15,317    18    4  

Leieboer stakk, og betalte ikke husleie.

 166     0
hei.
ganske skuffet over oppførelse av en man.
jeg leiede ut hubel til en man. når vi snakket med han, da hadde vi gode forhold, og pga av det jeg tok ikke depozitum, og la han betale husleie med store forsinkelser.
jeg stolte på han, og trodde, javel han betale litt senere.
så en dag oppdaget at han plukket sine ting og stakk. og betalte ikke for 3 måneder.
altså han svarer ikke på tlf, mail, osv.
heldigvis vi har signert leiekontrakten med 1 måneden oppsigelse.
hva kan jeg gjør nå. gå til nasmannen, eller sende krav via innkasso.
takk.

   #1
 1,699     Norge     0
Kjedelig situasjon og helt klart et eksempel på at man dessverre ikke alltid kan stole på andre. Du kan såvidt meg bekjent anmelde situasjonen. Utover dette ville jeg bare ha vært glad for at vedkommede har flyttet ut. Begynn på nytt, denne gang med depositum og referansesjekk. Dessverre er det mange som leier fordi de har ustabil økonomisk situasjon.
   #2
 1,519     Akershus     0
Har han flyttet ut har du et pengekrav mot tidligere leietaker. Ikke straffbart å ha dårlig råd. Du kan begjære utlegg hos namsmannen. Skjema og fremgangsmåte på politiet.no. Finnes det et husleietvistutvalg er dette første instans for evt domstolsbehandling av kravet. Dersom leietaker ikke har fremmet eller vil komme til å fremme innsigelse kan du begjære utlegg etter tvfbl paragraf 7-2 f. Dersom det er uenighet om kravet må saken prøves for forliksråd eller husleietvistutvalg før den kan sendes namsmannen for inndrivelse. Om det er penger å hente er usikkert.
   #3
 836     Østfold     1
Kjedelig! Men du skal være glad han flyttet ut. Har inngående kjennskap til et eksempel på at leietager ikke betalte, og ikke var i leiligeten. Når oppsigelse kom ble den bestridt fra leietagers advokat. Hele prosessen tok 6-7 mnd via namsmannen osv. Utleier forsøkte følge lovverket. Og da er det ikke bare å tømme leiligheten.

Så kjedelig, men likevel bedre at han tok ansvar og flyttet om han ikke hadde penger. Du har helt sikkert mulighet til å forfølge dette. Men noen ganger er det ikke verdt bryderiet og ikke minst irritasjonen.
Signatur
   #4
 1,519     Akershus     0
Man trenger ikke å si opp leietakeren når leie uteblir. I mange kontrakter er det tatt inn et avsnitt hvor det fremkommer at leietaker vedtar fravikelse uten søksmål dersom leie uteblir. Oppsigelse krever en annen fremgangsmåte.
   #5
 5,188     Østlandet     0

jeg leiede ut hubel til en man. når vi snakket med han, da hadde vi gode forhold, og pga av det jeg tok ikke depozitum, og la han betale husleie med store forsinkelser.
Man bør alltid kreve depositum når man leier ut hybel, leilighet eller hus.
Man lærer av sine feil, heldigvis.
Siste redigering: Monday, March 10, 2014 5:19:03 AM av eirikBerntsen
Signatur
   #6
 836     Østfold     0
Stemmer sikkert baardes, men tror ikke det gir anledning til å tømme en leilighet med makt.

Poenget mitt var at noen ganger må man nesten prøve å se positivt på at leietager er ute av leiligeten.  Og så som Harald1966 sier lære av feil som å ikke ta depositum. Noen varsellamper bør lyse hvis det er et problem å stille med depositum
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 166     0
betyr dette at jeg kan ikke får mine pengene tilbake? så synt. er vi som huseiere beskytetet med lovsverke?
når jeg satt anonse på finn, da det var over 30 mennesker som var interissert i det. jeg valgt han pga veldig godt uttrykk av ham.
leide før til en polsk familie, og det var ingen problemer med de.
men i dagens situasjon jeg mistet 24 000 bare på grunn av jeg stolte på folk.
finnes det ikke lov eller regler som kan hjelpe meg eller folk i sammen situasjon?
vi vel hadde en skriftlige leiekontralt.
man jo må være forbered at når han skriver en kontrakt, da det kan følge til konsekvenene...
om det er vits å klage til nasmannen, eller nei?

   #8
 661     Bærum     1
Er du medlem i Huseiernes Landsforbund? De har en  god rådgivningstjeneste. Kontakt dem, og hør hva som er kjappeste/beste fremgangsmåte. Dersom du ikke er medlem har du sikkert juridisk en rådgivningstjeneste gjennom din boligforsikring.

Det kan vel også være lurt å skru ned forventningen ifht utfallet. Når en person har så lav moral at han stikker av fra husleia er det vel en høy sannsynlighet for at vedkommende ikke er så veldig opptatt av konsekvenser dessverre.

En måneds oppsigelse i leiekontrakten? Jeg vet ikke om det er helt lovlig? Hvor har du hentet denne kontrakten fra? Neste gang anbefaler jeg å bruke standardkontrakten fra Huseierne, og SELVSAGT opprette en depositumskonto....
   #9
 1,519     Akershus     1
Om jeg var uklar, det er mange grunnlag man kan kastes ut på, manglende husleie, heving, oppsigelse, utløpt leiekontrakt og okkupasjon. Man må benytte riktig fremgangsmåte for en effektiv utkastelse. De sakene jeg har vært borti har normalt blitt effektuert i løpet av fem uker etter at namsmannen ble involvert. Noen tar lengre tid.

Når leieforholdet er avsluttet må man forfølge kravet ved å begjære utlegg. Kravet er ikke tapt, men ofte er det lite å hente. Derfor må man ha depositum. Se politiet.no, søk opp tvangsfullbyrdelse av pengekrav / krav på annet enn penger.
   #10
 77     Rogaland     1
Ta kontakt med Norsk Inkassoforening. De vil oppgi inkassobyråer som tar oppdrag for private kreditorer. Dersom den svikaktige leieboer har fast jobb, eller eiendeler (bil, motorsykkel etc) er det en relativt enkel sak for inkassobyrået å kreve inn pengene for deg.

Dette funket utmerket for meg, da min leieboer forsøkte på det samme.
Signatur
   #11
 1,574     Trondheim     0
Utleie er privatsrettlig anliggende og inndriving av utestående er mulig gjennom tvangsinndrivelse via Namsmannen. Mange velger å bokføre tapet, da arbeidet for å drive inn beløpet fort blir omfattende.

Følgende må være dokumentert og har betydning for utfallet av inndriving av utestående.
1) Er identiteten på leietager kjent? Om leietageren opererer med generelt navn og det ikke er andre personalia, kan det være vanskelig å drive inn pengene. Likeså om det er en utenlandsk leietager og du ikke har full dokumentasjon på vedkommendes identitet.
2) Når flyttet han ut - hvordan oppdaget du dette? 
3) Kan det tenkes at det noen oppsigelse, som han kan hevde å ha sendt?

Lykke til og vær glad for å at det tydeligvis har vært en leietager med boevne - men ikke økonomisk vilje. Verst tenkelige er å leie ut til personer med liten/lav boevne over tid. Utleieobjekter til personer med lav boevne må ofte totalrenoveres etter utflytting, all tid utkastelsessaken også tar tid.
Signatur
   #12
 1,519     Akershus     0
Det er overkommelig å gjennomføre egeninkasso.

Om leietaker skal kastes ut finnes skjema og fremgangsmåte her; https://www.politi.no/tjenester/tvangsfullbyrdelse/krav_pa_annet_enn_penger/fravikelse_utkastelse/

Om leietaker er kastet ut og skylder penger finnes skjema og fremgangsmåte her;
https://www.politi.no/tjenester/tvangsfullbyrdelse/utlegg/
Skriftlig påkrav ifm manglende husleie utgjør skriftstykke jf tvfbl 7-2 f.

Er det uenighet om kravet kan det prøves for husleietvistutvalget eller forliksrådet.
   #13
 3,210     Vestlandet     0
Kanskje du kan poste offentlig på facebookprofilen hans, og si at han må gjøre opp for seg? :D
   #14
 5,188     Østlandet     0

når jeg satt anonse på finn, da det var over 30 mennesker som var interissert i det. jeg valgt han pga veldig godt uttrykk av ham.
Da har du ihverfall lært at du ikke kan stole på magefølelsen din.
Neste gang får du noen andre til å bestemme hvem som blir leieboer, og du bør ta depositum = 3 mnd husleie.

Hvis en leieboer sier at han ikke kan betale depositum, eller at han skal betale senere, så går du videre på lista.
Folk uten jobb eller de som går på trygd havner nedert på lista, fordi de erfaringsmessig er de minst pålitelige betalerne.

Meld deg inn i Huseiernes Landsforbund.
Signatur
   #16
 5,570     0

Meld deg inn i Huseiernes Landsforbund.


Det er et godt råd. HL arrangerer også kurs for utleiere der kontrakter, vanlige feller etc gjennomgås. Jeg var nylig deltager på et slikt 3-timers kveldskurs. Veldig nyttig.

Husk også at det finnes mange ulike kontrakter tilgjengelig på nett. Forbrukerrådet har for eksempel en, huseiernes landsforbund har en annen (som jevnlig blir referert til som den beste).

Det du bør tenke over er at disse ulike kontraktene er utformet med tanke på ulike målgrupper. Det ligger i navnet at kontrakten utformet av f.eks Forbrukerrådet er myntet på leietakere, mens kontrakten utformet av Huseiernes Landsforbund er utformet med tanke på huseier/utleier (et poeng jeg selvsagt har stjålet fra det overnevnte kurset).
   #17
 6,705     Akershus     0
Gjør som baardes sier og begjær utlegg. Deretter følger du de andre gode rådene i denne tråden neste gang du skal leie ut.

Bestefaren til samboeren min leier ut en del leiligheter. Han er "jevnlig" innom politiet for å fornye begjæringer om utlegg. Han anser prinsipielt sakene som tapt, men gjennom å opprettholde kravene over flere år tikker det nå inn litt penger fra tid til annen.
   #18
 1,519     Akershus     0
Det kan for øvrig være greit å få et alminnelig tvangsgrunnlag for kravet så man slipper å diskutere realitet ti år frem i tid når leietaker finner ut at han ikke vil betale. Alminnelig tvangsgrunnlag kan være avgjørelse i husleietvistutvalget eller forliksråd.