3 196    18    2  

Fuger som ikke tørker

 7     0
Hei,
Vi har nettopp bygget hus og har derfor fulgt dette forumet med argusøyne! Masse god info! 
Nå har det oppstått et lite problem som jeg håper noen kan dele litt visdom om. Vi fikk bygget 2 bad i huset hvorav det ene badet er helt toppers. På bad nr 2 i første etg sliter vi med fugene i dusjen. Badet skal være bygget etter forkriftene med membran og kappe rundt sluket (eller hva det kalles) men fugene vil rett og slett ikke tørke etter en dusj! Det gjelder ikke alle, de fleste tørker kjapt, men de som ligger på det laveste punktet (altså rundt sluket og utover) bruker dagesvis/ukevis på å tørke. Vi har målt med fuktmåler, så det er definitivt fukt som gjør dem misfarget.

Det hører med til historien at vi har benyttet vanntett sementbasert fugemasse (a la det som benyttes i svømmebasseng), så i prinsippet skal jo minimalt med vann trekke ned under flisene...? Fugemassen er benyttet på begge bad, og begge bad er bygget av samme firma.

Er det noen som har kjennskap til lignende problem, og eventuelt hva som kan gjøres? Murer skal komme og se på det igjen, men jeg skulle gjerne hatt en ide om hva det kan være før jeg diskuterer det med ham.

Takker for alle kommentarer dere måtte ha!

   #1
 48     0
Hei!

Hvis det er brukt vanntett fugemasse, som epoxyfug, så skal det ikke være mulig at denne trekker fukt og blir misfarget.
Det finnes mange typer fugemasse på markedet så fugemassen som er brukt på dine bad er kanskje en som er mer vanntett enn vanlig sementbasert fug, men antageligvis ikke så tett som epoxyfug.

Om du er sikker på at det er vann som er trukket inn, så kan du bruke en så kalt nanoimpregnering på fugene for at de skal bli tette. Regelen er at hvis det kan trekke vann, så kan det trekke inn impregnering også. Det nytter f.eks ikke å impregnere på epoxyfug siden den ikke trekker noe vann.

Be om å få produktdatablad på fugemassen som er brukt på dine bad. Da kan du sjekke den egentlige vanntettegenskapen.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 7     1
Hei,

Takk for tilbakemelding! Fugemassen som er brukt er i følge murer vanntett, men det er ikke epoxyfug. Jeg mener det er schönox XR fug som er benyttet. Hvorvidt denne er helt vanntett eller ikke kjenner jeg ikke til. Uansett er det vel ikke normalt at det skal ta opp til en uke før alle fugene tørker etter en dusj...?

Har du noen idé om hva det kan skyldes..?

:)
   #3
 4 110     Akershus (Follo)     0
Kan det være bom under fliser?
Prøv å dunke lett på dem med skaftet på en skrutrekker (hardplast skaft).
Om det er bom så kan vann trekke inn der og virke som vannmagasin. Antageligvis må det også være sprekk i fuge for at tilstrekkelig vann skal finne veien inn i løpet av tiden en normal dusj tar.
Signatur
   #4
 48     1
Jeg tenker også at det kan være en kombinasjon av for liten limdekning under flis og muligens sprekk i fugen som gjør at det trekker vann gjennom, som Einar_s sier. Da er nok ikke fugmassen vanntett som epoxyfug heller.
Problemet ligger da under flisene. Som allerede nevnt er det mulig å høre det når det er bom under flis ved å dunke med noe på flisene. Den hule lyden er en god indikasjon på at det er for lite limdekning under flisene.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 7     0
Hmm, ja jeg har vært inne på den samme tanken... Men det er 3x3 cm mosaikkfliser i hele dusjsonen, så da må det i så fall være bom under hele området rundt sluket. Det jo mulig, men ville tro vi da ville kjent svikt i underlaget der...? Jeg skal prøve å dunke litt på dem og høre om lyden er annerledes enn resten av dusjsonen

Jeg kan heller ikke se at det er noen sprekker i fugene. De må i så fall være svært små.

Dersom det er bom under flisene...er det noe som kan gjøres for å fikse det?
   #6
 48     0
Eneste måte å fikse det på er å ta opp flisene og lime de ned på nytt.
Du må høre med håndverkeren hva han tenker om problemet. Hvis flisene må tas opp så er det en risiko for å skade membranen og da er det viktig at den også repareres før nye flis blir lagt ned igjen.
Signatur
   #7
 186     Bergen     0
Greit nok fugen sikkert er vann-motstandsdyktig, men helt tett blir det vel ikke uansett med mindre det er epoxy-fug.
I tillegg er det heller få flis som faktisk er 100% vanntette? Om du har ekstra flis, kan du jo prøve å legge noen dråper vann på overflaten på dem og se om de "trekker" vann og evt. også slipper gjennom vann.

Om flisen er marmor, eller annen "ubehandlet" stein, vil de selvsagt slippe vann gjennom. Om da fugen i tillegg faktisk ER vanntett, vil jo vannet naturlig nok slite med å komme seg ut igjen når det først har kommet inn?

  (trådstarter)
   #8
 7     0
Jeg har desverre ikke ekstra flis...Synd, for det var en god ide rmixxx. Jeg kjenner ikke til hva det faktiske vannopptaket i flisen er, men det er keramiske, gjennomfargede fliser som skal tåle medium til høy belastning. Det er godt mulig de suger noe vann, men det burde ikke være så mye..?

Jeg tipper murer vil vegre seg for å ta opp igjen flisene ettersom de er ansvarlige for tett membran. Jeg mener jo at de bør fikse dette på noe vis, men er redd det eneste de kommer til å tilby er å legge nye fliser oppå. Det vil jo ikke løse problemet..kun skjule det.

Kan det tenkes at det har skjedd noe med fugene i akkurat dette området (ved legging), og at krassing og nye fuger kan hjelpe?
TSt
   #9
 11 052     0
Det at fuge er "vanntett" gjør vel at dette tar en uke å tørke opp siden det vannet som trolig er på underside noe sted ikke klarer å komme ut fortere.  Butikken det er kjøpt fliser via må kunne ha en flis dere kan teste med for å finne ut om den trekker vann. Har de ikke maken må de ha en i samme "familie".  Hvis det er i hele flaten som har mosaikk fliser så må det jo være det.  Hvis dere lar det tørke og så bare har vann på to flekker kan dere jo se om det blir slik lokalt der det er fuktet opp.  Er det slik så suger flisene vann og skulle ikke hatt tette fuger.
Lurt alltid å ha ekstra fils slik at en kan reperere de to som sprekker (f.eks. ved at en mister noe på hulvet eller det er en annen feil, f.eks. ved at det er luft under en og at den sprekker (dette kan skje senere enn på garanti)).
Pass derfor på dette når en får laget steindyre bad at en får med minimum noen ekstra fliser.
  (trådstarter)
   #10
 7     0
Det er godt mulig dere har rett; at det er flisene som trekker vann og at dette ikke får fordampet ut igjen, - men burde ikke dette da vært et problem i hele dusjsonen? -Altså enten i hele dusjflaten eller flekkvis rundt i dusjsonen?

Det er kun fugene rundt sluket og som stråler ut fra sluket et stykke, som forblir fuktige (sluket er ikke tett).

Det kan selvsagt være vi har hatt mega-uflaks med en slurvete murer som har laget bom i alle flisene i dusjsonen slik at vannet får rent ned (under flisene) til sluket og samler seg der. I så fall ser jeg ikke hvordan vi skal få løst dette problemet. Å ta opp igjen flisene og legger nytt, vet jeg de ikke kommer til å gjøre. De ville feks ikke krasse opp fugene pga frykt for å ødelegge membranen.

Vi har jo også samme fugemasse og flisstørrelse (men en billigere flis) på bad nr 2 uten at problemet oppstår der.-Forøvrig samme flislegger.

Vi burde vel i det minste har krav på en prisreduksjon da..? Fryktelig frustrerende dette.