577    17    6  

Renovering av bad med bunn- og smøremembran

 7     Drammen     0
Heisann!

Jeg er i gang med renovering av et bad som er anslått til å være ca 15 år gammelt. Badet befinner seg i andre etasjen i en enebolig med trebjelkelag.

Veggene var oppbygd med flis, flislim, smøremembran, gips, rupanel. Jeg har revet veggene ned til rupanel. Inntil videre så har jeg ikke rørt gulvet.
Overflate er flis der også.

I overgang mot gulv så stikker en sveiset banemembran opp ca 10-12 cm fra gulvflis. Gipsplatene gikk utenpå banemembranen. Smøremembranen på vegg gikk ned på gulv med antatt armering/fiberstrimmel som forsterkning av overgangen. Smøremembran er i følge forrige eier utført heldekkende over hele gulvet. To tette sjikt på gulvet der altså.

Det er to sluk på badet. En i dusjsonen og en i andre siden av rommet (antatt til å være et hjelpesluk pga fallforhold). Ved slukene så kan jeg ikke se banemembranen, men det er synlig en hvit ring helt nederst mot platen over vannlåsen. Se bilde. Fra forrige eier har jeg fått opplyst at membranen ble utført av Protec og avsluttet med klemring. Noen som kan bekrefte at denne hvite ringen er klemringen?
Noen som veit hvilken type sluk jeg har? Det står Joti på den platen.
Kan heller ikke se smøremembranen ved sluket. Kan noen av dere?

Jeg ønsker primært å bytte gulvflis (oppgradering av estetiske grunner) og sikre en trygg løsning mtp. fukt uten å rive opp gulvstøpen med tilhørende gulvvarme (elektriske varmekabel).

Jeg tenker å fjerne flis på gulv og eksisterende smøremembran. Her må evt. utbedring av fall utføres før flislegger legger på en diffusjonsåpen membran av typen SCHÖNOX 1K-DS.

Jeg er usikker på er hva som er beste løsning for avslutning mot sluk. Finnes det forhøyningsring eller rehabsett som kan festes ned i eksisterende sluk? Og som mansjett for den nye membranen kan klemmes mot? Jeg får rørlegger innom i morgen, men ville høre litt her hva folk her tenker om mulige løsninger. Det som er som en forhøyningsring i dag virker til å være et plastrør som er kappet til. Ser ikke ut som det er avsluttet tett mellom plastrør og smøremembran.

Til info så skal vegger bygges opp med 12,5 mm XPS våtromsplater, smøremembran, flislim og flis.

   #1
 2 517     Akershus     0
Det var ingen bilder her Smile

MEN, det kan hende at du får problemer med å få en proff til å gjøre dette med garantier, da dette høres ut som klattiklatt arbeid og ukjent underlag... Bare nevner det...


.Thag
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 7     Drammen     0
Beklager det, var nok en brukerfeil mtp. av opplastningen av bildene.
Forsøker igjen nå.

Thag: Tolker jeg det rett at fagfolk (proffe) ville ha anbefalt å pigge og lempe ut påstøpen (50 - 80mm med betong) og bygd opp fra grunnen av? Er dette din anbefaling også?
   #4
 299     0
Jeg har akkurat revet et bad som var bygget opp med sveisemembran under påstøp, og smøremembran mellom påstøp og flislim. Heldigvis rev vi helt til bunn. Det var masse fukt og vann fanget mot sveisemembranen.
Jobben med å hugge opp og hive ut den gamle påstøpen tok 2 mann 2 1/2 time.
   #5
 719     Stavanger     2
Med så stor jobb. Vekk med ALT til du er på bjelkelag å reisverk så starter du på nytt...
Signatur
   #6
 2 176     Asker     1
Lei eller kjøp deg en pigghammer jobben er ganske rask. På Biltema koster den 2300 eller noe slikt, og du kan selge den videre. Tar deg toppen en dag.
Signatur
   #7
 2 517     Akershus     1
Beklager det, var nok en brukerfeil mtp. av opplastningen av bildene.
Forsøker igjen nå.

Thag: Tolker jeg det rett at fagfolk (proffe) ville ha anbefalt å pigge og lempe ut påstøpen (50 - 80mm med betong) og bygd opp fra grunnen av? Er dette din anbefaling også?

Ja. Er det støp under sveisemembranen vi ser på bildet? Hadde kostet på meg å gjøre dette skikkelig når jeg først skulle ta badet Smile


.Thag
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 7     Drammen     0
Jeg følger rådene til dere her inne og pigger opp og sjauer ut gulvet.
Badet er i andre etasje så det er trapper og dører som må forseres frem til tilhengeren utenfor huset.

Første lass på tilhengeren veide 500kg, anslår at det er igjen ca 250kg nå.
Jeg har hittil brukt 3 kvelder på ca 3 timer. Tipper det gjenstår 2 kvelder til for å få ut alt. Hønsenettingen i bunn som varmekabelen var festet til var noe hærk å få opp.. Endte opp med å bruke brekkjern og knekke opp under fra.

Hvordan ville dere ha bygget opp gulvet på nytt?
Det var altså ca 8cm tykk betong som var der fra før av.
Skulle tru at tykkelsen var for at gulvet skulle være selvbærende.

Jeg skal inn med vannbåren gulvvarme, det er et nymontert rør-i-rør skap for gulvvarme klart med en ledig kurs.

Hvilke erfaringer har byggebolig-folket på å gjøre en annen oppbygning enn dette på gulver? Betong innebærer flere sekker med mørtel og lengre herdetid før man arbeide videre.. Hadde vært besnærende å bruke sparkelmasse med nedsenk i dusj-sonen.

Hvordan ville dere ha gjort gulvoppbygningen?

På andre deler av huset har jeg funnet at bjelkelaget er omtrent CC600 og består av ca 200 mm høye og relativt brede (70 - 80mm) bjelker.

  (trådstarter)
   #10
 7     Drammen     0
Peterlynn: Er vel ikke noe i veien for å legge vannbåren gulvvarme på bad?
Løsningen er blant annet beskrevet i våtromsblad BVN 31.321.

Eller tenkte du på noe spesielt mtp. komfortvarme på sommeren eller lignende?