6,429    7    0  

Oppsigelse av leietakere

efa
 8     NORGE     0
Jeg arvet et hus med flere leiligheter, og har nå godtatt et bud på dette og vil selge. Kjøper tok som forbehold at leietakerne flyttet ut før overtakelse.

Prosessen med salget viste at det bare er 2 godkjente leiligheter. Dvs at flere har leid uten at det var tillatelse, og rømningsveier og brannsikring er dårlige. Ikke alarm, ikke gips, ikke rømningsveier osvosv.

Jeg har nå skrevet oppsigelse til alle leietakere og jeg tror ny eier har planer for å utbedre hele bygget, noe som er bra.

Har jeg mitt på det tørre? Grunner til oppsigelse sier ikke noe om ulovlige boliger, eller om det er grunn til å si opp? Og kan kjøper legge slike forbehold i budet?

   #1
 901     Østfold     0
Det er et rimelig forbehold å kreve beboere fraflyttet.

Du bør håpe at leietakerne flytter frivillig ganske fort og du har ditt på det tørre mht kontrakt og oppsigelsesfrister osv.
Hvis det viser seg at det blir vanskelig å bli kvitt dem kan det fra et leietakers synspunkt hevdes at det er svært kritikkverdig at du krever leie av dem og samtidig ikke sørger for at leilighetene blir "lovlige" (med det arbeid og kostnader det innebærer). Hvis du unnlater å informere leietakerne om at de bor i "ulovlige og farlige boliger" kan det muligens skape bensin på bålet hvis leietakerne nekter å flytte.

Det er et par stykker her inne som har fått problemer med leietakere som nekter å flytte ut...

Hadde jeg vært deg hadde jeg forsøkt å godsnakke med leietakerne og tilbudt dem et par måneders gratis leie mens de flyttet ut.
   #2
 5     Oslo     0
Ifølge husleieloven (lov om husleieavtaler av 26. mars 1999 nr. 17) har leietakeren i en leieavtale som er inngått for ubestemt tid krav på en skriftlig oppsigelse fra utleieren. Utleieren må forholde seg til den oppsigelsestid som er avtalt mellom partene. Med mindre noe annet er avtalt, er fristen etter husleieloven § 9 – 6  tre måneder ved leie av vanlig leilighet eller hus. Ved leie av hybel, garasje eller bod er oppsigelsestiden en måned.

Det er krav om at utleieren må gi en begrunnelse for oppsigelsen, f.eks renovering. Begrunnelsen må være skriftlig. Det må av oppsigelsen fremgå at leietakeren kan protestere skriftlig til utleieren innen en måned etter at oppsigelsen er mottatt. Videre må det gjøres klart at dersom leietakeren ikke protesterer innen fristen, taper han eller hun retten til å hevde at oppsigelsen er i strid med husleieloven.

Som leietaker kan man si opp leieforholdet uten å angi noen grunn. Oppsigelsen kan gjøres skriftlig eller muntlig.

En oppsigelse som ikke oppfyller disse kravene, er ugyldig. Men hvis leietakeren likevel flytter ut, vil oppsigelsen bli ansett som godtatt. Hvis leietakeren har fulgt lovens bestemmelser, må utleieren eventuelt gå til søksmål innen tre måneder.

Husleieloven gir ikke oppsigelsesvern for leie av hybel på ubestemt tid og heller ikke leie av garasje eller bod.

Hvis en leieavtale heves p.g.a. vesentlig mislighold, for eksempel manglende betaling av husleie, gjelder ikke oppsigelsesfristen etter leieavtalen eller husleieloven.

Kravet om skriftlig oppsigelse anses oppfylt dersom oppsigelsen leveres skriftlig – mot kvittering, ved brev eller sikrest ved at oppsigelsen sendes i rekommandert brev. Elektronisk kommunikasjon er også mulig dersom det er benyttet en betryggende metode (elektronisk signatur eller lignende) for å sikre at oppsigelsen er mottatt. Oppsigelse pr. epost eller sms anses ikke å oppfylle husleielovens formkrav om skriftlig oppsigelse.
Signatur
   #3
 55     Vestlandet     0
Salg/Eierskifte er vel litt i gråsonen for hva som er saklig grunn etter husleieloven (§9-5)...

Leieboerforeningen har fått en uttalelse fra depertamentet om saken:

http://www.lbf.no/login/default.asp?CKey=5447&MyUrl=/include/default_template.asp%A4Table=Article%A4Key=26678%A4CKey=5447
* krever login


”I mange tilfeller kan utleier tenkes å oppnå en høyere fortjeneste enn før dersom han får frigjort husrommet. Det kan for eksempel tenkes at det er mulig å selge­ eiendommen for en høyere pris dersom husrommet frigjøres. Slike hensyn må tillegges en viss vekt i interesse­avveiningen, men her er det grunn til å vise tilbakeholdenhet.”


Gi oppsigels, men "fleksibilitet" er kanskje et godt stikkord.....
   #4
 5,337     Tromsø     0
Husleieloven sier
§ 8-6. Eierskifte

      Ved eierskifte kan utleieren overføre til erververen rettigheter og forpliktelser etter leieavtalen.


Beste framgangsmåte her er at du og kjøper holder kontraktsmøte og signerer kontrakt, kjøper sender så oppsigelse til leieboerne med gyldig begrunnelse etter § 9-5 hvor et av punktene er
b) riving eller ombygging av eiendommen gjør at husrommet må fravikes,


Du har forhåpentligvis ikke allerede sendt oppsigelsen du har skrevet? Den vil lett kunne bestrides da du som selger neppe kan henvise til noen av de gyldige oppsigelsesgrunnene nevnt i § 9-5, leietakere vil da kunne sitte på gjerdet i en måned før de protesterer og dermed forsinke prosessen.
Signatur
efa
  (trådstarter)
   #5
 8     NORGE     0
Mange gode tips her, og takk for dèt! Oppsigelsene ligger i konvolutter foran meg.

Men få har vært innom at det er ulovlig utleie i bygget. Det er et konglomerat av leiligheter, hybelleiligheter som er ført opp uten byggetillatelse eller omregulert fra næring til bolig bl.a.  Dersom kommunen/brannvesen stikker innom vil jeg tro jeg ligger dårlig an. Ved et pålegg fra kommunen vil jeg kanskje måtte kaste ut leieboerne på kort varsel.

Det er ubehagelig (og straffbart) at det faktisk kan gå liv dersom det blir brann. Så uavhengig om salg eller ikke er det vel ikke lov å leie ut...
   #6
 22,342     Akershus     0
Jeg ville tatt løsningen til KjellTS. Jeg har brukt denne, og det funket fint. Jeg mistenker at minst en av mine leieboere var i kontakt med advokat.
   #7
 5     Oslo     0
Man må skille mellom det offentligrettslige og det privatrettslige. Det privatrettslige er oppsigelse av leieforhold, uansett om det er ulovlig utleie eller ikke.

Det er klart at dersom en leietaker som bor i en leilighet som ikke kan leies ut, KAN jan gå videre med det.

Men oppsigelse av lovlig utleid leilighet og ulovlig utleid leilighet gjøres på samme måte.
Signatur