7,296    11    0  

Oppsigelse av leieforhold

 813     Østfold     0
Jeg har 2 leiligheter i kjelleren jeg leier ut, det drøyer en del før jeg får brukstillatelse for hovedhus, kan jeg si opp ene leieboeren, for og benytte leiligheten selv??
Jeg har benyttet huseierens standardkontrakt for utleie, uten tidsklausul på leie forholdet.
Signatur

   #1
 5,337     Tromsø     0
Ja, husleieloven § 9-5a sier at utleier kan si opp leieforholdet dersom husrommet skal brukes som bolig av utleieren selv eller noen som hører til husstanden.

Dersom det ikke er en avtalt annen oppsigelsestid, vil oppsigelsestiden være tre måneder regnet fra neste månedsskifte (§ 9-6), sier du opp i dag eller seinest 31 mars, vil du disponere leiligheten fra 1. juli.

§ 9-7 forteller deg formkravene til oppsigelse. Skriftlig, og begrunnet (henvis til § 9-5 a) og med opplysning om rett til å protestere. Lever gjerne oppsigelsen i hånda til leier i to eksemplarer og få signatur på at den er mottatt på ditt eksemplar. Eller send rekommandert i god tid før månedsskiftet.
Signatur
   #2
 5,432     Akershus     0
Er det bare midlertidig du skal bo der selv? Du kan muligens få problemer senere hvis du går tilbake til utleie igjen etter kort tid og leietager ikke liker at han/hun blir oppsagt.

Så vidt jeg har forstått reglene kan det være vanskelig å si opp tidsubestemte kontrakter annet enn hvis du selv tar i bruk leiligheten, og da spørs det om en eventuell kort periode er ok juridisk.
   #3
 383     Østlandet     0
var på kurs med huseierne landsforening forrige uke, og de hadde et eksempel med tidsubestemt kontrakt.
Var en som etter lang tid i utlandet eller noe flyttet tilbake til norge og ville bo i leiligheten sin (eller huset, husker ikke helt) men han hadde tidsubestemt. Retten slo fast at leietakeren med hennes to barn, kunne fortsette å bo der, da det var best for ungene.
Virket som at de hadde noe behov eller noe.. men uansett, huseieren må leie annet sted...
ved tidsUbestemt leieavtale er det leietakeren som har sterkest vern ifg loven.

Du som da skal bo i samme hus, kan vel bruke 1 år om gangen hvis du vil neste gang
   #4
 24,785     Akershus     0
Og pass endelig på å fornye hvert eneste år. Hvis ikke kan den skli over i tidsubestemt.

Stusser over alle som vil bygge utleiedel.
Signatur
   #5
 5,337     Tromsø     0

Retten slo fast at leietakeren med hennes to barn, kunne fortsette å bo der, da det var best for ungene.


Det var veldig spesielt, og jeg kan ikke se at det er hjemlet i husleieloven. Ble den trumfet av FNs konvensjon om barnets rettigheter eller noe sånn? Er saken anket?
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 813     Østfold     0
her har de ingen barn eller spesiell tilhørighet til området. så den er grei, jeg vil jo etterhvert når jeg har fått brukstillatelse på huset gå over til utleie igjen en eller annen gang, uten at jeg kan si noe om når det blir.


Signatur

   #8
 584     Midt-Norge     0
Eksemplet nevnt over kan ikke automatisk legges til grunn i saken her. Eksemplet gjelder for bolig der utleier ikke bor i boligen. Slike leietakere har andre rettigheter enn når utleier bor i samme bolig. Nå kan det kanskje diskuteres om utleier bor i boligen her eller ikke da.
   #9
 161     0


Retten slo fast at leietakeren med hennes to barn, kunne fortsette å bo der, da det var best for ungene.


Det var veldig spesielt, og jeg kan ikke se at det er hjemlet i husleieloven. Ble den trumfet av FNs konvensjon om barnets rettigheter eller noe sånn? Er saken anket?

Husleieloven § 9-8 (2)
Retten skal prøve om oppsigelsen er lovlig, og om den eventuelt skal settes til side. Oppsigelsen skal settes til side dersom retten ut fra en vurdering av begge parters forhold finner at den vil virke urimelig.
   #10
 5,337     Tromsø     0
For eksemplet der utleier kommer hjem fra utlandet finnes følgende avkrysningsalternativ i standard husleieavtaler (her fra Forbrukerrådet sin):
D
Bolig som utleieren selv har brukt som egen bolig, og som blir leid ut som følge av midlertidig fravær på inntil fem år.
Leietaker har færre rettigheter enn vanlig. Se husleieloven § 11-4.


Men, dersom det i tilfellet på kurset til Batta enten dreier seg om en som har bodd i utlandet i over fem år og så flytter hjem, eller en som har kjøpt leiligheten som pengeplassering/kjekt å ha/utleieobjekt og aldri bodd i den før man flyttet utenlands, står ikke eier like sterkt som man normalt gjør om man reiser bort for å jobbe, studere, feriere eller testbo et samboerforhold en stund.
Signatur