172    5    2  

Er det vanlig å pigge opp flis på moderne sveisemembran? Er det trygt?

 5     0
Hei,

Jeg har overtatt en moderne bolig. Membranen er en tett foliemembran og ikke en påsmurt membran.

Fagfolk kom å skulle fikse bom under en flis her, dette gjorde de med å pigge opp flisen som hadde bom i seg, fjerne duken den lå på, legge på en ny firkantet hvit/blå duk over og limte på en ny flis på noe hvit baderoms-festelim (tror Casco iFix eller xtremfix+?) på fugepistol. Nå er det ikke noe bom under flisen lenger, så det er bra. Montøren mente det gikk bra nå så lenge jeg ikke går på flisen å bruke badet, for limet skal tåle vann.

Selvfølgelig er dette uhørt med en gammel påsmurt membran, men med moderne membran som er sveiset på så skulle dette være helt OK å bytte fliser med å pigge dem opp? i følge han som gjorde det. Jeg er litt skeptisk, siden tidligere med smøremembran så måtte man bytte hele gulvet om man skadet en flis.

Jeg la også merke til at i sluket så ser det ut som det er to forskjellige duker som går inn under klemringen. Det går hvite duker med mønster av små hull hvor inne i disse små runde hullene er det en synlig lys blåfarge, der den ene duken ser ut til å ligge plassert over den andre duken.

Er det normalt å legge to forskjellige duker her ved sluket inn under klemring? Beklager dette med duk, jeg er bare usikker på om det kan kalles membran. Det ser ut til å være den samme duken som ble byttet ut under flisen.

Er den blå/hvite duken under flisene noe annet enn selve membranen, som kanskje ligger under duken? En slags blå/hvit "hullmønstret" duk bare for å feste flisene fast i? Hvis ikke betyr det ikke nå at jeg har flere hull i membranen min? Det er samme duken som ble lagt ny under flisen, tror jeg.

Jeg sliter også med sprekker i fugene til flisene på veggen min. Men heldigvis ikke i våtsonen. Mulig det bare kan fuges over disse så er alt OK? Ser ut til å være "betong"-aktige fuger og kan være setnings-skader fordi betongen beveger seg, eller at de som monterte døra inn til badet banka for hardt i den.

Tusen takk for svar :) Beklager hvis jeg bruker noen gale fag-ord. Jeg har bare ikke lyst til at badet mitt skal gå lekk det hadde ikke vært særlig gøy... Bare å spørre om noe er uklart.

   #1
 1,009     Rogaland     1
Hvorfor skulle det være problem ved påsmurt? den er jo nettopp smurt engang, smører du engang til og får gode overlapp er det ingen grunn til at ikke det skulle bli 110%.

Men derimot det de har gjort hos deg høres mer merkelig ut, der benytter en jo plutselig ting som ikke hører sammen.

Jeg hadde ikke godtatt dette.
Signatur
HSt
   #2
 36,580     Lillestrøm kommune     1
De som kan dette varmer visst flisen og den slipper limet uten å skade membranen.
  (trådstarter)
   #3
 5     0
Hvorfor skulle det være problem ved påsmurt? den er jo nettopp smurt engang, smører du engang til og får gode overlapp er det ingen grunn til at ikke det skulle bli 110%.

Men derimot det de har gjort hos deg høres mer merkelig ut, der benytter en jo plutselig ting som ikke hører sammen.

Jeg hadde ikke godtatt dette.

For påsmurt: egentlig har du rett at det ikke et problem, men det er kjent at hvis du bytter ut påsmurt membran i dusjsonen er dette mye mer vanskeligere med en smøremembran å få det tett. Da må man være forsiktig om det skal fungere, og det er nok lett å gjøre feil.

Det som skjedde hos meg dog. var at man kakket opp flisen på en time med hammer og meisel, så la jeg merke til at det var hull i duken under. Den som var her sa da at han skulle legge en ny membran, skjærte opp duken under flisen og la på en nytt duk med iFix under, limte på flisen over det med hvitt flislim og så fuget rundt den på ca 2 timer var alt fedig.

Jeg leste databladet til foliemembranen og så sto det at den var laminert med en polypropylenfiberduk på begge sider. Det ser ut som Casco iFix også er korrekt materiale, FDV:
https://www.casco.eu/no/casco-produkter-1/?pc=141&p=5458

Kanskje dette er relevant punkt?

Ved hjørneskjøter, folieskjøter og overgang gulv/vegg skal det brukes Wetstop KL tettebånd med Casco iFix under og over tettebåndet eller Casco butyl selvherdende membranbånd med Weststop iFix over tettebåndet. Tettebåndene skal alltid legges over foliemembranen.

"CASCO WETSTOP installasjon, samt liming og forsegling av overlapp med CASCO WETSTOP iFIX Monter forseglingsproduktene WETSTOP KL/PC/PC E med et egnet lag CASCO WETSTOP iFIX. Dette kan påføres med rulle eller pensel. Påfør CASCO WETSTOP iFIX i passe store områder slik at monteringen av CASCO WETSTOP FOLIE kan gjøres innen 15 minutter. CASCO WETSTOP FOLIE presses inn i CASCO WETSTOP iFIX ved å bruke en tilstryker av hard plast. Det er viktig å få ut alle rynker og luftbobler. Vi anbefaler å stryke ut luftbobler og rynker fra midten av folien og ut mot kantene. Alle skjøter må ha en overlapp på min. 5 cm. Bruk CASCO WETSTOP iFIX for å lime overlappen mellom de forskjellige lagene med CASCO WETSTOP FOLIE, og mellom alle WETSTOP forseglingsproduktene. Overlappene limes og forsegles med et tynt lag forseglingslim CASCO WETSTOP iFIX eller CASCO WETSTOP FOIL SEAL. Dette er nødvendig for å unngå hulrom i overlappingen."

De som kan dette varmer visst flisen og den slipper limet uten å skade membranen.


Ja, jeg trodde dette skulle ta en dag eller to, og at man skulle varme opp flisen for å ta den ut. For så å lime den på og la det tørke, og til slutt fuge mellom. Ikke at man skulle kakke opp med hammer og meisel, påføre ny membranduk og så fuge det på et par timer. Du kan vel skjønne at jeg stusser litt på det her? Men jeg er ingen ekspert. Det var derfor jeg ville høre om det var slik en skulle gjøre det.

Det er en foliemembran under flisene, det er nok lagt rett på armert betong med Casco iFix under. Jeg tror foliemembran IKKE er sveisemembran, så dette beklager jeg at jeg tok feil av.
   #4
 1,009     Rogaland     0
Varme opp flis høres jo snaxi ut men hva med etterpå da må man vel likevel hakke bort rester av lim, eller bruker man multiverktøy og sliper ned 2mm og limer på ny?
Signatur
   #5
 24,668     Akershus     0
Jeg tok ned noen fliser fra en vegg. Flisene ble varmet til de var nær rødglødende, ingen endring av limet. Flis + lim oppførte seg som homogen hel ved. Synes å være forskjellige typer flislim.
Signatur