979    10    1  

Frikjøling i balansert ventilasjon

 25     0
Vi skal bygge hus og i den anledning har jeg undersøkt mye rundt muligheten for kjøling på varme sommerdager. Vi skal ha vannbåren varme i gulvet og heller mot en bergvarmepumpe. 

I denne letingen har jeg fått foreslått mange forskjellige løsninger fra leverandører og jeg har i tillegg prøvd å oppdatere meg på diskusjonene her på forumet. Forslagene så lang har vært blandt annet frikjøling med viftekonvektorer spredt rundt i huset, aktiv kjøling med varmepumpen (med viftekonvektorer eller i gulvkretsen?) og til og med kjøpe en egen luft-luft varmepumpe for dette formålet. Alle disse løsningene har sine ulemper med kostnad og praktikalitet.

Det jeg ikke har hørt om før, men som jeg så i en bisetning et annet sted (beklager hvis dette er tatt opp på forumet før, jeg fant det ikke) er å kjøre frikjølingskretsen fra bergvarmen inn i et kjølebatteri på inntaket til den balanserte ventilasjonen. Her har en jo distribusjonsnettet klart til bruk for hele huset! Nedkjølingskapasitet kan styres med hvor mange/stort batteri en har og evt. for lav temp reguleres av varmegjenvinner i ventilasjonsanlegget.

Har jeg funnet den hellige gral eller er det noe jeg har glemt her?

   #1
 3,980     Asker     1
Nå husker jeg ikke detaljer, men tror generelt det er to hovedproblemer. Ene er isolasjon, men mye viktigere er antall m3 i timen, og at den er alt for lav. Må enten være iskald luft, og da problem 1, eller mye høyere flow, som betyr at man ikke kan bruke det standard ventilasjonssystemet.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 25     0
Det er jo standard med isolerte ventilasjonsrør, så det skal ikke være et problem. Tykkelsen på isolasjonen kan en jo skalere som en vil og passe på at det er diff-tett.

Luftmengden kan jo kanskje bli et problem siden ventilasjonsalegget har mindre kapasitet enn for eksempel en viftekonvektor. Men så vidt jeg forstår så vil det bare ta litt lenger tid å kjøle ned. Innetemperaturen når jo et tak etter hvert og all minusenergi (kaldere luft) tilført vil da i mer eller mindre grad senke temperaturen mot den tilførte temperaturen.

Målet vil jo være å tilføre kald luft som skal balansere opp for energien tilført fra solen/utetemp. Hvis en ikke oppnår det med innstilt temperatur, så kan en enten øke luftmengden fra anlegget (sannsynlig at en har ledig kapasitet der fra normal drift) og/eller senke temperaturen på tilluften fra anlegget.
Hvis en ikke oppnår nøyaktig ønsket innetemperatur med maks luftmengde og laveste tilluft temperatur, så vil en jo uansett ha senket temperaturen betraktelig mot et levelig nivå.
HSt
   #3
 37,564     Lillestrøm kommune     0
Svaret du fikk over er nok betydelig nærmere sannheten enn dine tanker over
   #4
 1,749     Norge     0
Frikjøling med ventilasjon kan du glemme.

Du har en bra mulighet til å gjøre riktige valg nå, så les deg opp på dette: https://www.sintefbok.no/book/download/114/vinfopubutgivelserprosjektrapportbyggforsk_prosjektrapporter390-399pr397nettprosjektrapport_397pdfhttps://www.sintefbok.no › book › download

Vegg og tak er bra og fremtidsrettet oppvarming i nye godt isolerte hus.
  (trådstarter)
   #5
 25     0
Veldig interessant!
Har du erfaringer å delen om dette? Litt skummelt å bevege seg ut på upløyd mark med konsepter som dette Tongue
   #6
 1,749     Norge     0
Ja. Da jeg leste denne rapporten, så bestemte jeg meg for å bruke taket i stue og kjøkken/gang. Det fungerer. Og ville gjort det samme i dag. I og med at jeg bruker systemet til både varme og kjøling må man ha varmeveksler. Har gjort alt selv, så det koster ikke mer enn å legge i gulv. Faktisk billigere i tak.
  (trådstarter)
   #7
 25     0
Hva mener du med varmeveksleren? Kan du kjøre systemet med både kjøling og varme samtidig (noen liker varme på badet hele året)?

Har sett at Daikin reklamerer med at deres l-v vp nå kan styre to soner automatisk fra samme enhet. Jeg vet ikke helt hvordan de løser det, men det kunne kanskje blitt brukt i denne sammenhengen. En temperatursone for takkretsene og en temperatursone for gulvet.

   #8
 1,749     Norge     0
Ja. Jeg kjører kulde på soverom samtidig med varme på gulv. Har skilt ut de rom som krever både varme og kjøling på en samle-rør, og soverom på ett annet. Jeg kan kjøre kulde på alle kurser og varme på alle kurser.
Soverom blir kjølt hele året.
Soverom bruker jeg viftekonevektorer.
  (trådstarter)
   #9
 25     0
Høres egentlig ut som det jeg ønsker dette.
Har du lagt ut en skjematikk av systemet her før eller har du det tilgjengelig? Det kunne vært til stor hjelp.