654    10    1  

Vedfyrt sentralvarmer uten radiatorer

 6     0
Hei, jeg håper at dere kan hjelpe meg med å finne noen svar her, da google ikke kunne hjelpe meg denne gangen.

Jeg bor i et hus som var ferdigstillt i 1970, der hovedvarmeenheten i huset var en oljefyr i kjelleren. Huset har ikke vannborn varme med radiator, men heller varmluft som ble transportert rundt i huset via rister (typ sjalusirister) i veggen. 

Oljefyren er tatt bort lenge før vi kjøpte huset, men vi har tenkt litt på å sette igang med sentralvarme igjen, og lurte da på om det finnes en løsning der man kan installere en sentralovn som bruker ved, da vi har ubegrenset gratis ved til en hver tid. 

Vet dere om en slik løsning som fungerer for vårt hus? Legger ved bilde av ristene. 
Vedfyrt sentralvarmer uten radiatorer - 994FD465-E14A-4F3A-9833-BA658ACA15CC.jpeg - Alovi

HSt
   #1
 34 575     Lillestrøm kommune     0
Ved fyr har jo varmemagasin 4000L tank

Usikker på om dere får luften varm nok over lang nok tid til dette systemet. Tror varmen må hentes ut fra akkumulator tank

Kanskje er viftekonvektor vektorer i nytt system er løsningen ?
  (trådstarter)
   #2
 6     0
Finnes det firmaer som kan komme på befaring? Har googla litt men jeg fant ikke så mye info
HSt
   #3
 34 575     Lillestrøm kommune     0
Noen er det jo som leverer vedkjel, hvor i landet er du ?
   #5
 1 076     1484     0
Dette er det fullt mulig få til, men om det er hensiktsmessig, er en annen sak.

Mitt beste tips vil være se på om en løsning kombinert med konvektorer og radiatorer, evt noe gulvvarme, kan fungere hos deg.

Jeg jobber hos en større aktør innen biovarme, og syns personlig interssen for biovarmeløsninger er for lav. Spesielt vedfyring i moderne anlegg, har ufortjent rykte som " tungvindt " etter mine begreper...

Det viktigste er å se på hvordan du kan få til en god logistikk på ved. Å måtte løpe å bære denne, er helt uaktuelt, da blir du lei etter 3 uker, det må være ENKELT og LETTVINDT, og da er planløsning osv i fyrrom det essensielle å se på først.

Å fordele varmen, når den fins i form av varmtvann, er det " enkleste " ved hele prosjektet.....
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 6     0
Vedlogistikk er null problem, da det gamle fyrrommet er en grovinngang, der vi kan stable ved rett ved siden av og kun må fylle på i ny og ned.

Dette er allerede en rutine da primærvarmen i huset er vedovn. Glemte å nevne det i det øverste innlegget, men hovedgrunnen til at vi vurderer sentralfyring er at første etg i huset er delvis under bakken, ca 50/50, så der er det alltid kaldt. Vi tenkte at dette kunne være en mer økonomisk løsning for å holde hele huset på en grunntemperatur (på sikt) ifht panelovner/varmekabler.

Dette er barndomshjemmet til min far, og han sier at når de hadde oljefyr så var det alltid en behagelig temperatur i hele huset, selv om de kanskje fyrte i stuen visst det var veldig kaldt ute.

Vil da en vedfyr kunne produsere like mye varme som en oljefyr? Isåfall så vil vi beholde den originale løsningen som er på plass.
   #7
 1 076     1484     0
Vil da en vedfyr kunne produsere like mye varme som en oljefyr? Isåfall så vil vi beholde den originale løsningen som er på plass.


Det er null problem å produsere / distribuere "nok " varme med en væskebasert sentralfyr, og f.eks montere vannregistre eller konvektorer bak "lukene " du viste i ditt innlegg. Da kan vannføringsveger til vannregister også gå i " sjakter og kanaler " som var beregnet på fordeling av varmluft.

Ser ingen prinsippielle problemer med det.
Signatur

   #9
 10 486     Akershus     0
Hvordan ble varmen fra oljefyren brukt til å varme luft i den gamle løsningen? Var det en oljefyr som varmet luften direkte, eller gikk det via vann og en varmeveksler?
Signatur