små papirbitene som ellers vil løsne mens du sparkler, og lage striper i sparkelen. Når sløret er tørket, legg på et nytt tynt slør. Etter et par slike runder, gjerne med litt grov sliping, helsparkler du "på alvor". Maleren bruker vel stort sett sprøyte til slikt arbeid. Aldri pusse før sparkelen er helt tørr du kjenner på temperaturen om den er tørr: Kald sparkel er fortsatt våt. Puss med lange, lette, jevne drag. Bruk slepelys for å se ujevnheter (lys med arbeidslampe langs veggen).

3) Rehab-gips
Tynne, 6 mm, gipsplater som du limer rett på eksisterende vegg. Kjapt og greit. Resultatet blir som en ny vegg. Du må fore ut dørkarmer og slikt med 6 mm.