4,723    49    10  

Frikjøling(Tak kjøling/varme).

 1,756     Norge     0
Hei. Er vel tiden for å presentere tak kjøling/varme som en habil løsning. Det er få som dokumenterer effekt på denne formen for temperaturstyring/kontroll. Jeg legger ved ett bilde av dagens situasjon. Faktisk så er det overraskende hele huset som blir kjølt ned, har kun 21,5 grader nede i første etasje. Jeg har ikke automatisert dette ennå så jeg justerer manuelt for å unngå for høy inne temp. 27,1 ute 22,7 inne:)
Frikjøling(Tak kjøling/varme). - IMG_1094[1].JPG - Bluesman

   #1
 1,699     Trondheim     0
Spennende!

Kan du kort forklare hvordan denne løsningen fungerer?
Kjøler du ved å varme opp/kjøle ned taket innvendig?
Varme/kuldekilde? Hvordan føres varmen/kulden fram? Hva gjøres med konsdensvann?
Signatur
HSt
   #2
 37,751     Lillestrøm kommune     0
Jeg antar han kjøler hele takflaten så han få fårdelt kjøleeffekten nok til at han holder seg over kondenspunktet. Han trenger vel i prinsippet bare en ekstra begrenser på reguleringen så vannet ikke blir for kaldt. Siden han skriver frikjøling så kommer kulden fra borehullet sitt, uten noen ytterligere kuldekilde. Dette ville vel også være effektivt for de som har solinstråling og mangler effektiv solavskjerming (og som har sløyfer i gulv). Litt klønete er det sikkert å få det til å sirkulere korrekt.

Jeg tok med IR termometeret ned ved inngangspartiet noen dager siden. Med kun sokker på føltes flisene i vindfanget kalde, de var 19.2C i Hall virket de ikke kalde, de var 21.4C. Ville bare vise hovr liten differanse det var mellom noe som føles kaldt og noe som ikke gjør det.
  (trådstarter)
   #3
 1,756     Norge     0
Spennende!

Kan du kort forklare hvordan denne løsningen fungerer?
Kjøler du ved å varme opp/kjøle ned taket innvendig?
Varme/kuldekilde? Hvordan føres varmen/kulden fram? Hva gjøres med konsdensvann?

Hei. Ja jeg har energibrønn og v/v varmepumpe. På brine(væske fra brønnen) har jeg en varmeveksler, som brukes til å kjøle taket. Brine temp er da ca mellom 10 og 14 grader varmt. Jeg skulle bygge hus og leste en laboratorietest fra SINTEF (https://www.sintef.no/globalassets/upload/byggforsk/.../prosjektrapport-397.pdf), og dette tente jeg på og bestemte meg for å legge varmerørene i taket istedenfor gulv. Les rapporten der står det mye interessant.
Rørene ligger i varmefordelings plater i taket bak gips. Disse varmer huset om viteren og kjøler ved behov om sommeren.
Kondens blir det bare der luft kommer direkte til rør og slikt som går an å isolere seg bort ifra. Når man kjøler varm luft blir også rf høyere om sommeren, men har ikke opplevd problem. Husk at dette er kun effektivt ved store flater, så ha ett slikt system på soverom er ikke bra nok.
Soverom bruker jeg viftekonvektor. Det funker Smile
HSt
   #5
 37,751     Lillestrøm kommune     0
Nå er nok 10C svært nær grensen. På jobb ville ikke prosjekterende ha lavere enn 13C på sirkulerende kjølevann han ville ha litt margin på kondensering.  Var ellers i matbutikken i dag og der var det dugg på alle kjøledisker så %rF blir tydeligvis høy på disse varme dagene.
   #6
 21     Trondheim     0
Dette var meget interessant! Holder på med oppføring av enebolig og har hittill trodd at det var nødvendig med viftekonvektor for å få til frikjøling. Har slitt med å finne viftekonvektor som har høy nok WAF Wink. Likte meget godt idéen med kjøling av tak!

Har du kjøling i hele taket, eller kun deler? Jeg hadde i utgangspunktet kun tenkt å ha kjøling på soverom, men dersom prisen ikke er avskrekkende så frister det å installere flere steder.
HSt
   #7
 37,751     Lillestrøm kommune     0
Mht duggpunkt, yr.no har under detaljert på time-for-time duggpunkt i listen. Ser 15C står på listen i dag, mens på hytteklima litt lenger syd i Norge ser jeg at det står helt opp på 18C. Dette er nok grunnene til kondensproblematikken i kjølediskene i butikkene. Måling av %RF og beregning av duggpunkt bør nok derfor være med i styresystemet for et slikt anlegg (evt. en app som henter prognoser fra yr.no ?)

  (trådstarter)
   #8
 1,756     Norge     0
Jeg har 2 kurser med 120 meter 20X2 rør med cc30 cm. En kurs i taket i stua(dekker delvis 2/3 dele av taket, og en i kjøkken gang. Hver kurs er ca 30m2. Dvs 60 m2 kjøling og varming.
Kondens problematikk mener jeg er overdreven, da dette systemet står på bare noen få dager i året. Altså dersom det ligger fukt rundt omkring vil dette tørke helt opp. Man kan også bruke plater som tåler fukt til formålet.
Det gjelder jo kun å holde inne-tempen under ubehagelig varmt, dvs under 25 grader.

Vil bare vise at det finnes ett bedre alternativ til gulvvarme. Jeg merker ikke forskjell på varmen i stua kontra andre rom. Gulvet blir faktisk strålet varmt, og jeg kan ha tepper uten å tenke på parketten skal bli ødelagt.
HSt
   #9
 37,751     Lillestrøm kommune     0
Så lenge overflate temperatur ikke blir for lav så er jeg enig. På utebord mot fri himmel (utstråling) og voksduk var det plutselig noen liter vann på bordet i går kveld, så starter kondensering blir det veldig fort vått.
  (trådstarter)
   #10
 1,756     Norge     1
HSt!
Blir litt provosert av dine fordommer og inkompetanse. Hva mener du med dette? Noen liter med vann?
Du er useriøs og prater om ting du åpenbart ikke har peiling på. Hva er din misjon på bordet her? Å prate mest mulig om ting du ikke kan?