6,736    14    0  

Sparklingen blir borte under malingen

 431     0
Vi har et hus på 2.5 år. I 1.etg ble stuen som kjøkkenet sparklet som malt 1 strøk. Vi passet på at de gjorde skikkelig arbeid, som gikk grundig over som sjekket alle overflater før vi malte.

Nå begynner det å se ganske stygt ut. Skjøter og skruehull kommer frem, hjørnebeslag er synlige. Hadde regnet med en del sprekker ifm med tab huset "setter" seg i hjørner, men ikke at sparklingen tilsynelatende blir borte.

Noen som har opplevd lignende eller vet hva dette kan komme tab?

   #1
 769     Tromsø     0
Hvor mange strøk med sparkel er det brukt? Det er ganske vanlig at skjøter og skruer kommer til syne etter en tid, selv om det ikke burde bli sånn. Sikkert noen malere som kan svare på dette
Signatur
   #2
 21,481     Enebolig     0
Jeg har også sett dette på endel gipsplater. Jeg har det selv på vindusforing i furu, men det er nok mer naturlig. Det må vel ha noe med fuktprosenten i treverk som det er skrudd i?

Går skruehullene inn eller ut i plata?
  (trådstarter)
   #3
 431     0
Det er flere lag med sparkel, som de pusset mye for å få det skikkelig.

Det gjelder både vegger som tak, men ikke i 2.det hvor jeg sparklet selv.

Skruehullene går inn i plata.
   #5
 3,955     0
Skruehullene skal omtrent ikke være synlig på en gipsplate ettersom skruhodene skal være jevn i overflaten med gipsen.... Går hodene gjennom papiret mister de sykt mye av "holdet".
  (trådstarter)
   #6
 431     0

Skruehullene skal omtrent ikke være synlig på en gipsplate ettersom skruhodene skal være jevn i overflaten med gipsen.... Går hodene gjennom papiret mister de sykt mye av "holdet".



De er nok ikke boret for langt inn. kan nok heller det ut som det sprekker opp rundt skruehodet.
   #7
 1,062     Lindesnes     0
Ettersynking kan være et problem jeg kjenner igjen i arbeidet med pussing og lakkering på biler.
Tror mye kan ligge i valg av sparkel.
Mange som velger en sparkel som er lett å pusse siden det letter arbeidet noe veldig, men problemet kommer senere når du får slik som du beskriver her.
Det er viktig å skille mellom alle sparkeltypene som finnes, sparkel er ikke bare sparkel.
MEn det er og viktig som Børge her skriver, du mister mye hold om skruene er skrudd gjennom pairet på platene
Samtidig så er det større sjangs for bevegelser, selve platene beveger seg jo ikke for de er døde men reisverket bak kan bevege seg og da er det viktig at platene henger støtt på stenderverket.
Noen ganger kan det hjelpe med ett nytt lag med sparkel mens andre ganger så får du et motsatt problem der skruene dytter ut sparkelen og du får sparkelvorter som kan dette av eller pirkes ut med neglen.
Deter ofte tegn på at skruene er skrudd for langt gjennom papiret i platene.
Signatur

   #8
 3,387     0
Jeg synes det er ettersynking de aller fleste steder. Ileiligheten har jeg ettersynk på alle hjørner slik at hullene i kantjernet kommer frem. Samme i huset, det starter etter noen mnd og etter hvert må en bare gå over med ny sparkel og flekkmale.

   #9
 1,093     Skjetten     0
Kan nesten banne på at det er for lite sparkel. Maleren jeg bruker sparkler og pusser 3 ganger før det blir malt/tapetsert. Om du kun sparkler en gang eller to ganger, og med feil type sparkel. Risikerer du at det blir synkinger rundt skruer/skjøyter.
Signatur
   #10
 3,387     0
Jeg er ikke maler eller sparkler, men når jeg sparklet soverommet i forrige bolig så la jeg kun tynne lag med sparkel og de første eller innerste lagene brukte jeg en annensparkel enn ytterst. Ikke sikker men tor den var grovere.
Ventet noen dager mellom hvert lag med sparkel og grovpusset før jeg la på ny sparkel.

Der ble det også litt ettersiging, men det gikk flere måneder før det kom (eller at jeg oppdaget det) så det virker som det er vanskelig og kanskje veldig tidkrevende å unngå slik ettersiging.

Det er vel noen malere her, Dworski, hva mener du?