5,079    8    11  

Utvendig beis inne: Farlig?

 203     0
Gjorde sikkert en idiotisk tabbe for noen år siden. Beiset noen dører med beis som var beregnet for utvendig bruk(trebitt). Gjorde det ute, tok de inn når de var tørket.

Det var sikkert feil. Men er det farlig med dette innvendig når det er tørket, også noen år etter?

Hva bør jeg i såfall gjøre med dem?

HSt
   #1
 36,640     Lillestrøm kommune     2
Jeg gjorde motsatt tabbe, beiset noen Ute-panelbord til boden på hytte inne i kjelleren i fjor høst, holdt på å dø av lukt selv etter at jeg kastet de ut, men med litt varme og lufting så gikk det over med det satt godt i.

Inne burde du selvfølgelig ha brukt en type interiørbeis, men er det så farlig når når beisen har tørket ? Det er vel noe sopp og algemidler der (selv om vi av og til kan lure på det når vi ser husveggen ute).

Er du bekymret så kan du vel lakke over med en eller annen blank eller matt lakk. Noen andre som har råd ?
  (trådstarter)
   #2
 203     0
Ok. Male over vil ikke være godt nok, det må lakkeres?

Håper på råd fra flere som har peiling ja Sad
   #3
 5,336     Tromsø     1
Jeg beiset engang møbler med Trebitt. Både seng og bokhyller. I kjelleren, hele huset stinket beis i ukesvis. Så jeg gjør det aldri igjen... Men etter et par ukers tørking tok jeg dem opp i stue, kjøkken og soverom. Jeg slikket ikke på dem, og ville nok også nektet barn, dyr og gærninger å slikke å dem pga både olje og andre midler mot sopp og råte, og jeg ble ikke syk.
Signatur
HSt
   #4
 36,640     Lillestrøm kommune     1
Male over må også være greit, tanken på lakk av en eller annen type var at det kunne kanskje beholde litt av utrykket du har nå.  Ofte spesifiseres det at møbler o.l. som beises med interiørbeis kan få en bedre beskyttelse med et lag lakk.

Ser flere har innendørs beis erfaring, jeg trodde egentlig at redusert løsmiddelinnhold skulle redusert lukten og det var en stor kjeller jeg sto i så det var ikke en bitteliten kjellerbod.  Neste gang blir det garasjen, men er litt i tvil der også.
  (trådstarter)
   #5
 203     0
Men det avgir ikke noen slags gass i luften når det er tørket altså. Er vel mest sånn jeg tenker, at det kan være en gass fra det som kan være uheldig innendørs.

i såfall vil den gassen stoppe hvis man maler over?
   #6
 574     Akershus     2
Om du er usikker, kan du jo sende forespørselen på epost til Jotun. De kan forhåpentlig gi et adekvat svar.
   #7
 5,336     Tromsø     1
På 1800-tallet brukte man grønne pigmenter som inneholdt arsenikk i maling og tapet. De ble folk syke av, ja man mistenker tilogmed at Napoleon døde av Scheeles grønn i tapetene der han satt isolert på St Helena. Særlig ved fuktig klima og mugg kunne arsenikk frigis til innelufta.

Men dagens eller forrige tiårs Trebitt? Med moderne kunnskap og produktkontroll bruker man ikke de aller farligste stoffene, og i kontrollerte mengder. Uten å vite sikkert vil jeg anta at en dør beiset med utebeis når den er tørket, brukt i et rom med normal ventilasjon, er under enhver grenseverdi for hva som regnes som farlig. Men om man lukker alle ventiler eller skrur av ventilasjonsanlegg i et rom der alle vegger og tak er beiset eller malt med uteprodukter, da ville jeg vært mer skeptisk, og da ville jeg kanskje vurdert å kapsle den inn med sperregrunning og male med en innemaling.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 203     4
Om du er usikker, kan du jo sende forespørselen på epost til Jotun. De kan forhåpentlig gi et adekvat svar.


Fulgte ditt tips og fikk en litt oppløftende tilbakemelding:
"Hei - disse dørene kan du fint bruke. Oljemaling herder med oksygen i luften, og de kan riktignok etterherde littegrann i lang tid (noen måneder), men etter 3 år er de for lengst helt gjennomherdet. Det er ikke noe problem å ta disse dørene i bruk som innedører nå. Mvh Jotun Teknisk Service."