12,649    11    0  

Oppbygning av vegger i kjeller

 29     0

Hei !

Jeg er for tiden i gang med å bygge nytt vaskerom og bad i kjeller som for det meste ligger under bakken. Varmekabler i gulv er nedstøpt.

Jeg er akkurat ferdig med ny drenering hvor jeg har lagt 5 cm isolasjonsplater utenfor muren. På innsiden har jeg lagt asfaltpapp mot muren og 10 cm. stenderverk m/isolasjon.

Så er det planen å legge rupanel eller evt. OSB plater først, og våtromsplater utenpå dette. (Har sett "Right price tiles" averterer sine conboard fra kr. 99.- pr. plate).

Utenfor dette tenker jeg å legge fliser.

Et par spørsmål rundt dette:

Jeg ser at mange isolerer med kun 5 cm innendørs. Er det "overkill" å isolere 5 cm. på utsiden og 10 cm. på innsiden da det "stjeler" noe mer av rommet ?

Hvor tykke våtromsplater trenger jeg ? holder det med 10 mm ?

Legger man byggplast mellom stenderverk og evt. rupanel ?


På forhånd takk.


   #1
 1,596     0
Jeg ville nok, og skal selv, isolere 15-20cm utvendig, og ingenting innvendig. Varmen fra innsiden skal forhåpentlgvis bidra til å tørke ut muren mest mulig, men jeg er noen usikker på effekten. Vurderer Isodren, men er foreløpig usikker.

Selv tenker jeg å bruke stållekter (slik at jeg forer ut ca 5cm innvendig for plass til elektro og vvs) og våtromsplater. Ville ikke brukt noe organisk materiale på innsiden, det vil kun føre til potensielle råteproblemer. Et bedre alternativ er da muligens å lime våtromsplatene direkte på muren - det er også en mulighet jeg selv vurderer der hvor det ikke er behov for skjult opplegg.

Der hvor man har en potensielt fuktig mur innkledd med våtromsmembran, vil det jo bli dårlig med uttørkingsmuligher. Organisk materiale her har jeg derfor ikke helt troen på som en god løsning, og har derfor selv laget en planløsning hvor alle behov for spikerslag havner mot innvendige vegger. Er dette evt en mulighet for deg? Evt bruke impregnert trevirke der hvor du må ha spikerslag mot yttervegg?

Ser også at noen vurderer å lime EPS eller XPS direkte på muren innvendig, for så å kle inn med gipsplater eventuelt murpuss i stedet for. Da har man ihvertfall ingen organiske materialer, rent bortsett fra papiret på ene siden av gipsen. Med våtromsplater hvor kjernen som oftest er XPS med murpuss på begge sider, samt flis på innside, er jo ikke dette et problem uansett.

Det er mange løsninger, noen gode og noen mindre gode. Byggforsk har vel heller ingen krystallklare føringer, og velmenende råd fra fagfolk trenger heller ikke å være de optimale. Håper du får litt input fra andre også her, evt søk litt rundt på forumet - problematikken er tatt opp mange ganger.
   #2
 51     0
Hei
Jeg baler også med samme problemstilling. Vi la ny dreneringen i fjor og la xps ute helt opp til kledning. Huset har ringmur fra 1954 og jeg er bekymret for kapilært oppsug. Hittil har jeg planlagt å lime membranplater rett på ytterveggen, men da vil jeg ha en fuktig vegg som aldri vil tørke. Løsningen jeg nå vurderer er å droppe ytterligere isolering, droppe membran og kun flislegge slik at muren får tørke.

Hmm what to do?
  (trådstarter)
   #3
 29     0

Hei og takk for svar.

Jeg forstår og har forsåvidt også hørt før at mange forsøker å velge bort organisk materiale i kjeller under bakken. Dette har jo sine fordeler med hensyn på fukt og råte.

Nå har jeg dog valgt stenderverk av tre og satt opp dette (elektriker har også lagt inn opplegg i dette), slik at valget er tatt. Fordelen vil jo være fleksibiliteten med henblikk på spikerslag. Jeg vil alikevel gjøre det jeg kan for å forhindre evt. råte. Tenker at det kan være lurt å smøre på en fuktsperre på stenderverket der jeg kommer til. Det er ikke gjort på de sidene av stenderverket som vender ut mot mur riktignok, men asfaltpappen skal jo sikre for fukt fra mur. Kanskje man kan legge på byggplast mellom våtromspanel og rupanel som en dobbelsikring ?


Til Eirik9:
Å flislegge rett på mur funker jo sikkert greit rent byggteknisk, men jeg ville jo stilt et spørsmål rundt isolasjonsevnen med bare 5 cm. xps på yttersiden. En annen ting er evt. skjult anlegg for vvs og det elektriske.
   #4
 3,412     Akershus     0
Byggforsk anbefaler at mesteparten av isolasjonen legges på utsiden.  Hvis det er lite eller ingen isolasjon på utsiden er 5 cm maks på innsiden.  Begrunnelsen er at hvis man isolerer mer vil muren bli kald på utsiden og dermed utsatt for kondens, og denne fuktigheten har vanskelig for å gå noe sted annet enn innover.  Av tilsvarende grunn anbefales ikke fuktsperre på innsiden under bakkenivå. 

Å kline fuktsperre på stenderverket vil bety å sperre inne fuktighet.  Ekstra ille er det hvis du kliner fuktsperre på de delene av stenderverket du når fra innsiden, der fuktigheten skulle kommet seg unna, og lar det være åpent mot fukten som kommer fra muren. 
Signatur
   #5
 51     0
Ja det er akkurat lite isolasjon jeg er bekymret for da. Av de to onder tror jeg at jeg velger tørt og kaldt fremfor varmt og vått.

Kanskje plan A er best likevel, å feste noen plater på innsiden av muren. Jeg leste en rapport fra Sintef på nettet
"Utbedring av fuktskadede kjelleryttervegger del 1" og de fant ingen forskjell mht uttørking av muren ved 5 eller 10 cm isolasjon på innsiden (side 21).
Kanksje jeg kan bruke en diffusjonsåpen isolasjon innvendig? Isodrenplater eller noe og legge fliser på disse.

Burde jeg droppe membran da KarstenBeate?
   #6
 3,412     Akershus     0

Burde jeg droppe membran da KarstenBeate?


Nå vil ikke jeg påta meg noe juridisk ansvar for hvordan du bygger huset ditt.  Jeg har ikke sett hvordan det ser ut hos deg, og dette er ikke mitt spesialfelt.  Men ut i fra hva du sier om at mesteparten av kjelleren ligger under bakkenivå, så virker det som om anbefalingen fra SINTEF/Byggforsk om å holde veggen åpen for diffusjon (altså å droppe membran) passer til ditt tilfelle:

“Innvendig isolering
For å redusere risikoen for fukt i påfôring under terrengnivå bør tykkelsen på innvendig isolasjon begrenses til ca. 50 mm på betongvegg, og 100 mm på vegg av lettklinker.
(…)
Ved innvendig isolering med bindingsverksvegg brukes dampsperre bare i de tilfellene der mer enn halvparten av veggen er over terrengnivå. Dampsperren kan f.eks. være 0,15 mm tykk plastfolie. I øvrige tilfeller bør det ikke brukes innvendig dampsperre fordi den hindrer uttørking av fukt i konstruksjonen. Veggbelegg eller maling med stor vanndampmotstand bør heller ikke brukes der mindre enn halvparten av veggen er over terreng.

Mellom isolasjon og innvendig kledning av trepanel bør det monteres en vindsperre med tette skjøter for å sikre lufttettheten. Konstruksjonen bør ikke isoleres og lukkes før fuktinnholdet i treverket er 15 vektprosent eller lavere."

(Obs forskjellen mellom "dampsperre" og "vindsperre".  Membran er dampsperre. )

http://www.byggebolig.no/trearbeider-konstruksjoner-isolering/er-sintef-byggforsk-sin-anbefaling-om-hvordan-isolere-kjellervegger-ok/

http://godtjobba.no/sporsmaal/130


Signatur
   #7
 51     0
Hei
Først vil jeg si unnskyld til Romle for å ha kuppet tråden din. Jeg trodde vi var litt i samme situasjon, men skjønner nå at du har kommet lenger i ditt prosjekt.

KarstenBeate fritas for et hvert juridisk ansvar mht rådgiving angående bygging av mitt kjellerbad  ;D Jeg ønsker likevel takke for veldig gode innspill. 

BB er et sosialt medium. Likevel er det medlemmer som har svært god real- og fagkompetanse uten at denne nødvendigvis flagges høyt. Jeg bruker forumet til å få tips, innspill og råd i tillegg til andre kilder. For at forumet skal virke slik det er tiltenkt så må noen også gi råd og man bør svare der man kan bidra.

  (trådstarter)
   #8
 29     0
Kan ikke se at du har kuppet tråden Eirik9. Snarere så er det jo forsåvidt samme problemstilling.

Nå har jeg lest noe mer på byggforsk sin "Innredning av oppholdsrom i eksisterende kjeller" og noen ganger ser man jo at det kan være greit å sjekke opp ting før man begynner.

Jeg ser at det anbefales å legge minst 1/3 av isolasjoen på utsiden av muren. Dvs. at siden jeg har lagt 5 cm. xps på utsiden, så kan jeg ha 10 cm. isolasjon på innsiden. Man kan også lese at det ikke anbefales isolasjon på innsiden overhodet i kjeller under bakkenivå. Følger man disse retningslinjene så ser jeg jo at jeg er på feil spor sålangt.

Slik jeg ser det har jeg nå et par muligheter.

1) Jeg kan fjerne alt stenderverk og legge inn stjållekter slik shaukaas allerede har skissert. Det vil ikke by på nevneverdige problemer å trekke ut de innlagte elektriske rørene. Men hva da med spikerslag til oppheng av vask, hyller på vaskerom etc. ?

2) Jeg kan "bøte" på min egen konstruksjon ved å droppe isolering i stenderverket, krysse fingrene og håpe at badet holder i 5-10 år.


Jeg skjønner jo nå at hvis man skal komme med gode råd når det gjelder bad og våtrom i kjeller under bakkenivå, så er det det all isolajon på utsiden og ingen organiske materialer på innsiden som gjelder. Alt annet blir vel bare halvgodt uansett.

Eller....

En ting er Sintef men hva sier erfaringen ? Begynner fuktproblemene å melde seg på innsiden så fort man lukker inne noe trevirke ?

   #9
 8,022     Bærum     0


Nå vil ikke jeg påta meg noe juridisk ansvar for hvordan du bygger huset ditt.  Jeg har ikke sett hvordan det ser ut hos deg, og dette er


Tror enn så lenge at man har en dårlig sak hvis man får fuktskader, og overfor forsikringsselskapet prøver å skylde på anonyme forumbrukere på byggebolig.no...Så du kan nok sove trygt om natta enn så lenge  ;D
   #10
 3,412     Akershus     0

En ting er Sintef men hva sier erfaringen ? Begynner fuktproblemene å melde seg på innsiden så fort man lukker inne noe trevirke ?


Når Byggforsk/SINTEF lager en slik anbefaling, så skal den helst dekke så mange tilfeller som overhodet mulig, både litt tørre, normale og litt fuktige kjellere, både tynne og tykke murer, både tørre og fuktige deler av landet, både kalde og varme deler av landet, både kalde og milde vintre, og så videre.  Og så skal en kjeller bygget etter retningslinjene helst holde mange år, kanskje 30 eller 50, hva vet jeg.  Så hvis kjelleren din ikke føles spesielt fuktig, hvis du ikke bor i Bergen eller Hammerfest, så har du kanskje litt sikkerhetsmargin å gå på hvis du følger alle anbefalingene.

Det var litt om sannsynligheten for problemer.

En annen ting er hvor viktige eller eventuelt katastrofale konsekvenser det vil få hvis du får et problem.  Hvis du følger med på eventuelle fuktproblemer som kan oppstå, og hvis du retter opp problemer hvis de eventuelt kommer, så kan du påvirke hvor alvorlige konsekvensene blir.

Det går sikkert an å finne folk som ikke har fulgt alle anbefalinger fra SINTEF og likevel lever forholdsvis lykkelige liv uten hus som detter sammen som korthus i ett sett. 

Så får du veie mot hverandre om du vil ha konstruksjonen slik du først ønsket: 
På pluss-siden: Trestendere er praktisk som spikerslag og så videre, og litt isolasjon gjør at rommet oppleves bedre,
På minus-siden: Ved å gå litt utenom anbefalingene får du kanskje en viss liten sannsynlighet for problemer, men det vil sannsynligvis være problemer som vil klare å løse hvis de kommer.

Denne avveiningen må du gjøre selv.  Du kjenner forholdene i kjelleren din og i distriktet ditt, og du vet best selv om du vil oppdage og eventuelt løse problemer som kan oppstå etterhvert. 

Stållektene til shaukaas høres fornuftige ut.  Spikerslag trenger du, så jeg ville lagt inn noen spikerslag av impregnert tre der det skal monteres opp utstyr hvis innredening må festes mot yttervegg.  OK, så må du kanskje plukke ned stendere for noen hundrelapper, men hvis det øker sannsynligheten for at dette holder i endel år, så er det vel verdt det :-)

Tette våtromsplater eller en lignende form for membran trenger du i bad (og gjerne vaskerom også).  De kan potensielt sperre inne fuktighet som kommer inn i konstruksjonen utenfra.  Jeg ville tenkt på et hulrom mellom våtromsplater og mur, hvor du legger strøm (og eventuelt vannrør hvis du er typen som tar sjansen på å legge vannrør i yttervegger), og jeg ville tenkt på en måte å ventilere dette hulrommet på.  Hva med et par søte små ventilasjonsrister øverst på veggen? 

Uansett vil det være interessant å høre hvordan det gikk med prosjektet over litt tid, så kan dere gi tilbakemelding om en 20 år omtrent?  :-)
Signatur