1,847    11    0  

Legge fjernvarme i gulv

 10     Trondheim     0
Jeg har kjøpt et rekkehus med fjernvarme i Trondheim. Kjelleren er uinnredet og jeg vil bygge kjellerstue. I dag står det en radiator der, men jeg vil gjerne ha gulvvarme. Jeg har hørt at vannet holder 60 grader og ikke kan legges direkte i gulvet. Noen som vet hva som trengs og hvordan man gjør? Varmeveksler? Er dette noe rørleggere gjør?

Håper på mange gode tips  Smile

HSt
   #2
 36,376     Lillestrøm kommune     0
Du må installere en shunt ventil som blander litt av det varme vannet inn i returvannet fra gulvvarmen da kan du få den temperaturen du ønsker
   #3
 24,539     Akershus     0
Her er et eksempel på en shuntgruppe og fordelerstokker for gulvvarmesløyfe.

Shuntgruppen har en egen sirkulasjonspumpe slik at vannet i gulvet sirkulerer. For å holde konstant temperatur er det en termostat som slipper inn en passe mengde 60 graders vann fra fjernvarmen slik at temperaturen til gulvet blir f.eks. 28 grader
Signatur
   #4
 3,575     0
Er ikke fjernvarmen et lukket system? Kan du bryte sløyfa og føre vannet direkte ut i ditt eget rørsystem i golvet, uten å ha en varmeveksler for å skille mellom sløyfene?

(Fjernvarme er uaktuelt her jeg bor, så jeg spør bare av nysgjerrighet, ikke fordi det er et aktuelt alternativ for meg!)
   #5
 24,539     Akershus     0
Er vel vanlig med varmeveksler og egen sirkpumpe ved inntaket slik at ikke lekkasje i ditt system skal ødelegge for hele gata.
Signatur
HSt
   #6
 36,376     Lillestrøm kommune     0
Ja tror det normalt er en varmeveksler allerede så noen ny trengs ikke hvis en ikke ønsker eget vann pga f.eks rust problem
  (trådstarter)
   #7
 10     Trondheim     0
6,5 år før noen svarte Laughing

Jeg sitter i kjellerstua as we speak så jeg kan jo fortelle hva som ble gjort..

Men først en liten shoutout til RSGULV som gjorde en fantastisk jobb med å avrette kjellergulvet som var 4 cm høyere på midten enn i hjørnene. Og de tok bare 13K for jobben! 1,4 tonn heydi avrettingsmasse ble brukt om jeg ikke husker helt feil. Billigere enn fryktet.

For å få varme i gulvet valgte jeg løsningen som min lokale rørlegger anbefalte. Radiatoren ble plukket ned og en shunt ble montert i taket ved fjernvarmerørene.  De la ned sponplater med spor for gulvvarmerør i gulvet. Shunt'en henter vann fra fjernvarmen som den pumper inn i slangen i gulvet. Ingen varmeveksler trengs så det er veldig enkelt og greit. Bruker veldig lite strøm.

Oppå gulvvarmen ligger det 22mm gulvplater og 5mm Pergo vinylgulv. Nå som det er kaldt ute så blir det godt og varmt her. 25 grader akkurat nå. Temp går opp og ned ettersom borettslaget justerer temperaturen i fjernvarmen. Dessverre er kjelleren litt kald om sommeren for da skrur de selvfølgelig av varmen. Men jeg har sett at det finnes shunt'er med varmekolbe (bruker strøm for å varme vannet) - nettopp for å løse denne problemstillingen.

Men jeg ville nok valgt en annen løsning om jeg visste at rørlegger var så dyrt. Jeg har fortrengt hva jeg betalte da de sendte meg mange fakturaer. Men det ble kanskje rundt 60K.

En annen ting som ikke er bra er at shunt'en er "stroppet" fast til taket (betong) uten noen form for isolasjon rundt. Ofte når det er stille i huset så hører jeg en irriterende brummelyd som kommer fra vibrasjoner i shunt'en. Jeg har sett i bruksanvisninga at shunten KUN skal monteres på VEGG og med isolasjon rundt...

   #8
 24,539     Akershus     0
Du har fjernvarme, men ikke noen varmeveksler der varmen kommer inn i huset?
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 10     Trondheim     0
Du har fjernvarme, men ikke noen varmeveksler der varmen kommer inn i huset?


Jeg har ingen varmeveksler nei. Dette systemet er 50 år gammelt så det er heller ikke mulig å avlese forbruk. Vi betaler fast takst etter størrelsen på leiligheten. Borettslaget har en eller flere svære varmevekslere (forsyner 1113 leiligheter/rekkehus med varmtvann og varme).

Men nå fant jeg noe interessant på borettslagets hjemmeside som sier at man skal ha varmeveksler når man installerer vannbåren gulvvarme. Tegningen er utydelig så den skjønner jeg ikke helt, men jeg legger ved en link her:

http://www.risvollan-borettslag.no/wp-content/uploads/2014/09/Funksjonsbeskrivelse-gulvvarme.pdf
   #10
 24,539     Akershus     0
Ok, så borettslaget er skilt fra fjernvarmeanlegget med felles veksler som forventet.
Ved gulvvarme forlanger de en veksler pr leilighet som vist. Dette sikrer at det går en ønsket flow i borettslagets krets uavhengig av hva du gjør i din bolig. At de krever dette er forståelig, men hvordan funksjonerer dette med bare radiatorer? Om du synes det blir for varmt og stenger alle, da stopper borettslagets flow? På samme måte som at du stenger alle gulvsløyfene uten veksler?

Å kjøre uten veksler pr leilighet eller oppgang synes også å være sårbart ved lekkasjer og dermed ofte luft i systemet.

Kan for lite, men litt pussig opplegg.
Signatur