590    1    0  

Fjernvarme og forbruk, er dette normalt forbruk?

 103     0
Har nettopp lest av fjernvarmen for første gang i min nye leilighet.
Fra jeg overtok i midten av november til dagens dato, har jeg brukt 600 kilowattimer med fjernvarme.
Er dette et normalt forbruk? Skal sies at jeg flyttet inn for 3 uker siden og det var først da jeg kjørte opp varmen.

Grunnen til at jeg spør, er at jeg ikke har erfaring med fjernvarme/vannmåren varmen.
Slik jeg har forstått det, gir fjernvarmen varme til gulv og varmtvann. Usikker på om det er riktig.

Kommer fra en enebolig (100kvm), hvor strømforbruket kostet meg ca. 1200,- i måneden alt inkludert.
Da hadde jeg varmepumpe til oppvarming og varmkabler på bad og vaskerom. 

Noen som har peiling og kan forklare litt?

   #1
 3,587     0
600 kWt på 21 dager, rett under 30 kWt/dag. Det sto vel på noe også før du flyttet inn, så kanskje det har vært 24-25 kWt/dag i de tre ukene du har bodd der. Vel ... Det er ikke akkurat sjokkerende. Du sier bare "leilighet", og at du kommer fra en enebolig. Da er det kanskje ikke noen knøttliten ett- eller to-roms leilighet du har? Er det en endeleilighet, der du ikke bare har yttervegg langs de to kortveggene, men også hele langveggen? Er leiligheten på grunnplanet, så du ikke får noen varme fra etasjen under? Er det en toppleilighet slik at masse varme forvsvinner opp gjennom taket? Er dette på Tynset, eller på Sørlandet?

Vi snakker om rundt 1000 W kontinuerlig. Vinterstid er det ikke skremmende mye. For en to hundre kvadratmeters leilighet på Tynset endeleilighet på topplanet ville det være bemerkelsesverdig lavt. For en seksti kvadratmeters leilighet med varme naboer over, under, til venstre og til høyre, kunne man kanskje vente et lavere forbruk.

Naturligvis betyr også dine "varme-vaner" en del. Synes du det er en menneskerett å ha tjuefem grader i stua og stå under en glohet dusj femten minutter hver dag er det noe helt annet enn oss som synes at med et lunt golv er en lufttemperatur på 19-20 grader behagelig, og som gjør oss ferdig i (spare)dusjen på 3-4 minutter.

Med andre ord: Hvis du ikke har spesielle grunner til å forvente et lavere forbruk (som liten leilighet, varme naboer på alle sider, beskjeden lufttemperatur og mininalt varmtvanns-forbruk) ligger energiforbruket ditt absolutt innenfor det som man må regne som ganske normalt.