46,032    30    8  

Tømmervegger inne - fjerne maling/pusse

Arn
 228     Oslo     0
Jeg stiller nye spørsmål etter som renoveringen går fremover. Nå lurer jeg på hvordan man enklest mulig fjerner gammel maling, enten ved pussing eller andre fremgangsmåter.

Er det noen som vet om gode og "sunne" malingsfjerningsprodukter. Vi er opptatt av å bruke materialer uten avgassing og ønsker derfor ikke å bruke produkter som kan sitte igjen i veggene og avgi et eller annet.

Dersom man skal pusse veggene, hva er det beste pusseredskapet på slike vegger? Jeg har forsøkt en ganske kraftig båndsliper og den fungerer, men det tar laaang tid. 

Jeg har nå begynt å fjerne gammel plastmaling på tømmerveggene inne. Tømmerveggene skal ikke kles inn.

Jeg bruker spotheater og skrape, men synes dette går utrolig saaakte og har mange vegger hvor maling må bort. I utgangspunktet hadde jeg ikke helt bestemt meg for om veggene skal males på nytt eller om treet skal være ubehandlet. Nå ser jeg imidlertid at det er veldig vanskelig å få bort all maling, særlig det første laget med linoljemaling. Dersom veggene i fremtiden skal være ubehandlet, så må de i tilfellet pusses.

Tømmervegger inne - fjerne maling/pusse - gang.jpg - Arn

Arn
  (trådstarter)
   #1
 228     Oslo     1
Det er mulig spørsmålet egentlig er, hvilken båndsliper er den kraftigste og finnes det slipebånd som er god egnet til jobben (grov og bra på maling)?
   #2
 6,009     Finnmark     0
lamellskive på liten vinkelsliper har jeg brukt på noen rundtømmervegger......
Signatur
Arn
  (trådstarter)
   #4
 228     Oslo     0
Skal sjekke ut lamellskiver.

Jeg bruker en sånn ir-lampe og det fungerer fint, men det går veldig sakte. Når jeg holder på tenker jeg hele tiden at det må finne en mer effektiv metode når underlaget er tømmer som kan pusses....
Arn
  (trådstarter)
   #5
 228     Oslo     0
Vinkelsliper er nok tingen ja.

Jeg ser at det også finnes noe som heter veggsliper:

http://www.jula.no/veggsliper-1220-w-210255

Jeg har aldri tatt i en veggsliper eller brukt vinkelsliper til pussing. Er det noen som har prøvd disse verktøyene og vil anbefale?

   #8
 541     oslo     2
Festool rondellen kan du bare glemme til denne jobben, i likhet med veggsliperen fra jula og poleringsmaskinen til Metabo. Metabo har en Lakkfres som er sykt effektiv, men er beregnet på plane flater og er overlegent alt annet når man skal fjerne maling i f.eks. trappetrinn. Den heter Metabo LS 724 S, og kan sikkert sees "in action" på youtube.

Vinkelsliper som er nevnt er sikkert en mulighet i likhet med båndsliperen du allerede bruker, men i begge tilfeller vil jeg anta du har jobb til nærmere påske.

Tror selv jeg ville gått for èn time med sandblåsing.  ;D Det er flere firmaer i Osloområdet som driver med dette, og ville tatt en tlf. og forhørt meg litt om deres syn på saken. Selvsagt må du regne med litt (mye) dekking, men ikke mer enn om du går på med vinkelsliper. Sandblåsing gjøres ofte på eldre trefasader og er selvsagt mulig også å foreta innvendig.

Forresten, i stedet for å kjøpe halvgodt verktøy til diverse "enkeltprosjekter", koster det ofte bare noen hundrelapper å leie proffverktøy hos f.eks ramirent. Forøvrig har jeg ingen formening om sandblåsing er noe du kan gjøre selv eller ei.
Arn
  (trådstarter)
   #10
 228     Oslo     0
hmmm. Ikke enkelt det her tydeligvis.

Har vurdert malingsfjerner, men vil helst unngå disse stoffene. Har bestilt prøver fra STS, men har forstått at utfordringen innendørs ofte er at man ikke får påført nok vann.

Jeg har sjekket ut Ramirent, men de har ingen slike verktøy. De har gulvslipere, men de kan ikke brukes på veggen.

Hva gjøre at Festool Rotex og Metabo ikke fungerer?

Festool så for så vidt effektiv ut, men jeg kan se for meg at man pakker pussepapiret raskt.

Jeg har ikke sett mange videoer av Metabo, men på et par stykker så maskinen kraftig ut. Tenker du at den ikke tar godt nok eller at den ikke vil tåle hard belastning over lengre tid?