380    18    1  

Kan viftekonvektorer gå tett? Har mistet kjøling etter ca 12 år

 18     0
Jeg har et 12 år gammelt anlegg som er delvis renovert med helt ny varmepumpe av typen NibeF1245. Jeg har gulvmontert og takmontert kjølekonvektor i etasjen over, som begge er 12 år gamle. Systemet har en egen krets med egen sirkulasjonspumpe som kobles inn på brinekretsen med to kraner.

Ved oppstart i år, var all kjøleeffekt borte, og jeg fikk rørlegger til å feilsøke anlegget. Det resulterte i lufting av anlegget, samt bytte av sirkulasjonpumpen og en regning på 10.000,-

Problemet har imidlertid vedvart, og jeg har ikke fått noen gode forslag fra rørlegger på hvordan dette bør løses.

Han har foreslått et ekspansjonskar, nikkepumpe og luftenipler på høyeste punkt for å sikre at det ikke er luft i anlegget, men siden anlegget har fungert brukbart i 12 år, tviler jeg på at dette løser problemet.

Jeg har forsøkt å tvangskjøre brinepumpen på NibeF1245 samtidig med sirkulasjonpumpen på kjølekretsen uten merkbar effekt. Det eneste jeg oppdaget var at det kom brineveske ut av kondensrøret fra den ene konvektoren.(lekasje?)

Så til spørsmålet:

  • Hva er feil her? 

  • Kan begge konvektorene (eller rørne) være tette? 

  • Kan konvektorene korrodere? 

  • Hvordan feilsøke?  • Er dette lønnsomt å reparere i forhold til å installere 2 luft til luft varmepumperSystemet er koblet med "rør i rør" med plastrør og kretsen er fylt med den vanlige glykolblandingen som brukes på brinekretsen. 

Bilder kan legges ut om ønskelig   #1
 1 569     Norge     0
Kommer det luft gjennom registeret? Jeg kjøpte en brukt viftekonvektor, der registeret var helt gjengrodd.
Måtte skru den i fra hverandre og høytrykk spyle den. Du kommer ikke til registret på annen måte enn å ta den fra hverandre. Den er altså i gjengrodd. Men det kan være noe annet selvfølgelig.
  (trådstarter)
   #2
 18     0
Jeg har ikke tømt kretsen og kan således ikke svare på det. Tror ikke konvektoren kan splittes. Det er en helstøpt radiator så vidt jeg kan se.
KE
   #3
 2 941     Hordaland     0
Du må for alle del ikke erstatte det med noen luft-luft varmepumpe! Slike konvektorer kjøler jo mer eller mindre gratis sammenlignet med en luft-luft varmepumpe.
Jeg ville koblet fra brinekretsens retur og sett om det kommer noe væske ut, hvis det er grodd igjen kunne du kanskje forsøkt med sitronsyre i kovektorene en stund og sett om det hjalp.
   #4
 1 569     Norge     0
Du må måle tur temp. mot retur temp. Da skal du få en forskjell på minimum 3 grader typisk 9 - 12 grader ved vanlig drift. Dersom viften går normalt og du ikke har denne temp. differansen er enten registeret tett eller selve røret, men rørlegger har vel avklart at rørene er ok....
  (trådstarter)
   #5
 18     0
Takk for innspill! To spørsmål dukker opp:

Hva mener dere egentlig med gjengrodd i denne sammenhengen? Reagere brinevesken med metallet? Er det noe som skilles ut av brinevesken og avsettes i radiatoren?

Mistenker lekkasje i den veggmonterte, som også et den rimeligste å bytte. Siden begge går på individuelle kretser kunne jeg kanskje bytte den veggmonterte i første omgang? Er det komplisert å tappe ned anlegget og etterfylle etter at konvektoren er byttet? Hva trenger jeg av utstyr?
KE
   #6
 2 941     Hordaland     0
Har du målt temperaturen noe sted mens viften går?
Hvis du kan slå av og på sirkulasjonspumpen til kjølekretsen skulle det være en smal sak å finne ut om rørene blir kaldere når pumpen går.
  (trådstarter)
   #7
 18     0
Har du målt temperaturen noe sted mens viften går?
Hvis du kan slå av og på sirkulasjonspumpen til kjølekretsen skulle det være en smal sak å finne ut om rørene blir kaldere når pumpen går.

Ja, jeg har målt med IR og det er minimalt med temperaturforskjell mellom inn og ut på konvektoren. Den takmonterte har ingen temperaturforskjell, men den ligger også høyest i kretsen. Jeg har således for lenge siden konkludert med at det ikke er sirkulasjon i kretsen, jeg vet bare ikke hvorfor😡

   #8
 19 017     Akershus     0
Skisse av systemet med alle deler og ca høyder?
Signatur
KE
   #9
 2 941     Hordaland     0
Er pumpen før eller etter viftekonvektorene? Hvis den er før kan du løsne tilkoblingene inn og deretter ut og sjekke om det kommer væske. Hvis pumpen står etter viftekonvektoren kan du fylle væske fra viftekonvektoren og se om pumpen drar til seg væsken. Tipper du har lekkasje ett sted og at det kommer luft inn i systemet, da kan pumpen slite med å dra frem væsken. Vet ikke om du kan spraye zalovann rundt om mens det er full fres i pumpen, kanskje du kan høre hvor luft trekkes inn.
Det beste er jo at du lager en skisse over hvordan det er koblet.
  (trådstarter)
   #10
 18     0
OK, jeg tar bilder og lager skisse så fort jeg får tid. Takk for gode innspill