#11
 503     Bærum     0
I veiledningstekst pkt 1 til § 13-20 er denne regelen (A) nevnt som et av to alternativer til en del av forskriftsbestemmelsen. (Alternativ B er at det er fall 1:100 på hele gulvet). Denne «regelen»/alternativet dekker imidlertid bare halve kravet. Det følger av pkt 2 til samme bestemmelse at «I tillegg til ytelse nevnt i pkt 1 må følgende være oppfylt: Lekkasjevann skal kunne renne til sluk fra ethvert sted i våtrommet. Dette medfører at det i de fleste tilfeller må være fall til sluk på hele gulvet.»
Signatur

   #13
 5,009     Sørlandet     0
Nja... har du oppkant vil jo evt lekkasjevann ledes til sluk før eller siden uansett fall. Slik tolker jeg den ihvertfall
  (trådstarter)
   #14
 76     0
Ved flatt gulv med oppkant så må jo vannet til sluk uansett.  Men når lekkasjen har "stoppet" så vil det jo alltids bli liggende litt vann igjen.  Tror ikke det skal være noen krise. Om jeg skal ha fall overalt så vil jeg helst gjøre dette under membranen, altså ved støpinga. Vil ikke bygge opp med fall med flislim, da blir det mye kliss og griseri.  Mitt bad er 3x3 meter.  Tenkte å bruke 60x60 flis så kan bli ei utfordring med at det kniper i fugene ved fall.  Ønsker ikke støpe fallet slik at jeg må ha ei 3 meter lang rist.  Men ved alt fallet går til en stk sluk i dusjen.  (jeg kaller et slikt fall for en "velodrom fall")
   #15
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Er ikke påbudt med fall. Vannfall politiet kommer ikke inn døren din og sjekker.

Men hvis du bor i borettslag eller sameie så har du vedtektene å forholde deg til. De må følges, hvis ikke står du ansvarlig for skader ved evt. lekkasje. Og det kan bli betydelig skade med store summer, gjerne over 7 siffer hvis det renner ned til naboene.

Hvis du har forsikring med krav til våtrom, så må du følge kravene hvis du vil ha penger tilbake ved skade.

Ellers, er det bare å bygge ivei. Om det er så voldsomt intelligent, er en helt annen sak. Idiotisk, egentlig.
   #16
 410     Trondheim     0
Ja jeg mener det i utgangspunktet er et krav til å kunne dokumentere at du har fulgt forskrift, og da er det preaksepterte løsning som gjelder byggforsk eller våtromsnormen.

Men et gulv med fall kan jo fremdeles være plant som en glassplate og ha godt fall til sluk hvis du bruker et hjørnesluk.

Ved tradisjonelt rundt fall er 20x20 ca grense for hva som blir pent, har du andre fliser i sonen rundt sluke(ne) kan 30x30 brukes.

Når det er sagt kommer det ingen og måler fallet ditt annet en i forbindelse med salg og muligens ved skade. Du er ikke den første som velger å ha deler av gulvet flatt for å kunne benytte større fliser.
   #17
 677     Norge     0
Det er garantert ikke krav til å følge Våtromsnormen, og jeg ville ikke tro det var krav til å følge noe fra Byggforsk heller, ettersom dette på ingen måte er hverken lover eller forskrifter.

Derimot er TEK10 en forskrift om tekniske krav til byggverk som skal følges ved nye bygg, men hvorvidt det må følges ved rehabilitering vet ikke jeg.

Norsk standard og Byggforsk kan dog gi anvisninger som er nyttige å følge nettopp for å oppnå byggverk i henhold til TEK10.

Våtromsnormen er derimot noe bransjen selv har kokt sammen for å forsøke å ekskludere alle som ikke besitter et mesterbrev, og må på ingen måte følges, selv om det står fornuftig i normen som man selvfølgelig bør bestreve seg for å følge opp.

   #18
 293     0
Jeg har lurt på det samme så følger tråden her..

MEN, om du ikke skal gjøre membran evt belegg selv så vær litt obs, flere av de jeg har snakket med (gjelder legging av belegg) vil ikke stå ansvarlig for badet om ikke badet har "korrekt" fall, og da tipper jeg de snakke om 1:100 generelt, mens 1:50 i en radius på 80 cm fra sluk, samt at fallet skal legges slik at uansett hvor vannet kommer fra så føres det mot sluket..

   #19
 22,342     Akershus     0

Våtromsnormen er derimot noe bransjen selv har kokt sammen for å forsøke å ekskludere alle som ikke besitter et mesterbrev, og må på ingen måte følges, selv om det står fornuftig i normen som man selvfølgelig bør bestreve seg for å følge opp.
Normen er for å holde ikkemedlemmer ute, dvs produsenter og håndtverkere som ikke har betalt for å være med. Mesterbrev har ingenting å gjøre med dette. ALLE som involvert I et bad som skal ha "våtromsnorm" må ha våtromssertifikat. En del av løsningene I normen er heller ikke bra selv om de fleste er ok.
   #20
 1,570     Sunnmøre     0
våtromsnorm og våtromssertifikat kan ta seg ein bolle visst fagpersonen som utførar arbeidet ikkje settar seg inn i produkta og montering/leggeanvisning for dei aktuelle produkta.
Signatur