(trådstarter)
   #21
 1,323     Østlandet     0


Men kvaliteten på Lux og Wedi sine plater er jo langt bedre enn Litex sine. Litex er bare flink å markedsføre seg.


Slik du definerer kvalitet har du garantert rett. Men kvalitet kan defineres på flere måter. Lux og Wedi har bedre mekanisk stivhet. OK.

Men hva med damptetthet. Der er det Litex som er det eneste alternativet.

Og jeg har bygget Litex skillevegg ved dusjsonen. 50 mm litex med flis på begge sider. Beinstivt. Ikke mulig å avgjøre fra utsiden hva slags plate som er inne i konstruksjonen.

Jeg har bygget flere benker til servanter med Litex og sittebenker i Litex. Ingen av dem har sprukket i fugene. Ingen av dem er slik at de svikter noe som helst. Har bygget inn toaletter med litexplater.

Når en tar opp ei plate er wedi og lux sine plater stivere, men det betyr ikke nødvendigvis at de er bedre. Det er sluttproduktet som betyr noe og jeg har med min ringe erfaring aldri opplevd at Litex blir svak eller gir etter, pluss at det er utvilsomt hvem av dem som er damptetteest. Utvilsomt. Litex er hundre ganger tettere enn minstekravet.

Men de koster litt mer.

Wedi og Lux er bare lette gipsplater. Så det blir dyr gips.


Jaha hva er så damptettheten på Litex? De hadde en merkelig mening om hva et datablad skal inneholde, og den eneste som ikke oppgir tekniske data.
Lux har en diffusjonsmotstand på 44, Wedi har 100. Begge målt ifht til EN12086.
Wedi og Lux er da bygget opp om en skumkjerne med forsterket tetteskikt på begge sider, akkurat som Litex. Det har da ikke noe med gips å gjøre!?

Mulig at Litex er best, mulig at du vet hva du snakker om, men da bør det komme fakta og ikke svada.

Hva ER forskjellen på platene og hvilken er bedre og hvorfor?

   #23
 3,387     0
Dersom en skal smøre membran på platene blir det akurat som gips. Lux er jeg skeptisk til med en heller svak dokumentasjon på damptetthet. Jeg ville aldri brukt Lux uten smøremembran i dusjområde og da blir Lux akurat som gips, bare dyrere.

Det er også himmelvid forskjell på damptettheten på Litex og de andre platene. Damptettheten på Wedi er også rundt en tredjedel av Litex såat det er kvalitetsforskjeller er det vel ikke såmye tvil om.

Har du forsøkt bytte ut en knust flis på Litex kontra en sementbasert plate? Jeg synes det er mye enklere på Litex, men det kan være en personlig preferanse.
  (trådstarter)
   #24
 1,323     Østlandet     0
OK, da skjønner jeg hvorfor du sammenlignet med gips.
Poenget mitt er at jeg ønsker en ekstra sikkerhet, altså at materialene bak membranen faktisk tåler fuktighet (til en viss grad).
Og der er vel alle alternativene bedre enn gips?
Lux er dårligst på damptetthet ja og da er det vel ingen grunn til å velge den?
Ser at Litex har en målt dampmotstand på 270, men det er målt etter en annen standard.
Dette er Ekvivalent luftlagstykkelse, sd-verdi, sammenligner man da med den Wedi Vapor platen som har innebygget diff sperre, er sd-verdien på den 283.
Med Wedi Vapor skal man altså kun lime skjøtene, bånd og membran er ikke påkrevet.
Er det noe man kan stole på? Finnes det gode uavhengige tester / godkjenninger på dette?

Og hva med prisen Litex kontra Wedi Vapor?
   #25
 22,342     Akershus     0
Uansett plate hadde jeg smurt hele greia med membran. Tapeløsninger synes jeg virker risikabel og det blir mange steder det må tapes eller småklattes med membran. Da kan man likegodt ta seg litt mere tid og smøre alt og få et bedre resultat. Da spiller ikke tettheten på platen så stor rolle, om noen.
  (trådstarter)
   #26
 1,323     Østlandet     0
Så uansett hvordan man snur og vender på det så er det ene og alene smøremembranen man må stole på at holder tett. I min verden er det en risiko i seg selv.
Og en tett smøremembran utenpå en tett plate er OK, mens en tett plate utenpå en tett plate er ikke OK?

Vil ikke membran på lik linje med silikon, lim og andre smørbare greier tørke ut, miste elasistet og i verste fall sprekke over tid?
Og da kommer vi tilbake til det 1. spørsmålet; er det bedre med kryssfiner enn rupanel på reisverket for å minimere bevegelsen i treverket, og derav minimere problemet med at silikon i hjørner etc sprekker?
   #27
 22,342     Akershus     0

Så uansett hvordan man snur og vender på det så er det ene og alene smøremembranen man må stole på at holder tett. I min verden er det en risiko i seg selv.
Har du helt noia? Skal du ha et baderom som holder 1000 år får du sveise deg noe av syrefast stål.

Grunnen til at man bruker plater som gips, ps og sement er fordi de ikke beveger seg.

   #28
 1,043     Akershus     0

Uansett plate hadde jeg smurt hele greia med membran. Tapeløsninger synes jeg virker risikabel og det blir mange steder det må tapes eller småklattes med membran. Da kan man likegodt ta seg litt mere tid og smøre alt og få et bedre resultat. Da spiller ikke tettheten på platen så stor rolle, om noen.


Man kan også velge å bruke fem spiker i bredden på bordkledning. Vet ikke om det blir et bedre bygg av den grunn.

Etter min (og Sintef Byggforsk) sin mening er det helt unødvendig å helsmøre Litex.
   #29
 22,342     Akershus     0
Når du har skrudd Litex, og da særlig tynn Litex, blir det ørten skruehull som må tettes, samt at man har kantene. Det blir ikke mye som er igjen. Dette blir et lappverk. Jeg hadde sovet mye bedre med heldekkende membran.

Fem spiker i bredden på bordkledning er feil og gir et dårlig resultat.
   #30
 90     Nord-Østlandet     0

Helt enig med Hans9001.

Hvis man følger bruksanvisningen og skrur litex med riktige avstander, forsterkede remser i alle skjøter osv...da er det pokker meg ikke store areal igjen på litexplatene som ikke MÅ ha smøremembran påstrøket.

Selv starter jeg alltid med de mest sårbare stedene og legger mange tynne lag, vått i vått.
Passer spesiellt på skruehull, mansjetter, hjørner og skjøter.

Avslutter så med x-antall lag over det hele som tilsvarer minste anbefalte tykkelse.
Ser ingen grunn til å ikke rulle over hele platen.

Hvorfor spare den desiliteren med smøremembran?

Litex er et lappverk når det er ferdig montert, spesieltl med tanke på 60cm brede plater og flere hundre skruehull.