591    10    5  

Krav til forhåndsbefaring

 6     0
Hei, 

Jeg skal overta ny bolig nå om 2 uker. På fredag skulle vi egentlig gå forhåndsbefaring, men huset var ganske så uferdig. Det elektriske, rørlegger, garasje, etc var ikke ferdig. I tillegg var alle gulv dekket av papp. Vi ga da beskjed om at vi ikke anså huset som ferdig nok til forhåndsbefaring og gikk derfra.

Nå sier utbygger at det trolig ikke blir tid til forhåndsbefaring, og han vil gå direkte på overtakelse. Har jeg krav til forhåndsbefaring og hvor står det eventuelt beskrevet i loven? 

   #1
 1 593     I huset mitt     0
Hva skulle denne forhåndsbefaringen resultere i annet en at du kunne få se boligen før den er helt ferdig?
Var det avtalt en en rapport, protokoll eller betalingsmilepæl koblet til denne forhåndsbefaringen?

Tror ikke du har "krav" på forhåndsbefaring i noe lovverk.
Overtagelsen er jo det viktige punktet, der må du passe på å sjekke alt og få notert ned mangler. Les deg opp og lag liste på hva som skal/bør sjekkes ved overtagelse.

Forhåndsbefaring kan jo være verdifult for både utbygger og fremtidig eier, da ting som er åpenbare kan ev noteres og endres raskere/bedre/enklere for utbygger enn etter overtagelse. Sånn sett en bra ting.

Du sier dere anså huset ikke ferdig nok og gikk derfra, høres ut som det her enten er store avvik i forventning eller muligens dårlig stemning......... -Overtagelsen blir jo extra spennende da.Tongue

  (trådstarter)
   #2
 6     0
Vi hadde nok forskjellige forventninger til hva vi skulle få ut av en forhåndsbefaring. Litt dårlig stemning, men ikke verre enn at jeg trur og håper vi begge kan bli fornøyde etter overtakelse 😀
   #3
 1 593     I huset mitt     0
Ulik forventning er lov, det er håndteringen av disse som enten løser saken eller forverrer.Wink

Vil anbefale å legge denne mislykka forhåndsbefaringen bak dere og se konstruktivt på overtagelsen og prosessen rundt dette. En grei stemning og forhold til utbygger gjør utbedringen og ev mangler mye letter å håndtere. Utbygger har generelt som mål å bygge og levere hus som dere vil ha og er enige om.

Søk litt rundt på nettet og forums for tips og råd til hva som bør/må/kan sjekkes og hva det betyr å ev overta. (er det for ille så kan dere jo nekte å overta, men da snakker vi kontraktuelle forhold og noe juss som kommer inn rasende fort)
Lykke til.
   #4
 1 871     Akershus     2
Høres vel egentlig ut som om TS ikke helt har kjennskap til prosessen her. Elektriker og rørlegger er erfaringsmessig de siste som blir ferdige.Hva garasjen angår vet jeg ikke, men dekkepappen tar vi omtrent med oss idet vi rygger oss baklengs ut døra og overlater nøkkelen til eieren. Dersom han reagerte på at ting dinglet fra vegger og tak, det er 2 uker igjen.Kan gjøres mye på to uker!

Jeg hadde nok også reagert dersom en eller annen spirrevipp, også kjent som fullstendig uerfaren og kunnskapsløs huseier, kom to uker før overtakelse og begynte å ase seg opp som TS beskriver over.


.Thag
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 6     0
Heldigvis har vi med oss en spirevipp av en takstmann på ca 60 år som var den som anbefalte oss å ikke ta forhåndsbefaringen...

Men dere andre; hvordan er deres erfaring med forhåndsbefaring? Hvilken status bør huset være i?
   #6
 991     Trondheim     1
Hmm...

Hadde «forhåndsbefaring med min utbygger hver mandag gjennom hele byggeprosessen jeg Wink

Husker ikke overleveringen helt.
Da de mente de stort sett var ferdig gikk vi gjennom hele bygget også så vi etter feil eller mangler som ble satt opp på ei liste og fulgt opp av utbygger etterpå.
Om det skal være noe poeng bør det jo være kommet så langt at det er oversiktlig hva som gjenstår slik at det er et poeng å begynne å diskutere feil og mangler.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 6     0
Heldig du! En gjennomgang hver mandag høres fantastisk ut! Hvis det blir en neste gang skal jeg ha det i kontrakten at jeg har krav på et møte hver eller annenhver uke. 

   #8
 991     Trondheim     1
Hmm, var jo vår tomt så jeg har vel rett til å dra dit når jeg vil...
Jeg dro typisk innom i helgene også fikk vi avklart om det var noe på mandag. Eller så ringte de om det var noe spesielt.
Nå var det litt trøbbel med tegningene mine, så det var nok mer avklaringer enn det som burde vært nødvendig. Hadde vært bedre for alle om det ikke hadde vært nødvendig med møter så ofte.
Men - jeg vet hvordan alt er inne i veggene mine Wink

Også var jeg innom med en stor isbøtte med carlsberg light på en varm sommmerdag, og serverte en skikkelig lunsj med carbis da vi hadde fått tett hus, og litt slike ting. Og passet på å alltid være løsningsorientert og spørre spørsmål framfor å kritisere, og generelt vektlegge en hyggelig tone med folkene som bygget huset mitt.

Hadde et givende byggeprosjekt jeg. Utrolig spennende:)
Signatur
HSt
   #9
 17 063     Sørum     0
Mår min far bygde så var han innom hver ettermiddag, arbeiderne ble litt late av og til, «vi kan vente til han kommer, vi gidder ikke å gå ned i brakka og se på tegningen . Dette var i «gamle dager
   #10
 236     Oslo     1
Syns det var et veldig dårlig råd å trekke seg fra forhåndsbefaringen. Slike er gull verdt i min verden, og det ligger jo i sakens natur at en del/mye gjenstår - overtakelsen ligger jo frem i tid.

Muligheten til å stikke hånden inn i elektrohull i vegger og tak, å se vegger før siste innlisting og slike ting må være gull verdt før en overtakelse hvor alt er tett, rent og ferdig.
Det ligger heller ingenting juridisk forpliktende i en slik befaring, derav navnet. Altså bare en god mulighet for at den senere overtakelsen skal gå bra.

Du har ikke krav på forhåndsbefaring med mindre det er kontraktsfestet. Mange entreprenører skyr det som pesten. Du forkastet en gyllen mulighet, basert på det som på godt norsk kalles et dårlig råd.
Signatur