1,122    27    0  

Beste alternativ for kjøling

 323     0
Hei,

Er helt grønn på dette området med kjøling, og trenger litt hjelp. 

Info: 
- NIBE1155 tilkoblet vannbåren varme, med Roth trådløse termostater i hvert rom. 
- Komfovent Rego 200 ventilasjon med varmeveksler. 

Som sikkert mange andre, blir huset uutholdelig varmt om sommeren. Spesielt på soverommene. 
Ja det er kanskje bare 10-20 dager i året, men ser ikke for meg at det blir færre dager i fremtiden med slik varme. 

Vi sparer nå til solskjerming (screens) utvendig, og det vil nok hjelpe noe. I tillegg har vi sånn en flyttbar aircondition sak med slange ut av vinduet, som har vært redningen vår. Men det er jo litt ironisk når ventilasjonsanlegget pumper inn 25-26 grader (utetemperaturen) på soverommene. 

Jeg trodde kanskje det var mulig å koble til noe tilleggsutstyr på ventilasjonsanlegget, altså kjøling. Men da måtte det visst være andre rør osv, med tanke på kondens.. 

Vi har vært inne på tanken med luft/luft varmepumpe, men det er jo umulig å få styrt dette i de forskjellige rommene...?

Hva kan være enkleste/billigste løsning i vårt tilfelle? 
Hvordan fungerer en varmeveksler tilkoblet Nibe pumpa? Og hvordan fungerer det i hvert enkelt rom? 
Det må vel da legges nye isolerte rør? Kan de legges eventuelt i vegger/tak? Og hva slags utstyr trenger man da i hvert enkelt rom? 

I tillegg har jeg et spørsmål til:
Har hørt rykter om at NIBE pumpa ikke utnyttes best med trådløse romtermostater. 
Hvordan skal man da styre temperaturen i hvert enkelt rom?? Vi liker jo å ha det kaldt på alle soverom hele året, varmt på badene hele året og middels i stue og kjøkken.. 

Trenger litt veiledning, og setter pris på alle svar! :) 

KE
   #1
 3,674     Hordaland     0
Hvilken tilluftstemperstur har du satt på ventilasjonen din? Når utetemp er høyere enn ønsket innetemp skal varmeveksler kjøle ned uteluften, er jo ikke akkurat ofte det skjer.
  (trådstarter)
   #2
 323     0
Skal se når jeg kommer hjem. Den står på "sommer" modus, og da trodde jeg varmeveksleren er deaktivert, men er ikke sikker.
Men det er jo kun balansert ventilasjon, altså utskiftning av luft. Trodde ikke det var kjølemuligheter??
KE
   #4
 3,674     Hordaland     0
Jeg har akkurat installert systemair vsr500. Det skal varmeveksle om utetemp er for høy.
   #5
 3,595     0
Satt akkurat og planla selv... Har ikke gjort noe enda, men kan jo fortelle hva jeg har tenkt.

Med Nibe 1155 antar jeg du har borehull eller jordsløyfe. Når kuldemediet kommer i retur, har det en temperatur på noen få plussgrader, selv når du ikke bruker VPens kompressor men bare pumper kjølemeediet gjennom jordsløyfe/brønn.

Jeg tenker å legge en sidesløyfe mellom retur og VP, sende kuldemediet gjennom fire relativt beskjedne viftekonvektorer i hvert sitt rom. I mitt tilfelle har jeg så lite veggplass at jeg plasserer konvektorene i taket - de to modellene jeg har funnet stikker begge 13 cm ned. (Modellene for innfelling i tak krever som regel ganske stor høyde - de er beregnet for industri/kontor-lokaler med flytende tak.) For kjøling er det en stor fordel å ha konvektoren høyt på vegg eller i tak, framfor den lave plasseringen som er vanligst og best egnet for varme-konvektorer. En lavt plassert kjøler kan gjøre det golvkaldt mens du stadig synes det er så varmt i hodehøyde at det er vansklig å puste.

De minste modellene klarer typisk å fjerne rundt 1000W varme på full effekt - det er angitt ved standardbetingelser vanntemperatur inn: 7C, ut: 12C, lufttemperatur 27C. Energien som brukes er 15-25 W for vifta (pluss pumpa i VP), så det ernesten gratis, energimessig. Typisk viftestøy er 23-25 dB på laveste trinn (det klarer du å sove til!), opp til 35-38 dB på full effekt - det er ikke ekstremt plagsomt.

Hvis du i ekstremvarme-perioder ikke får nok kjøling, kuldemediet blir ikke tilstrekkelig nedkjølt på turen i borehull/jordsløyfe, kan du naturligvis starte kompressoren i VPen, slik at tur-temperatur på kuldemediet er ned til noen minusgrader - da er kuldemediet kaldt nok når det kommer opp igjen. Egentlig har du da ingen nytte av turen gjennom borehull/jordsløyfe, og kunne hatt en bypass rett fra VP-kompressor til kjøle-konvektorer. (Det er vel slik det gjøres når VPen styrer kjølingen.) Da bruker du mer energi (kompressoren). Hvis den passive kjølingen er tilstrekkelig 360 av årets 365 dager er neppe kost-effektivt å lage spesial-løsninger for de siste fem dagene; du kjører kompressoren og lar den gå via borehull/jord.

Du må bryte inn i VPens kuldekrets, rett etter retur borehull/jord, for å sette inn en 3-veis ventil til en fordlerstokk med så mange konvektorer du ønsker å ha, og legge opp tilførselsrør til hver, med retur og samlestokk. Hver konvektor må ha tilgang til 230VAC, men det ser ut som om de fleste modeller kan brukes med løs ledning. (Jeg vil ha fast opplegg til mine.) Hvis du bygger nytt hus, og ikke har VPens kuldekrets på plass enda, veggene er enda åpne, er det vel ganske kurant å legge opp noe slikt. Må du bryte opp veggene, blir det noe mer jobbigt!

Hver konvektor styres som regel lokalt (det finnes også styringsenheter for koordinering av flere under ett), og styringen er som regel minst så fancy som du drømmer om, pluss litt til. (Mekansisk sett er det jo bare en radiator med mange lameller, pluss en vifte, så for å skille sitt produkt fra konkurrentene prøver alle å overgå hverandre i alskens super-styringsfunksjoner.) Styringen regulerer både væskeflyt og viftehastighet.

Dette er antagelig ikke den aller billigste måten å få kjøling på - særlig hvis du må bryte opp vegger for å få rørene på plass, må ha endringer i el-opplegget osv. Men jeg tror det kan bli en brukbar løsning for meg.

En annen side ved å gjøre det på denne måten: Oppvarming og nedkjøling er to uavhengige systemer. Jeg ønsker det slik. Å flette sammen alskens ulik regulering i Det Store Altomfattende Styrings-Systemet det alt avhenger av alt annet, passer ikke med min filosofi. Det er på tvers av moteriktige smarthus-total-styring-tanker; jeg vet om det. Det er ikke så viktig for meg at den oppvarmingen VPen gjør i desember blir koordinert med den kjølingen jeg ønsker i juli. Det er faktisk best om de to styres helt uavhengige av hverandre!

   #6
 25,205     Akershus     0
Dersom det er varmere ute enn inne, bør gjenvinneren gå for nå å gjenvinne kulde. Dersom systemet ikke tillater at gjenvinner går, bør en vurdere å stoppe hele greia.

Rimelige systemer med balansert ventilasjon fører gjerne til at soverommene blir at for varme. For dårlig reguleringsmuligheter.
Signatur
KE
   #7
 3,674     Hordaland     0
Dersom det er varmere ute enn inne, bør gjenvinneren gå for nå å gjenvinne kulde. Dersom systemet ikke tillater at gjenvinner går, bør en vurdere å stoppe hele greia.

Rimelige systemer med balansert ventilasjon fører gjerne til at soverommene blir at for varme. For dårlig reguleringsmuligheter.

Litt av utfordringen er at man må sette en tilluftstemp og den er gjerne ønsket forskjellig på soverom og i oppholdsrom. Jeg planlegger varmebatteri i stue for å kunne differensiere disse temperaturene, det betyr jo også at man kaster bort energi som kunne vert gjennvunnet.
Virker ikke som ventilasjonen til trådstarter kan gjenvinne kulde. Er det så ofte nødvendig egentlig?

   #8
 25,205     Akershus     0
Fordi en ønsker forskjellig tilluftstemperatur og enkle systemer kun har én temperatursensor, så ender en gjerne med å måtte velge: for varmt på soverom vs for kaldt i stue.
En fattigmannsløsning kunne kanskje være stengespjell i stue når en går og legger seg?
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 323     0
Keal:
God ide. Vi har jo bygget ferdig, men vi skal bygge på et soverom til, og da er dette en mulig løsning. Soverom 2 og 3 er mulig, men blir noe omfattende. Det er takpanel, så helt klart mulig å fjerne ett par bord og legge det der. Soverom 4 er kontor/gjesterom, som det også skal være i fremtiden, så ikke aktuelt der.

Men denne løsningen, er det noe jeg eventuelt må gjøre selv? Regner med det ikke er et typisk forslag fra en rørlegger liksom.

Dette blir jo et kaldt system, ingen fare i teknisk rom, men sløyfene fra fordeler til vifte bør vel isoleres godt. Brukes vanlige 16 mm rør? Er det nok å isolere med de «pølsene fra Biltema?
Må det kanskje være tette rør, altså rør i rør system?


Når det gjelder ventilasjonsanlegg, så vet jeg ikke om det er så mye å gjøre? Eller om det finnes noe tilleggsutstyr. Han som installerte det kunne ikke hjelpe meg hvertfall.
   #10
 25,205     Akershus     0
Enkelte villaanlegg kan utvides med kjøle/varme-register på tilluft. Problemet er gjerne at dette blir felles styrt for hele boligen.
Bruker jkirkebo har fancoil bygget inn i veggen på soverommet.
Signatur