6,936    8    0  

Fjernvarme og varmepumpe

 83     Trondheim     0
Hei.
Er det noen som har erfaringer med å sette inn varmepumper i fjernvarmedistrikter?

   #1
 24     0
Mener du fjærnvarmealegg som henter varme fra fjord/sjø el? Med tur returtemperatur type +8/+3?
Har litt kjennskap.... Hva er det du lurer på?
  (trådstarter)
   #2
 83     Trondheim     0
Beklager upresis formulering. Det jeg lurer på er om noen har støtt på problemer med å installere varmepumper i områder som har f.eks kommunalt fjernvarmenett. Har hørt noen som sier at de ikke kan montere varmepumper fordi de er påkoblet slike fjernvarmesystemer. Man skal vel strengt tatt koble seg på fjernvarme der dette er tilgjengelig, men forplikter man seg da til å bare bruke denne?
   #3
 3,573     buskerud     0
lest litt på forumer, i danmark er du låst til evige fjernvarme kontrakter hvis du først kobler deg på... omtrent som med strømnettet.  Så der styres fjernvarme prisene på samme måte som norges el marked.... Aner ikke om dette i norge, men trodde fjernvarme var greit jeg. Da har du lite mekk i huset selv som trenger vedlikehold , men komforten med vannbpren varme og noe rimligere enn strøm.

KJenner noen skotter, der er det gass selskapet som på en måte "eier" det vannbårne anlegget i husene. DVS. du betaler for gassbruk og fast avgift  som dekker kostnadene med brenner, radiatorer osv, samt forsikring mot uhell. 

Det positive med det, er at nå skal alle husene der han bor ha nye brennere(sånn heat on demand system og ikke stor tank med varmtvann osv. alt dette  det ordner gass selskapet.  Trenger han en ny radiator, ja da kommer de å setter opp en for han.  Har du guvvarme og det går i stykker, dekkes det og av firmaet.

Dvs. du leier fyranlegget ditt... strøm går på samme og.  Meget annerledes enn her gitt.
  (trådstarter)
   #4
 83     Trondheim     0
Enig ang komfort og enkelhet, men her er det slik at fjernvarmeprisen fastsettes etterskuddsvis pr mnd ut fra strømprisen hos "den store". Ser man nøkternt på bruk av VP, vil det være noe å hente om forbruket er stort.

Heat on demand er jo forøvrig glimrende, men lite egnet i grisgrendte strøk her oppe i ura?
   #5
 24     0
Det som er vanlig er at når du er tilknyttet fjærnvarmenettet, så er du pliktet til å hente energien derfra. I norge er det også vanlig at energiselskapet som leverer fjærnvarme også koster installasjonen av veksler og tilknytting til eksisterende varmeanlegg. Ved nybygg er du forpliktet til å knytte deg til fjærnvarme når bygget er innenfor konsesjonsområdet, så lenge bygget er over en viss størrelse (viss kommunen har vedtatt at fjærnvarmetilknytting er konsesjonspliktig, jmf. Plan- og byggningsloven). Byggeier koster da selv tilknytting til veksler.
Når det gjelder vedlikehold tar energiselskapet kostnadene til og med veksleren, vedlikehold av kundens varmeanlegg kostes av kunden selv.
Når det gjelder installasjon av varmepumper i et bygg som allerede er tilknyttet et fjærnvarmeanlegg, så kan nok det være en utfordring. Snakk med kommunen i det gjeldende området og spør hva slags regler det er som gjelder der. Det er ikke nødvendigvis konsesjonsplikt overalt.
En fjærnvarmekunde har som regel også skrevet en avtale med energiselskapet, der kunden forplikter seg til bruk. (viss ikke tar energiselskapet en risiko når de koster en relativt omfattende tilknytting, og så viser det seg at kunden ikke vil kjøpe kraft)
  (trådstarter)
   #6
 83     Trondheim     0
Det var dette med plikter jeg lurte på, ja. Jeg har lest kontrakten her i Trondheim, og finner ikke i klartekst at man er forpliktet. Den tekniske utfordringen er ikke stor, stengeventiler bør jo alltid monteres på tur/retur varmeveksler.
Skjønner jo at fjernvarmeleverandøren ønsker å selge mest mulig etter en stor investering, men da bør de jo også være konkurransedyktige. Slik som det er nå, har vi faktisk opplevd at de legger seg over strømprisen, i beste fall en tiøre eller to under.
   #7
 160     0
Jeg mener at det kun er tilknytningsplikt innenfor et konsesjonsområde for fjernvarme.

Ingen kan tvinge deg til å bruke varmen som selges gjennom dette systemet.

Så selv om det må monteres kundesentral slik at man blir koblet på nettet, så kan man vel fritt velge å kjøpe en egen løsning "på innsiden" og dermed redusere forbruket av fjernvarmen. Jeg har vanskelig for å tro at noen kan tvinge deg til å måtte kjøpe energi fra en leverandør.
Signatur