4,888    49    10  

Frikjøling(Tak kjøling/varme).

 1,778     Norge     0
Hei. Er vel tiden for å presentere tak kjøling/varme som en habil løsning. Det er få som dokumenterer effekt på denne formen for temperaturstyring/kontroll. Jeg legger ved ett bilde av dagens situasjon. Faktisk så er det overraskende hele huset som blir kjølt ned, har kun 21,5 grader nede i første etasje. Jeg har ikke automatisert dette ennå så jeg justerer manuelt for å unngå for høy inne temp. 27,1 ute 22,7 inne:)
Frikjøling(Tak kjøling/varme). - IMG_1094[1].JPG - Bluesman

   #1
 1,699     Trondheim     0
Spennende!

Kan du kort forklare hvordan denne løsningen fungerer?
Kjøler du ved å varme opp/kjøle ned taket innvendig?
Varme/kuldekilde? Hvordan føres varmen/kulden fram? Hva gjøres med konsdensvann?
Signatur
   #2
 38,347     Lillestrøm kommune     0
Jeg antar han kjøler hele takflaten så han få fårdelt kjøleeffekten nok til at han holder seg over kondenspunktet. Han trenger vel i prinsippet bare en ekstra begrenser på reguleringen så vannet ikke blir for kaldt. Siden han skriver frikjøling så kommer kulden fra borehullet sitt, uten noen ytterligere kuldekilde. Dette ville vel også være effektivt for de som har solinstråling og mangler effektiv solavskjerming (og som har sløyfer i gulv). Litt klønete er det sikkert å få det til å sirkulere korrekt.

Jeg tok med IR termometeret ned ved inngangspartiet noen dager siden. Med kun sokker på føltes flisene i vindfanget kalde, de var 19.2C i Hall virket de ikke kalde, de var 21.4C. Ville bare vise hovr liten differanse det var mellom noe som føles kaldt og noe som ikke gjør det.
  (trådstarter)
   #3
 1,778     Norge     0
Spennende!

Kan du kort forklare hvordan denne løsningen fungerer?
Kjøler du ved å varme opp/kjøle ned taket innvendig?
Varme/kuldekilde? Hvordan føres varmen/kulden fram? Hva gjøres med konsdensvann?

Hei. Ja jeg har energibrønn og v/v varmepumpe. På brine(væske fra brønnen) har jeg en varmeveksler, som brukes til å kjøle taket. Brine temp er da ca mellom 10 og 14 grader varmt. Jeg skulle bygge hus og leste en laboratorietest fra SINTEF (https://www.sintef.no/globalassets/upload/byggforsk/.../prosjektrapport-397.pdf), og dette tente jeg på og bestemte meg for å legge varmerørene i taket istedenfor gulv. Les rapporten der står det mye interessant.
Rørene ligger i varmefordelings plater i taket bak gips. Disse varmer huset om viteren og kjøler ved behov om sommeren.
Kondens blir det bare der luft kommer direkte til rør og slikt som går an å isolere seg bort ifra. Når man kjøler varm luft blir også rf høyere om sommeren, men har ikke opplevd problem. Husk at dette er kun effektivt ved store flater, så ha ett slikt system på soverom er ikke bra nok.
Soverom bruker jeg viftekonvektor. Det funker Smile
   #5
 38,347     Lillestrøm kommune     0
Nå er nok 10C svært nær grensen. På jobb ville ikke prosjekterende ha lavere enn 13C på sirkulerende kjølevann han ville ha litt margin på kondensering.  Var ellers i matbutikken i dag og der var det dugg på alle kjøledisker så %rF blir tydeligvis høy på disse varme dagene.
   #6
 21     Trondheim     0
Dette var meget interessant! Holder på med oppføring av enebolig og har hittill trodd at det var nødvendig med viftekonvektor for å få til frikjøling. Har slitt med å finne viftekonvektor som har høy nok WAF Wink. Likte meget godt idéen med kjøling av tak!

Har du kjøling i hele taket, eller kun deler? Jeg hadde i utgangspunktet kun tenkt å ha kjøling på soverom, men dersom prisen ikke er avskrekkende så frister det å installere flere steder.
   #7
 38,347     Lillestrøm kommune     0
Mht duggpunkt, yr.no har under detaljert på time-for-time duggpunkt i listen. Ser 15C står på listen i dag, mens på hytteklima litt lenger syd i Norge ser jeg at det står helt opp på 18C. Dette er nok grunnene til kondensproblematikken i kjølediskene i butikkene. Måling av %RF og beregning av duggpunkt bør nok derfor være med i styresystemet for et slikt anlegg (evt. en app som henter prognoser fra yr.no ?)

  (trådstarter)
   #8
 1,778     Norge     0
Jeg har 2 kurser med 120 meter 20X2 rør med cc30 cm. En kurs i taket i stua(dekker delvis 2/3 dele av taket, og en i kjøkken gang. Hver kurs er ca 30m2. Dvs 60 m2 kjøling og varming.
Kondens problematikk mener jeg er overdreven, da dette systemet står på bare noen få dager i året. Altså dersom det ligger fukt rundt omkring vil dette tørke helt opp. Man kan også bruke plater som tåler fukt til formålet.
Det gjelder jo kun å holde inne-tempen under ubehagelig varmt, dvs under 25 grader.

Vil bare vise at det finnes ett bedre alternativ til gulvvarme. Jeg merker ikke forskjell på varmen i stua kontra andre rom. Gulvet blir faktisk strålet varmt, og jeg kan ha tepper uten å tenke på parketten skal bli ødelagt.
   #9
 38,347     Lillestrøm kommune     0
Så lenge overflate temperatur ikke blir for lav så er jeg enig. På utebord mot fri himmel (utstråling) og voksduk var det plutselig noen liter vann på bordet i går kveld, så starter kondensering blir det veldig fort vått.
  (trådstarter)
   #10
 1,778     Norge     1
HSt!
Blir litt provosert av dine fordommer og inkompetanse. Hva mener du med dette? Noen liter med vann?
Du er useriøs og prater om ting du åpenbart ikke har peiling på. Hva er din misjon på bordet her? Å prate mest mulig om ting du ikke kan?
   #11
 38,347     Lillestrøm kommune     1
Slå opp duggpunkt på yr.no slik jeg har beskrevet over og se selv, jeg forteller bare at fuktighet i luft kondenserer hvis den treffer en flate som er for kald. Yr.no viser at vi lett har slike forhold akkurat nå. Eksempelet fra i natt er utstråling fra en flate mot verdensrommet i klarvær. Det er selvfølgelig ikke slik under taket ditt, men et eksempel på at kondensering gir fritt vann.

Jeg synes det ser ut som du har bitt deg bare tak i disse kommentarene og ikke mine positive kommentarer om at jeg tror det du gjør er veldig smart og korrekt, men at en skal ha fokus på å ikke kjøle for hardt og det er det jeg bare ønsker å få frem.

Du kan ellers søke opp andre innlegg om %RF der jeg har lært noen andre om dette, jeg er ganske så trygg på at akkurat dette kan jeg litt om uten at jeg vil gå inn på hvordan jeg har mine praktiske erfaringer.

I en tråd med mange lesere som leser om ukjente teknikker synes jeg det er en fordel at også problemområder belyses slik at når nye brukere tar dette i bruk så forstår de begrensningene også.

Forsett å poste slike tråder er min oppfordring Smile
  (trådstarter)
   #12
 1,778     Norge     0
Ja, jeg har kompetanse på RF(relativ fuktighet). Og derfor blir jeg provosert av kommentarer som: På utebord mot fri himmel (utstråling) og voksduk var det plutselig noen liter vann på bordet i går kveld.
Jeg deler mine erfaringer og gir gjerne svar på spørsmål.
Du sitter å fremfører teoretiske problemområder som om det skulle være frakta. Derfor blir sånne påstander du gir ofte sannhet. Hvorfor ønsker ikke du at folk får en mulighet til å fremskynde ett fremskritt som dette er? Gulvvarme er på dette forumet blitt ett slags "mantra" alle må ha det osv.
Mitt poeng er, at de som skal bygge nytt, tenk nytt!

   #13
 38,347     Lillestrøm kommune     0
Vi er enige om at fremskrittene bør frem derfor oppfordringen om å fortsette å poste slike. Men siden du kan dette så vet du jo da at er duggpunkt 18C og du kjøler taket til 10C så har du et problem... Men du skriver ikke at du gjør dette. men at reguleringsystemet bør ta med dette er poenget..

Om en foss av vann som renner av et bord når en vipper på det er det ene eller andre volumet er detaljer, poenget var at det var like vått som om en hadde veltet vannmuggen der. Kun et eksempel. på at kondensasjon kan gi fritt vann og selv jeg var overrasket. Det var forøvrig kondens på alle åpne vinduer også, på utsiden av glassene.
   #14
 21     Trondheim     0
Bluesman, kan jeg få spørre om hvilken leverandør av løsning på takkjøling du har brukt? Jeg har kun funnet Variotherm som forhandles av Norsk Varme AS, men har vært skuffet over responsen derfra så langt. Hadde vært greit å høre om det finnes alternative leverandører/forhandlere også.
  (trådstarter)
   #16
 1,778     Norge     2
Hei. Jeg har ikke benyttet annet enn vanlige varmefordelings plater og 20X2 mm pex gulvvarmerør. Lagt det med 30 cm cc da også 30 cm lekt til gips.
Tviler på at de systemene fungerer bedre og er nok MYE dyrere. Ser at rapporten hos sintef ikke ligger tilgjengelig lenger. Men der dokumenterte de målinger gjennom en rapport.
Dette er jo ikke verre enn at man kan gjøre som egen innsats. Jeg har gjort alt selv. Bruker samme turtemp til gulv og tak ved varming.
   #17
 10,486     Akershus     0
Bruker du dette også til å varme huset? Hva slags temperatur kjører du da gjennom?
Signatur
  (trådstarter)
   #18
 1,778     Norge     0
Husker ikke helt, men tror jeg justerte til minimum 31 og max 36 grader på varmepumpa. Har jo rom termostater. Veldig behagelig varme. Gulvet blir også varmt(stråling).
   #19
 10,486     Akershus     0
Merkelig opplegg. Det strider jo mot alt man har "lært" ..
Signatur
   #20
 38,347     Lillestrøm kommune     0
Det er flere som har brukt tak og eller veggvarme, Bettum hadde en link til noe slikt for noen år siden. Kan han få ned turtemperatur (større overflate) så er det jo faktisk mulig at han sparer energi også i "varmemodus".
   #21
 21     Trondheim     0
Har fått lagt varmefordelingsplater i tak på alle soverom i 2.etg. Er spent på hvordan behovet/effekten blir av dette til sommeren.

Frikjøling(Tak kjøling/varme). - IMG_3190.JPG - Bluesman

Rør fra alle rom samles i en fordelingsstokk i taket:
Frikjøling(Tak kjøling/varme). - IMG_3205.JPG - Bluesman
   #22
 38,347     Lillestrøm kommune     0
Sintef har kommet med en rapport om dette søker du litt så finner du kanskje den.
   #23
 21     Trondheim     0
Jeg har lest Sintef-rapporten, ja. Det var den som gjorde at jeg klarte å overbevise rørleggeren om at rør i tak hadde en hensikt Smile
   #24
 21     Trondheim     0
Et utdrag fra rapporten:
"For den aktuelle takkonstruksjonen med plast varmerør og aluminium varmefordelingsplater i spor i porøse trefiberplater vil man i perioder kunne senke inngangstemperaturen på vannet ned mot 10 °C uten at dette vil skape kondensproblemer. Man vil da kunne ha en gjennomsnittlig vanntempertur på ca. 12 °C. Under dimensjonerende forhold med maksimal kjøleeffekt vil temperaturfallet fra vannet til røroverflaten, som har direkte kontakt med aluminiumsplatene, sørge for en hurtig heving av rør og omgivelsestemperaturen. Den underliggende relativt diffusjonsåpne gipsplaten vil også i perioder lokalt kunne absorbere noe fuktighet uten at dette fører til problemer. Målingene viser at med en midlere romtemperatur på 25 °C og vanntemperatur 13 °C vil takflatens kuldeytelse ligge på ca. 35 W/m². Under forutsetning at rommet er tilstrekkelig skjermet mot dirkete solinnstråling vil dette normalt kunne representere en tilfredsstillende kuldeytelse"

Rapporten er forresten her:
https://www.sintef.no/globalassets/upload/byggforsk/publikasjoner/prosjektrapport-397.pdf
  (trådstarter)
   #25
 1,778     Norge     0
Hei. Jeg har lagt slik du gjør. Fikk i de mest fuktige periodene litt kondens på takplatene. Så du bør bruke plater som tåler fukt. Jeg bruker en kombinasjon med viftekonvektor å tak isteden, da jeg har gips.
For at det skal bli kjølig måtte jeg sirkulere taket heletiden om sommeren.

Bluesman
   #26
 1,355     1
Jeg må si jeg synes dette virker litt "kronglete" i forhold til å sette opp en viftekonvektor? Viftekonvektorer kan fåes med rimelig høy WAF, se f.eks vedlagte bilde av min innfelte Riello Invisible på soverommet (rommet var ikke ferdig når bildet ble tatt). Den er ekstremt stillegående og blåser den kalde lufte opp mot taket slik at den daler pent ned over senga Wink
Frikjøling(Tak kjøling/varme). - 2017-04-10 20.21.00.jpg - jkirkebo
  (trådstarter)
   #27
 1,778     Norge     0
Joda ser den. For min del kostet 0,- kr fordi jeg hadde masse rør og plater til overs. En slik konvektor er ganske dyr. Den er mekanisk, krever vedlikehold og vil etterhvert miste lit av effekten i varmeveksleren. Og den lager lyd.
Så jeg måtte prøve. Siden jeg kjører en kombinasjon så vil taket hjelpe til med at vk går sjeldnere enn uten.
Tak kjøling ellers i huset fungerer bra. 60 m2 kjøler hele huset over to etasjer(passivhus). Som sagt ikke ideelt med gips på soverom. Men andre plater så er det vedlikeholds fritt og lydløst. Men veldig tregt å regulere.
   #28
 1,355     0
Joda ser den. For min del kostet 0,- kr fordi jeg hadde masse rør og plater til overs. En slik konvektor er ganske dyr. Den er mekanisk, krever vedlikehold og vil etterhvert miste lit av effekten i varmeveksleren. Og den lager lyd.
Så jeg måtte prøve. Siden jeg kjører en kombinasjon så vil taket hjelpe til med at vk går sjeldnere enn uten.
Tak kjøling ellers i huset fungerer bra. 60 m2 kjøler hele huset over to etasjer(passivhus). Som sagt ikke ideelt med gips på soverom. Men andre plater så er det vedlikeholds fritt og lydløst. Men veldig tregt å regulere.

Jepp, den koster litt. Men lyden trenger man ikke å bekymre seg for. Kjører den på maks for å kjøle ned soverom før vi legger oss, deretter kjører jeg den ned på minimum. Da er det praktisk talt umulig å høre den når vi ligger i senga. Viftelyden er konstant da termostaten ikke styrer vifta men derimot stengeventil til kuldebærer nede i teknisk rom.

Vedlikehold på våre eldre konvektorer har begrenset seg til litt støvsuging og filterrens en gang pr. år eller så.
  (trådstarter)
   #29
 1,778     Norge     0
I dag i skrivende stund er det 22.7 inne og 29,2 ute. Dette er med kun tak kjøling.
  (trådstarter)
   #30
 1,778     Norge     1
Frikjøling(Tak kjøling/varme). - IMG_0193.JPG - BluesmanUte 28,5 i skyggen, og inne 23,5. Deilig med tak kjøling. Det var 27 grader inne i går morges, Da løp jeg ned å satte igang kjølingen. Senere på dagen var det under 25 som er helt ok.
  (trådstarter)
   #31
 1,778     Norge     2
Måtte kapitulere idag. For varmt, og ikke noe skygge ute på kvelden. Da er det fint med ett nedkjølt hus! :D 32 grader i skyggenj!!Frikjøling(Tak kjøling/varme). - 20180727_185917.jpg - Bluesman
   #32
 38,347     Lillestrøm kommune     0
takk for info, vet du hva inn temperaturen er på sløyfen i dag ?
  (trådstarter)
   #33
 1,778     Norge     0
Nei. Bare ut temp. Den er ca 12 ved hjelp av brinepumpa og 14 uten.
   #35
 1,699     Trondheim     0
Dette systemet er såvidt jeg forstår gulvvarme med mulighet for å sende gjennom kaldt vann ostedenfor varmt vann - og hvor platene er montert i taket.

Hva skjer om man sender kaldt vann gjennom ett gulvvarmeanlegg montert på vanlig måte (altså i gulvene)?
Signatur
   #36
 3,614     0
Siden kulden faller ned får du vel iskalde golv og like glovarm luft.

Selvsagt vil aktivitet i rommet gi en del luftsirkulasjon, så lufa blir noe kaldere etterhvert, men hensikten med å ha kulden i taket (eller fra konvektorer montert høyt på veggene), er å få kjølt ned lufta, ikke bare golvet.

Jeg har venner som føler at føttene deres blir svidd om de går på et golv med vannbåren varme; de ville nok elske å ha 8-12 graders vann i golv-"varmen" sommerstid; det er fullt mulig, rent teknisk. Men jeg foretrekker kjøling av lufta og "normaltemperatur" golv.
   #37
 4,270     0
Dette systemet er såvidt jeg forstår gulvvarme med mulighet for å sende gjennom kaldt vann ostedenfor varmt vann - og hvor platene er montert i taket.

Hva skjer om man sender kaldt vann gjennom ett gulvvarmeanlegg montert på vanlig måte (altså i gulvene)?


Gulvet blir kaldt og huset kjøligere. Ikke noe mer dramatisk enn det, men tror ikke det er like effektivt.  

Prøvde hjemme i går. men har ikke nok tilkoblet gulvareal til at det monner og når fruen lar vinduene stå åpne er det vanskelig å måle effekten Smile Har heller ikke fått igang balansert ventilasjon, tror det også vil hjelpe på sirkulasjonen her. 
   #38
 25,384     Akershus     0
Med balansert ventilasjon og gulvvarme, er det også aktuelt å se på vannregister i ventilasjonsanlegget. Da blåser en inn kjølig ventilasjonsluft. Hele ventilasjonssystemet fungerer som en viftekonvektor. Rigger en det rett kan en bruke vp til oppvarming og brine via varmeveksler, til kjøling.
Signatur
  (trådstarter)
   #39
 1,778     Norge     0
Med balansert ventilasjon og gulvvarme, er det også aktuelt å se på vannregister i ventilasjonsanlegget. Da blåser en inn kjølig ventilasjonsluft. Hele ventilasjonssystemet fungerer som en viftekonvektor. Rigger en det rett kan en bruke vp til oppvarming og brine via varmeveksler, til kjøling.

Dette har ingen særlig effekt ifølge Systemairs selgere. Jeg tenkte å kjøpe ett slikt men fikk nesten ikke lov. Har konto hos dem slik at jeg kan selge slike anlegg.
   #40
 25,384     Akershus     0
Mulig, men da har en kanskje kastet bort mye penger på nye Homelvik skole?
Tilsvarende vil ikke viftekonvektorer for kjøling ha særlig virkning? Dette er jo en viftekonvektor med «kjølegjenvinning og ytterligere kjøling av innblåsningsluft.
Signatur
   #41
 1,355     0
Mulig, men da har en kanskje kastet bort mye penger på nye Homelvik skole?
Tilsvarende vil ikke viftekonvektorer for kjøling ha særlig virkning? Dette er jo en viftekonvektor med «kjølegjenvinning og ytterligere kjøling av innblåsningsluft.

Viftekonvektorer fungerer supert til frikjøling, vi har 4 stk. hjemme som går mesteparten av tiden nå. Stua holdes på 24-25 grader, samme gjelder hobbyrom. Soverommet er innstilt på 22 grader.

Til balansert ventilasjon tror jeg det fungerer dårlig fordi kjøleeffekten blir spredt i hele huset og lufta blir ikke kald nok.
   #42
 25,384     Akershus     0
Enig i at en trenger stort nok kjølebatteri når arealet er stort nok. Det er jo også et spørsmål om en ønsker å kjøle ned både stua og soverommene.
At lufta ikke blir kald nok er jo også et spørsmål om stort nok batteri.

Som sagt, kan godt hende at dette blir for dårlig, men jeg ser fortsatt ikke forskjellen på disse.

En annen sak er at muligens vil kalde flater i gulv, vegger og tak kunne oppleves som kjøligere enn bare kald luft?
Signatur
   #43
 38,347     Lillestrøm kommune     0
Det er mere luft gjennom en viftekonvektor enn det kommer ut av et lufuttak på ventilasjon, dermed er det lettere å kjøle med en viftekonvektor.
   #44
 25,384     Akershus     0
Klart et poeng. Her varmes huset med varmluft, det blåser ikke akurat orkan. Kjøling vil kanskje kreve mer?
Signatur
   #45
 38,347     Lillestrøm kommune     0
Du ser bare på deltaT, men lettere å lage en høy positiv deltaT. Bare se på innedel til LL varmepumpe også det sirkulerer mye luft sammenlignet med ventilasjon. En får da avgitt mest varme med lavest mulig delta T
   #46
 409     0
Har 2 stk viftekonv. til frikjøling der den ene levere 300m3/timen til 2 sov og den andre 800m3/timen i stue. Disse kjøler ned den ene etg her på ca 130m2 til akseptabel temp.

Ventilasjonsanlegget leverer ca 300m3, så det ville vært alt for lite alene til at det er verdt investeringen med installasjon av batteri imo. Samtidig som at jeg ikke trenger kjølinga I alle rom.

Men nå har jeg et batteri liggende, så mulig det blir installert. Hjelper nok litt å få senket temp fra 25-28gr inn som det har vært nå til kanskje 18gr? på tilluft.
Viktig med kontroll på duggpunkt på en slik Installasjon
  (trådstarter)
   #48
 1,778     Norge     1
Ble lei av varmen inne i går så satte på takkjølingen, etter bare 2 timer var det levelig. I morges var det 21,4 grader. Fungerer overraskende bra/raskt. Var jo bare 27 grader utetemp. Men på balkongen, der vinduene er over 30.
   #49
 120     Oslo     1
@Bluesmann, jeg ser ditt innlegg fra 2021 og tidligere. Er det en spesiell grunn til at du ikke har automatisert systemet med takkjølingen? Jeg vurderer selv Uponor Smatrix wave Plus nå på et nytt prosjekt med en Thermia Atlas, men helst ville jeg hatt et system fullintegrert mot varmepumpen slik som min Danfoss/Thermia Link (kun varme).
Signatur