148    5    0  

Brudd på utvendig vannrør (stikkledning)

 2     0
Hei,
Lei sak i grunn.

Jeg har fått brudd på utvendig vannrør. Boligen er fra 1952 og ligger rett ved en fylkesvei. Bruddet oppstod mellom stoppekran og plastrør.
Jeg legger ved et skisse. Et bilde sier mer enn tusen ord: Lekkasjen er stoppet og det er lagt et midlertidig rør som tilfører vann til meg fra en nabo så jeg har vannet, det er positivt.
Resten ser ikke så veldig bra ut. Jeg skal pr å forkorte hele historien i punkter:

1. Brudd

2. Befaring fra kommunen: Brudd/lekkasje fra hovedvannledning inn til bolig (på privat ledning).
3. Melding fra forsikringsselskapet: Skaderapporten er delt med deg og skaden er dekket av din forsikring. Det er opplyst at det sannsynligvis er vannledning av plast. Dersom det skulle vise seg at det er brudd på vannledning av annet materiale, så dekker vi 20 % av reparasjonskostnadene.

4. Gravearbeid. Rapport fra entreprenøren: Kommunen krever at det skal byttes fra stoppekran og ut til hovedledning. 
Det er plast fra bolig og frem til stoppekran. Lekkasjen var på plastsiden av stoppekran. De har klart å stenge stoppekran ganske bra slik at vannet ikke spruter mer hvertfall. Provannet legges nå fra nabokran og inn på eksisterende plastledning slik at vi slipper å kople i kjellere etc. 

4. Melding fra forsikringsselskapet: Da er det avdekket at det er brudd mellom stoppekran og plastledning, og da legges eldste del til grunn.
Dette betyr at vi dekker 20 % av kostnadene og resten må du stå for selv. Det trekkes da ingen egenandel.

5. Etter en ny befaring fra kommunen fikk vi informasjon at kravet om å bytte hele ledning fra stoppekran fram til anboringen utgår og nå er det kun anbefaling. Men de fortsatt krever at stoppekran må byttes. 

Nå kommer det det viktigste spørsmålet:
Er det noe håp at forsikring dekker skaden hvis jeg bestemmer å fikse kun selve skaden (bytte stoppekran og koble til eksisterende plastrør). Det var jo egentlig plast som har sprukket. I forsikringsvilkårene står : "Ved ulik alder på skadede deler, legges den eldste delens alder til grunn". Stoppekranen er ikke en skadet del, den virker, de klarte å stenge vannet uten problemer. Det var kun plast som var skadet.
Hva synes dere? Har jeg noe sjanse eller sitter jeg igjen med en kjempestor regning? 

   #1
 3 204     I huset mitt     0
Det galvaniserte vannrøret kan du rett og slett betrakte som en lunte som brenner sakte....Wink
Det gror igjen over tid og til slutt så er det helt tett, eller sprekker og gir lekkasje.

Det gir ingen mening å ikke skulle bytte dette røret/delen sammen med jobben å fikse lekkasjen.
HSt
   #2
 30 444     Lillestrøm kommune     0
Plast og Cu skal jo dekkes av forsikring

Dette med ikke egenandel må være når du evt dekker 80%

De burde få dekket skaden og så burde du kunne bytte jernrør som tilleggsarbeid da bør du slippe rigg kostnader o.l
   #3
 22 147     Akershus     0
Jernrør i stikkledningen kan gjelde hus gjennom hele gata. Har kommunen noen planer for renovering og utbytting av stikkledninger? I mitt bardomshjem grov de opp hele gata, lskilte kloakk og overvann, la ny vannledning. Så langt jeg husker måtte huseierne dekke selv fra grense/stoppekran og inn.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 2     0
Det gir ingen mening å ikke skulle bytte dette røret/delen sammen med jobben å fikse lekkasjen.


Jeg er helt enig at stålrøret skal skiftes før eller senere. Det som er problemet er at anboringen ligger et sted under fylkesveien. Hvis jeg vil bytte alt vil det sikkert koste meg 200-300k.
Jeg fikk tilbud på det på 130k med forutsetning at det ikke må så langt ut at veibanen/ asfalt blir berørt samt veimerking. Hvis asfaltareal/ veibane blir berørt kommer dette som et tillegg. Det må da freses, samt asfaltere ut hele kjørebanen. Veimerking av hvitstripe må også utføres som et tillegg.
Jeg har rett og slett ikke råd til å betale så mye akkurat nå.

Plast og Cu skal jo dekkes av forsikring.


Problemet er hvordan forsikringsselskapet tolker det som står i rapporten fra entreprenør: Lekkasjen var på plastsiden av stoppekran.
I siste meldingen fra dem står at jeg må betale 80%.
Da betyr det at de synes at det er deler med ulike alder som er skadet og derfor legger de den eldste delens alder til grunn.
Men jeg synes at det er kun plast som er skadet. Den gammel stoppekranen viker fint, det står i rapporten.
Hvis forsikringsselskapet dekker hele skaden da er jeg villig å bytte jernrør på egen regning men så lenge ser det ut at vil dekke kun 20%.

Jernrør i stikkledningen kan gjelde hus gjennom hele gata. Har kommunen noen planer for renovering og utbytting av stikkledninger?


Ja, det gjelder ikke bare meg. Har snakket med noen naboer og de har også jernrør i stikkledningen men jeg tror ikke kommunen har noen planer for renovering i nærmeste fremtiden. De har frest og asfaltert på nytt hele gaten for 3-4 år siden.

TSt
   #5
 11 044     0
Synes en skal klage på vedtak fra forsikring siden skaden er på plast. Men hadde det vært plast begge veier så hadde kran også hatt plast koblinger. Men jeg mener at en skal kunne få dekket. Jeg hadde skade på kobber der forsikring dekket alt. Her var det felles stikkledning til to hus og vi dekte skaden via to selskap. Da skulle vi hver betale bare halv egenandel.